Чт, 2024-04-25, 11:15


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Червень » 24 » Українську ГТС виводять з-під управління "Нафтогазу", щоб передати Росії
13:01
Українську ГТС виводять з-під управління "Нафтогазу", щоб передати Росії
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Українську газотранспортну систему виведуть зі складу "Нафтогазу". Передати ГТС "Укратрансгазу" напередодні вимагала від Міненерго Нацкомісія регулювання електроенергетики (НКРЕ). Формально це необхідно для виконання вимог Євросоюзу, що надає кредити на модернізацію системи. Але, як визнають у Міненерго, справжньою метою є підготовка до можливого створення СП з "Газпромом", пише "КоммерсантЪ-Украина".

З ініціативою передати газотранспортну систему від НАК "Нафтогаз України" її дочірній структурі - "Укртрансгазу" - виступила НКРЕ, повідомив учора її член Сергій Дунайло. "Виконання "Нафтогазом" функції оператора ГТС суперечить закону "Про лібералізацію ринку газу", а також європейському законодавству", - пояснив він. За словами Дунайла, комісія направила звернення до Міненерго.

Закон "Про функціонування ринку природного газу", що передбачає реформу і демонополізацію газового ринку, було ухвалено минулого року на вимогу Єврокомісії.

У Міністерстві енергетики і вугільної промисловості неофіційно повідомляють, що готові підтримати ініціативу, оскільки виокремлення ГТС в окрему компанію серед іншого дасть змогу залучити необхідні інвестиції на реконструкцію трубопроводів. "Збільшення попиту на газ в Євросоюзі привело до зростання постачань російського палива, що створює сприятливі можливості для України як транзитної держави. Але щоб скористатися цими можливостями, необхідна реконструкція ГТС", - вважають у Міненерго.

Обсяг транзиту російського газу через Україну, за даними міністерства, за перших 5 місяців року зріс на 22%. А після згортання ядерних програм у низці країн у зв'язку з подіями в Японії його споживання зросте ще більше, упевнені в Міненерго. "Нам потрібно збільшити потужності ГТС мінімум на 20%, щоб справитися з транзитом цих додаткових обсягів. Але потрібні для цього 3 млрд дол "Укргазвидобуток" зможе залучити у вигляді кредитів тільки якщо управлятиме ГТС", - пояснив співбесідник видання.

Правда, 3 млрд дол, які, як заявляли в Міненерго, буде інвестовано у ГТС, для масштабного розширення системи недостатньо. Експерти Єврокомісії оцінили необхідні вкладення у 6,5 млрд дол до 2018 року.

"3 млрд дол - це кошти на поточні потреби, щоб зберегти ГТС у працездатному стані. Але для її розширення потрібно набагато більше", - каже член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима. Він нагадує, що "Укртрансгаз" вклав у 2010 році у систему газогонів лише 215 млн дол і планує витратити на ці цілі у 2011 році більш як 300 млн дол. "Якщо модернізація продовжуватиметься такими темпами, для повного оновлення ГТС буде потрібно від 20 до 30 років", - говорить він.

Аналітик ДІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн вважає, що залучити 6,5 млрд дол кредитних коштів "Укргазвидобутку", навіть у разі його управління ГТС, буде складно. "Без гарантій обсягів прокачування газу з боку "Газпрому" незрозуміло, як компанія зможе погашати кредит. А російська компанія може надати гарантії тільки у разі створення спільного підприємства на базі ГТС", - зазначає він.

Прем'єр-міністр Росії Володимир Путін заявляв, що після будівництва трубопроводів Nord Stream і South Stream РФ може взагалі відмовитися від прокачування газу по території України. А на останніх переговорах про умови постачань газу російська сторона заявила, що вже наступного року обсяг транзиту газу знизиться на 10 млрд кубометрів. Щоб уникнути цього, Росія запропонувала створити СП, куди буде передано українську ГТС. Натомість Україна отримає гарантію обсягів прокачування, а також 40-процентну знижку до європейської ціни.

"Об'єктивно, створення СП - це тепер єдина можливість для України зберегти прибутки від транзиту. Входження в компанію "Газпрому" забезпечить зацікавленість росіян у капіталовкладеннях до ГТС, - каже член комітету Верховної Ради з ПЕК Сергій Пашинський. - Зараз мова вже йде не про те, створювати СП чи ні, а про те, щоб створювати його на вигідних для України умовах. Тим паче, що створення СП у разі передачі ГТС "Укртрансгазу" українському законодавству не суперечить".

У Міненерго напередодні повідомили, що питання СП з "Газпромом" аналізується. "Поки що жодного рішення не ухвалено. Але якщо створювати таке СП на базі "Укртрансгазу", у будь-якому випадку компанії потрібно передати в управління трубопроводи", - пояснили в міністерстві.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 881 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ