Пт, 2024-04-26, 02:26


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Головна » 2010 » Квітень » 21 » Українських операторів змушують "шпигувати" за своїми абонентами
16:02
Українських операторів змушують "шпигувати" за своїми абонентами
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Вчора в парламенті був зареєстрований законопроект, що зобов'язує операторів зв'язку своїм коштом купувати спеціальне устаткування, яке встановлюється на їхніх мережах і використовується СБУ для прослуховування абонентів, повідомляє "Дело".
Ухвалення законопроекту допоможе СБУ боротися зі злочинами, вважає Олександр Скибинецький, перший заступник голови Служби безпеки. В першу чергу законопроект повинен допомогти в боротьбі з тероризмом і корупцією, а також повинен допомогти в контррозвідувальній роботі і захисті конституційного ладу: "Нам не треба свого 11 вересня, а просто необхідно досягти того, щоб спеціальна служба могла працювати ефективно. Сьогодні ця ефективність недостатня", - стверджує він.

Передбачається, що задля цього українських провайдерів і операторів зобов'яжуть купувати устаткування для зняття інформації з каналів зв'язку, тобто прослуховування абонентів, запису і фіксації інформації, отриманні інформації про факти дзвінків, перехоплення електронної пошти та інших електронних даних.

Сьогодні в статті 39 Закону "Про телекомунікації" сказано, що оператори зобов'язані встановлювати спецобладнання власним коштом. "Втім, сьогодні далеко не всі провайдери і оператори хочуть витрачати свої гроші на купівлю спеціального устаткування", - стверджує Олександр Скибинецький. Деякі оператори користуються тим, що в законодавстві не прописаний обов'язок купувати обладнання, а провайдери користуються тим, що вони взагалі не згадуються в цій статті. Ці два принципові моменти і збираються виправити автори законопроекту.

Оператори, звісно, не в захваті від законодавчої ініціативи. "Згідно з чинним законодавством, мережі всіх телекомунікаційних операторів мали бути збудовані так, щоб правоохоронці могли при потребі здійснювати прослуховування за наявності відповідного рішення суду. Ці вимоги оператори виконують. Зараз же на нас просто хочуть перекласти витрати на купівлю спеціального устаткування, необхідного для цього. Це цілком можна трактувати як втручання в господарську діяльність компаній", - повідомив представник одного з мобільних операторів.

Автори визнають що, операторам доведеться піти на істотні витрати. "Втім, прибутки, які отримують провайдери, сповна окупають згадані витрати", - стверджує Олександр Скибинецький.

На думку голови правління ІНАУ Тетяни Попової, орієнтовна вартість подібного устаткування може сягати близько 60 тис доларів тільки для одного вузла зв'язку, яких у провайдерів тисячі. "Потрібно розуміти, що ухвалення законопроекту неминуче призведе до підвищення вартості послуг операторів. Питання безпеки в країні мають вирішуватися за рахунок бюджетних коштів, а не за рахунок введення, по суті, непрямого податку на операторів і провайдерів. Зрештою всі ці витрати ляжуть на плечі користувачів", - вважає вона.

Правоохоронці України кажного року отримують більш ніж 25 тисяч дозволів на зняття інформації з каналів зв'язку.

У липні голова СБУ Валентин Наливайченко повідомив, що в Україні телефони громадян прослуховувалися набагато рідше, ніж у країнах Європейського Союзу.

"Повірте, що за кількістю, якщо порівнювати, в Україні, мабуть, менше всього контролюються через оперативно-технічні заходи телефонні лінії або ж телефонні комунікації", - сказав він, пояснивши, що для здійснення таких заходів у СБУ немає технічних можливостей і законодавчих підстав. Оператори стверджують, що при закупівлі одного комплекту телекомунікаційного устаткування, наприклад комутатора, ціна спеціальних пристроїв може досягати 10-25% його вартості.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1048 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ