Чт, 2024-04-25, 00:41


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Липень » 20 » Україні загрожують природні катаклізми з нищівними наслідками
08:56
Україні загрожують природні катаклізми з нищівними наслідками
Інші останні Катастрофи та природні катаклізми на сайті holosUA.com/

В Україні настав час вживати термінових заходів, щоб уникнути катастрофічних наслідків зсувів, повеней та ураганів у майбутньому, вважають експерти.

На думку метеорологів, в майбутньому стихійні лиха посиляться, а їхні наслідки стануть більш руйнівними.

-Причинами більш частих примх природи називають взаємодію стихійних аномалій, пов'язаних з глобальним потеплінням та зміщенням тектонічних мас, і людського фактора: за добу може випасти сезонна норма опадів, а потім регіон місяцями потерпає від засухи.

Експерти вважають, що зсуви і повені, яких буде все більше, - також результат зведення на берегах житла, будівництва дамб, мостів та водосховищ. У тих-таки Карпатах причиною зсувів називають масове вирубування лісів ще в повоєнні роки, а в Криму - відсутність природних пляжів.

"Ми залишили узбережжя Чорного моря без твердого стоку, який був амортизатором, сьогодні у нас "з'їдені" пляжі західного узбережжя Криму. У нас за 30 років потроїлася кількість зсувів, зруйновано набережні в Ялті, в Алушті і на заході півострова. Настав час зменшити техногенні навантаження на природу", - заявив доктор технічних наук Євген Яковлєв.

Експерт додає, що ще одна причина зсувів - те, що 70% території України - лесові ґрунти, які чутливі до додаткової води і тепла: "Це як цукор-рафінад - він жорсткий, поки сухий".

На думку екологів, якщо зараз нічого не робити, великі повені чекають на Україну вже в найближчому майбутньому.

"Мені видається, що ми підійшли до якоїсь межі щодо того, що ми зробили з природою, і через 10-20 років ми пройдемо цей рубіж, і все подальше буде просто катастрофічним - великі жертви, великі збитки. Є ще інерція можливостей природи, раніше вона балансувала, але далі воно посиплеться, тобто вода в горах не буде утримуватися, вода в річках не буде утримуватися, і врешті0решт дамби почнуть падати", - розповів голова Національного екологічного центру України Ярослав Мовчан.

За словами експертів, щоб наслідки не були аж такими катастрофічними, необхідно, нарешті, почати виконувати Водний кодекс, укріпити береги, спільно з країнами-сусідами намагатися відновити річки міжнародного значення, зміцнити дамби і розібратися з водосховищами.

Зазначимо, що ще у березні в МНС не було підстав говорити про те, що існує загроза масової повені та масового підтоплення окремих територій.

Втім, цього року окремі райони Одещини вже зазнавали загрози підтоплення. Зокрема, з міста Вилкового було евакуйовано населення. Крім того, в горах Криму і Карпат також очікувалася загроза весняного водопілля через високий сніжний покрив.

Варто зазначити, що загальна сума світових збитків, завданих у 2011 році природними та техногенними катастрофами, досягла історичного максимуму і становила близько 350 млрд доларів.

Водосховища Дніпра не здатні витримувати великі опади

Водосховища Дніпра на території України не здатні витримувати сильні зливи, кількість та інтенсивність яких останнім часом збільшилася у зв'язку зі зміною клімату, і потребують реконструкції.

Таку думку на прес-конференції висловив головний науковий співробітник Інституту телекомунікацій і глобального інформаційного простору Національної академії наук України Євген Яковлєв.

"Здатність водосховищ Дніпра та малих річок до прийому підвищених опадів мізерна. Настав час переглянути гідротехнічну стійкість у басейнах річок у нових гідрометеорологічних умовах", - зазначив Яковлєв.

За словами експерта, недієздатність водосховищ пов'язана не тільки зі збільшенням кількості сильних опадів, а й з ерозією ґрунтів, вирубуванням дерев у гірських районах і забудовою річищ річок.

На думку експерта, крім освоєного людиною Дніпровського басейну такі ж самі проблеми спостерігаються і в Причорноморському басейні, де сильні зливи 7 липня призвели до повені, затоплення кількох міст Кубані та людських жертв.

Зазначимо, на території України Дніпро створює ланцюг із шести водосховищ (найбільші - Кременчуцьке та Каховське - досягають 25-28 кілометрів завширшки), де практично не залишилося ділянок природного річища. Довжина Дніпра становить 2,2 тисячі кілометрів. Свій початок річка бере з Валдайської височини в Росії і тече по території РФ, Бєларусі, а потім України, і впадає в Чорне море.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Катастрофи та природні катаклізми | Переглядів: 1961 | Додав: admin | Теги: природні катаклізми
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ