Пт, 2024-04-26, 17:45


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Грудень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Головна » 2009 » Грудень » 21 » Український уряд наполягає негайно схвалити бюджет: вибори під загрозою
21:23
Український уряд наполягає негайно схвалити бюджет: вибори під загрозою
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Кабінет міністрів пропонує Верховній Раді ухвалити державний бюджет на 2010 рік, скасувавши постанову про повернення його до уряду. Про це заявив сьогодні, 21 грудня, на засіданні погоджувальної ради лідерів фракцій та голів комітетів парламенту міністр Кабінету міністрів Петро Крупко.


Він зазначив, що скасування постанови парламенту "дало б можливість ухвалити державний бюджет України на наступний рік".

У свою чергу представник президента у ВР Ігор Попов зауважив, що сьогодні на Погоджувальній раді "ми почули шосту версію того, чому уряд не хоче вносити бюджет" на розгляд парламенту.

Він наголосив, що президент України Віктор Ющенко вкотре висловлює занепокоєння з приводу неухвалення бюджету-2010.

За словами Попова, у даній ситуації виникають "дві загрози": зрив фінансування президентських виборів і соціальних виплат та зарплат бюджетникам у повному обсязі.

Як повідомлялося, 20 листопада Верховна Рада України проголосувала за постанову "Про повернення на доопрацювання проекту закону України про державний бюджет України на 2010 рік". "За" проголосував 241 із 433 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі. За дане рішення проголосували майже у повному складі фракції Партії регіонів, КПУ та Блоку Литвина, а також 23 народних депутати від НУ-НС. Не голосувала у повному складі фракція БЮТ.

Даною постановою передбачено повернути до Кабінету міністрів на доопрацювання проект держбюджету-2010 "з метою приведення у відповідність до вимог Конституції України, Бюджетного кодексу України, Закону України від 20 жовтня 2009 року "Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати" та інших законів України.

Постановою також передбачено, що Комітет ВР з питань бюджету у дводенний строк з дня набрання чинності постанови має направити уряду узагальнені пропозиції народних депутатів, фракцій і комітетів парламенту до проекту бюджету для розгляду при доопрацюванні.

Кабінет міністрів у двотижневий термін з дня набрання чинності постанови має доопрацювати проект бюджету на 2010 рік і подати на розгляд парламенту.


Уряд сподівається ухвалити бюджет до кінця року


Повернення Верховної Ради до розгляду Держбюджету-2010 на цьому тижні дозволить ухвалити його до кінця року, заявив міністр Кабміну Петро Крупко.

"Скасування постанови та повернення Верховної Ради до розгляду урядового проекту, на переконання уряду, надасть можливість на цьому тижні ухвалити державний бюджет", - сказав Крупко.

Він наголосив, що у питанні виконання бюджету поточного року уряд діє у межах своїх повноважень та бюджетного кодексу.

"За моєю інформацією, ніяких проблем на даний момент з фінансуванням виборчої кампанії немає. І фінансування діяльності ЦВК здійснюється відповідно до узгодженого плану", - сказав Крупко.

Сьогодні ж депутат Андрій Кожем'якін заявив, що БЮТ вимагає скасувати постанову про повернення держбюджету-2010 на доопрацювання в уряд. За його словами, відповідну постанову вже внесено його фракцією.

БЮТ наполягає, що попереднє рішення по бюджету було ухвалене з порушенням процедури.

"Процедура розгляду Верховною Радою від 20 листопада не узгоджується з діючим порядком розгляду держбюджету в першому читанні, визначеним бюджетним кодексом", - наголосив депутат.

"Тому для того, щоб повернути цю процедуру в правове поле, ми зареєстрували постанову, і просимо, щоб вона була включена до порядку денного і розглянута вже цього тижня", - заявив він.

Як відомо, президент України Віктор Ющенко вимагає від уряду негайно внести на розгляд Верховної Ради проект державного бюджету на 2010 рік. Про це повідомила прес-секретар президента Ірина Ванникова.

За її словами, президент вимагає від уряду відмовитись "від намірів ручного розподілу бюджетних коштів та подати до Верховної Ради проект державного бюджету на 2010 рік".

Ванникова зауважила, що глава держави звертається до Кабінету міністрів з вимогою виконати приписи законодавства щодо внесення бюджету на розгляд парламенту.

"Відсутність ухваленого бюджету на наступний рік несе у собі низку серйозних загроз", - сказала Ванникова.

Вона зазначила, що, зокрема, з січня 2010 року щомісячно можуть бути профінансовані лише витрати в обсягу 1/12 від бюджету 2009 року. Під загрозою опиниться ціла низка соціальних виплат, не говорячи вже про доплати та анонсовані підвищення доходів громадян.

"Регіонали" не підтримують бюджетну ініціативу уряду

Партія регіонів не голосуватиме за скасування рішення парламенту щодо повернення бюджету на доопрацювання уряду. Про це заявив "регіонал" Олександр Єфремов.

"Звичайно ж, ні! Ми не будемо голосувати за цю незаконну постанову", - запевнив депутат.

"Якщо Верховна Рада приймає якесь рішення - воно є обов'язковим до виконання. Для всіх, в тому числі і для уряду. Тому я би пропонував Кабінету міністрів та проурядовій фракції БЮТ спочатку виконати постанову, відпрацювати у вказаному Верховною Радою напрямку і надати новий варіант бюджету 2010", - сказав він.

У свою чергу перший віце-спікер Олександр Лавринович назвав скасування постанови "безпрецедентним підходом", оскільки проект бюджету був створений на неіснуючій правовій базі.

"Розглядати те, що вже було, немає можливості, бо цей проект повністю розраховувався на бюджетному кодексі, про який міряли і який так і не став реальністю", - заявив Лавринович.

Як відомо, Верховна Рада на початку місяця відхилила й урядовий проект бюджету, і бюджетний кодекс. БЮТ вимагає скасувати постанову про повернення бюджету на доопрацювання уряду.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1212 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ