Пт, 2024-03-29, 09:03


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 24 » Український літак доставив з Лівії у Київ 163 пасажирів
10:25
Український літак доставив з Лівії у Київ 163 пасажирів
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Літак Міністерства оборони Іл-76 з евакуйованими з Лівії громадянами України прибув в аеропорт "Бориспіль" близько першої години ночі. Про це повідомляють "Подробности".

За уточненими даними, на борту літака Міністерства оборони України Іл-76, що вилетів з аеропорту міста Тріполі (Лівія), перебувало 163 пасажири, серед яких 125 громадян України і 5 громадян Росії, передає "Інтерфакс-Україна".

- Грищенко запропонував іноземним колегам разом евакуювати громадян
- Лівія розкололася: Тріполі залишається під контролем Каддафі, в Бенгазі святкують перемогу його супротивники

На борту серед пасажирів - 38 дітей і 47 жінок, повідомив прес-секретар МЗС України Олександр Дикусаров.

Крім того, в літаку було двоє громадян Словаччини, 11 - Польщі, 1 - Румунії, 4 - Казахстану, 1 - Угорщини, 4 - Чехії, 10 - Азербайджану.

Міжнародний аеропорт Тріполі, розташований приблизно за 20 км від центру міста, переповнений, передає ИТАР-ТАСС. Люди сплять на підлозі в очікуванні можливості покинути країну. Як розповів один з пілотів єгипетської компанії Egypt Air, люди дуже налякані, вони панікують.

"Вильоти літаків затримуються, тому що чекають людей на рейс, багато хто йде пішки до аеропорту, кинувши по дорозі багаж - аби відлетіти", - сказав він.

За даними Радіо "Свобода", виліт українського рейсу затримався через дощ та складну ситуацію в аеропорту Тріполі, де зібралися понад 10 тисяч людей, які бажають залишити країну.

Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко, який у "Борисполі" зустрічав літак з евакуйованими, зазначив, що далеко не всі українські лікарі, які зараз працюють у Лівії, мають намір повертатися в Україну, бо деякі з них не хочуть залишати пацієнтів.

За словами Грищенка, зараз у Лівії залишається близько 2,5 тисячі українських громадян.

Ті, хто повернувся, твердять, що причиною повстання стало соціальне невдоволення, надто ж серед молоді. За словами лікаря Світлани Запотічної, про Каддафі лівійські лікарі з іноземними колегами взагалі уникали говорити. "А хіба у нас в сталінські часи говорили про Сталіна? – зауважує вона. – Так і там, не можна було знати: хто любить, хто за, хто проти".

За її словами, у Тріполі не було випадків, аби іноземних медиків примушували працювати всупереч їхній волі.

За словами лікаря Володимира Шевченка, настрої в більшості лівійців зараз вичікувальні. "Наш фельдшер, з місцевих, мав на лобовому склі портрет Каддафі. А потім акуратно зняв його. Видно, що вичікує, спостерігає. Він плакат зняв, але не викинув", – каже Шевченко.

За словами авіаційного техніка Михайла Яценка, який працював на військовій авіабазі, льотчики з пострадянських країн відмовлялися навіть перевозити військові вантажі після того, як почалися заворушення. "Наші не хотіли в це влазити, – каже він. – Літали лише лівійці".

Грищенко запропонував іноземним колегам разом евакуювати громадян

Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко звернувся до своїх колег з інших країн з ініціативою досягти домовленості про взаємодопомогу в евакуації громадян цих країн з Лівії.

Про це міністр сказав на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ Азербайджанської Республіки Ельмаром Мамед'яровим, повідомляє УНІАН.

"Я зв'язався з рядом своїх колег для того, щоб вийти на домовленості, які гранично необхідні в такій ситуації. Йдеться про те, щоб щоразу, коли є можливість, ті, хто вивозить громадян своїх країн, братимуть громадян держав, з якими підтримують відповідні зв'язки", - сказав міністр.

За словами міністра, досягнуто домовленості з країнами, які планують евакуювати своїх громадян з Лівії поромами, що вони братимуть на пором і українських громадян.

Міністр також зазначив, що Україна готова брати на борт своїх літаків громадян інших країн після того, як забере усіх своїх громадян. Перш за все, це стосується працівників посольств.

Зауважмо, виліт літака з українцями з Лівії до Києва було перенесено на невизначений термін з невідомих причин. Як повідомили в МЗС, наші співгромадяни не могли дістатися до аеропорту, тому лайнер чекав.

Частина українських громадян в Лівії, охочих евакуюватися з країни, скористалися можливостями літака МНС Росії. Ще деякі українські громадяни повернуться додому російським поромом через Стамбул. Також попередньо домовлено про вивезення українських громадян на грецьких і турецьких поромах з порту Бенгазі.

Літак Іл-76 Міністерства оборони України здійснив посадку в аеропорту міста Тріполі (Лівія) в середу о 11.45 за київським часом.

Зазначимо, що у Лівії перебувають більше трьох тисяч громадян України, які працюють переважно у сфері медицини.

Масові акції протесту з вимогою відставки Муамара Каддафі, який керує країною 42 роки, тривають у Лівії з 15 лютого. Під час зіткнень демонстрантів з поліцією та армією, за даними міжнародних організацій, загинуло близько 500 осіб.

Тоді як в України виникають труднощі з евакуацією своїх громадян, інші держави успішно вивозять своїх людей з Лівії.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 939 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ