Чт, 2024-04-25, 01:36


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Головна » 2010 » Квітень » 28 » Уряд наповнить бюджет-2010 за рахунок підвищення акцизів на сигарети і бензин
20:46
Уряд наповнить бюджет-2010 за рахунок підвищення акцизів на сигарети і бензин
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/


Cтало відомо, які податкові ініціативи уряду, необхідні для збільшення доходів бюджету, підтримали депутати комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики. Парламентарі погодилися збільшити акцизний збір на спирт, тютюнові вироби і бензин, але не схвалили підвищення податкового навантаження на виробників пива і коньяків. Учасникам ринку дали всього два тижні на те, щоб вплинути на остаточну версію законопроекту, - його хочуть ухвалити як закон одразу після травневих свят, пише "КоммерсантЪ-Украина".
Вчора, 27 квітня, вперше в історії незалежної України Верховна Рада ухвалила закон "Про державний бюджет" без обговорення і внесення депутатських правок. Парламенту було потрібно лише 10 хвилин, щоб ухвалити головний фінансовий документ країни в першому читанні і в цілому як закон. Документ з частковим підвищенням соцстандартів, ручним управлінням держборгом і витратами підтримали 245 депутатів.

Крім фракцій Партії регіонів, блоку Литвина і Компартії, за нього проголосували 13 представників "Нашої України - Народної самооборони", 10 - БЮТ і майже всі позафракційні депутати. Позитивне голосування стало можливим, оскільки вранці бюджетний комітет, на якому були присутні лише представники коаліції, ухвалив його одноголосно. Алла Александровська (КПУ) пропонувала ухвалити бюджет лише в першому читанні, але її прохання проігнорували.

У бюджеті немає податкових ініціатив - раніше Конституційний суд зобов'язав уряд подавати їх в Раду окремим документом. Але вчора урядовий законопроект №6337, який повинен забезпечити в 2010 році додаткові доходи бюджету у розмірі 16,2 млрд грн, не був розглянутий.

Як стало відомо, вчора податкові ініціативи в оперативному режимі обговорювалися в парламентському комітеті з питань податкової та митної політики. У розпорядженні опинилося рішення комітету, згідно з яким більшість змін в законодавство депутати не підтримали. Вони порахували недоцільним збільшення акцизу на пиво, коньяки і напої, отримані методом бродіння (сидр і перрі), і ставки збору на спеціальне водовикористання.

"Підвищення ставки акцизного збору на пиво разом з істотним збільшенням збору на водовикористання призведе до зростання собівартості цієї продукції, падіння конкурентоспроможності вітчизняних виробників пива, заміщенню споживання пива міцним алкогольними напоями", - вважають члени комітету. На їхню думку, така ініціатива Кабміну загрожує знищенням галузі. Підвищення ж акцизу на коньяк, враховуючи різке падіння обсягів виробництва цієї продукції, має бути поступовим, як це передбачено нинішнім законом №1883-VI, зазначають депутати.

Члени комітету погодилися зі збільшенням ставок акцизу на лікеро-горілчану продукцію, тютюнові вироби, бензин і інші легкі дистиляти. У їхньому рішенні не містяться зауваження щодо оподаткування вина, але член комітету Олег Царьов (Партія регіонів) розповів, що він пропонуватиме зменшити ставку збору для винарів. За його словами, через підвищення акцизу вирощувати виноградники і виробляти вина буде невигідно. Компенсувати скорочення надходжень до держбюджету він пропонує за рахунок збільшення акцизу на бензин.

"У комітеті дискусії навколо проекту не вийшло: на засідання прийшли кілька десятків представників профільних організацій - виробників вина, тютюну, асоціації банків, але їхньої думки ніхто так і не запитав. Це новий стиль нової влади - приймати важливі документи без обговорення", - каже заступник голови комітету Микола Катеринчук (НУ-НС). Його колега Віталій Хомутинник (Партія регіонів) вважає, що, промовчавши, представники асоціацій погодилися з пропозиціями Кабміну.

У підприємців є лише два тижні, щоб вплинути на остаточну редакцію податкового законопроекту. Вже сьогодні комітет чекає зауважень галузевих асоціацій, щоб обговорити їх з Мінфіном. Необхідність швидкого доопрацювання документа викликана тим, що комітет рекомендує Раді ухвалити фіскальні ініціативи в першому читанні вже 11 травня.

Хомутинник упевнений, що до 14 травня закон буде ухвалено в цілому. "Складно прогнозувати, чи спрацює лобі в парламенті щодо акцизу на пиво, коньяки і вина. Це можливо, коли є демократія. Думаю, все буде ухвалено, як є", - говорить заступник голови комітету Костянтин Бондарєв (БЮТ).

Як повідомлялося, 27 квітня Верховна Рада України одним голосуванням - у першому читанні та в цілому – ухвалила Закон "Про державний бюджет України на 2010 рік"."За" проголосували 245 із 246 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі. Не реєструвалися депутати від НУ-НС і БЮТ, окрім тих, які входять до складу коаліції.

Доходи державного бюджету України в 2010 році збільшено на 18,7% порівняно з фактичними надходженнями в 2009 році, або на 42,132 млрд грн, - до 267,452 млрд грн, а витрати на 33,5%, або на 81,2 млрд грн, - до 323,556 млрд грн.

Граничний розмір державного боргу пропонувалося встановити на 31 грудня 2010 року на рівні 308,316 млрд грн, що на 46% більше, ніж фактичне значення держборгу за підсумками 2009 року.

Згідно з проектом, прямі державні запозичення України в 2010 році очікуються у розмірі 100,3 млрд грн, зокрема зовнішні - 34,1 млрд грн. На пряме фінансування бюджету від випуску єврооблігацій планується отримати 1,3 млрд дол, Міжнародного валютного фонду (МВФ) - 2 млрд дол і Світового банку (СБ) - 0,5 млрд дол.

Крім того, ще 0,46 млрд дол намічено отримати до Стабілізаційного фонду на фінансування проектів розвитку, з-поміж яких найбільші: ремонт автодороги Київ - Чоп (Європейський банк реконструкції і розвитку, 154 млн дол), поліпшення автодоріг і безпеки руху (СБ, 79 млн дол).

Випуск ОВДП в поточному році запланований в обсязі 66,2 млрд грн (без урахування випуску облігацій в рахунок погашення боргу з відшкодування ПДВ і на рекапіталізацію банків), зокрема для прямого фінансування бюджету - 47,9 млрд грн, фінансування Стабілізаційного фонду - 18,3 млрд грн.

Одночасно на погашення зовнішніх зобов'язань в 2010 році, згідно з проектом держбюджету, буде направлено 6,7 млрд грн, внутрішніх, - 17,1 млрд грн.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1074 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ