Сб, 2024-04-20, 01:48


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 26 » Українські націоналісти обурені втручанням Європарламенту в чужі справи
19:28
Українські націоналісти обурені втручанням Європарламенту в чужі справи
Інші останні на сайті holosUA.com/


Конгрес українських націоналістів (КУН) обурений закликом Європарламенту до нового керівництва України позбавити лідера Організації українських націоналістів Степана Бандеру звання Героя України.
"Конгрес українських націоналістів обурений закликом депутатів Європарламенту до новообраного президента України Віктору Януковичу забрати звання Герой України у лідера Організації українських націоналістів Степана Бандери", - йдеться в заяві КУН, поширеному в п'ятницю.

В організації переконані, що резолюція Європарламенту була прийнята "на основі спотвореного бачення історії України", сформованого "псевдонауковою радянською історіографією". "Жорстоко придушуючи український національно-визвольний рух, кремлівська пропагандистська машина накинула ярлик "посібників нацистів" на Організацію українських націоналістів та Українську повстанську армію", - заявили в КУН.

При цьому в заяві наголошується, що саме ці організації "вели збройну боротьбу на два фронти проти двох найбільших тоталітарних режимів тодішньої Європи: нацистської Німеччини та комуністичного СРСР". "Сотні тисяч підпільників загинули в цій героїчній боротьбі з окупантами України, яка тривала аж до кінця 50-х років ХХ століття", - додали в організації.

Українські націоналісти також підкреслили, що, ухвалюючи таку резолюцію, депутати Європарламенту стають "на сторону сталінського тоталітарного окупаційного режиму, який заперечував право українців на власну державу".

"Конгрес українських націоналістів нагадує, що не існує жодного рішення суду, включно з Нюрнберзьким процесом, яке б довело причетність ОУН і УПА та особисто Степана Бандери до колабораціонізму з нацистським режимом", - зробили акцент у заяві.

У КУН також підкреслили, що кожен народ має право самостійно визначати своїх національних героїв, і втручання в цей процес інших держав неприпустиме.

"На той період саме представники ОУН і УПА своєю безкомпромісною боротьбою перешкодили тоталітарному більшовицькому режиму знищити європейську демократію", - підсумували в заяві.

У Польщі знайшлися противники резолюції Європарламенту, яка засуджує присвоєння Бандері звання Героя

Є незадоволені закликом Європарламенту і в самій Європі. Так, польський аналітик Гжегож Громадський заявив, що Європейський парламент втрутився у внутрішні справи України, засудивши указ колишнього президента України про присвоєння провіднику ОУН Степанові Бандері звання Герой України, передає УНІАН.

Він зазначив, що головний законодавчий орган Європейського Союзу у прийнятій 25 лютого резолюції виразно натякає президенту України на необхідність скасувати цей указ, а не просто висловлює своє незадоволення.

"Завжди небезпечно, коли втручаються в справи іншої країни, питання її історії. Як на мене, - це вимога або натяк Європарламенту спрямований занадто далеко", - сказав Громадський.

Він підкреслив, що європейські політики цим натяком Януковича поставили в незручне становище, адже насправді він був зацікавлений в тому, щоб рішення колишнього президента Віктора Ющенка про присвоєння Бандері звання Герой України якомога швидше забулося.

"Мені здається, для Януковича це буде проблемою. Він, найімовірніше, взагалі не хотів би говорити цю тему", - сказав польський експерт.

Він зазначив, що для нового президента України, який переміг на виборах і навіть не набрав більше половини голосів виборців, надзвичайно важливо отримати підтримку тих, хто не проголосував за нього, в першу чергу жителів Західної України.

"Якщо б одним з перших рішень Януковича стало скасування указу Ющенка, це однозначно було б дуже негативно сприйнято на Заході, а для Сходу він не зобов'язаний його скасовувати - вистачить замовчувати цю тему", - вважає експерт.

Водночас Громадський закликав усвідомити контекст прийнятої резолюції, де питання про присвоєння Бандері звання Герой України є одним із 21. Експерт зазначив, що в більшості пунктів резолюції Європарламенту закликають українську владу проводити реформи, які зможуть привести в перспективі до вступу держави в Євросоюз.

22 січня 2010 тодішній президент України Віктор Ющенко своїм Указом присвоїв звання Героя України провіднику ОУН С. Бандері.

25 лютого Європейський парламент своєю резолюцією висловив жаль з приводу того, що глава держави, йдучи з посади, присвоїв лідерові Організації українських націоналістів Бандері, "який співпрацював з нацистською Німеччиною, титул національного Героя України".

У зв'язку з цим Європейський парламент висловив сподівання, що нове українське керівництво перегляне таке рішення у зв'язку зі своєю відданістю європейських цінностей.

Неоднозначно відреагували на цей указ і в Чехії та Словаччині. А польський президент Лех Качиньський засудив рішення Ющенка.

Різко негативно відреагували на указ Ющенка в Росії. У Раді Федерації РФ дії колишнього президента назвали ганебними. Ба більше, російська делегація в ПАРЄ підготувала проект резолюції, що засуджує присвоєння Бандері звання Героя України.

А Верховна Рада Криму то й взагалі надіслала до Конституційного суду конституційне подання щодо відповідності Конституції України (конституційності) Указу Президента.

Втім, є й такі, хто підтримує Ющенка і, як і українські націоналісти, звинувачують Європарламент. Так, деякі політологи заявили, що, виносячи свою резолюцію, цей орган був некомпетентним у питанні Бандери і послуговувався недостовірною інформацією.

Разом з тим, на думку "регіоналки" Ганни Герман, Янукович не буде скасовувати указів свого попередника.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Переглядів: 1267 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ