Пт, 2024-04-26, 23:29


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Грудень » 18 » Усі сценарії кінця світу і спростування науковців
11:38
Усі сценарії кінця світу і спростування науковців
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/
Всього через кілька днів, в кінці цього тижня, настане 21 грудня 2012 - день, який відомий всім як дата кінця світу за "календарем майя". Про найпопулярніші сценарії кінців світу і коментарі науковців до цих сценаріїв пишуть РІА "Новости".

Кінець календаря майя

Сценарій: Ідея завершення календаря, створеного стародавніми індіанцями майя, стала ядром уявлень про кінець світу 21 грудня 2012 року. Кінці світу в останні десятиліття оголошували багато разів, але у всіх випадках це було приватною справою тієї групи або секти, яка проповідувала той чи інший варіант апокаліпсису.

Кінець світу "за календарем майя" став неймовірно популярний в суспільстві, а особливо в поп-культурі, де цю тему напівжартома стали розкручувати, роблячи цю гру в кінець світу майже загальним божевіллям. Всі інші варіанти "кінців світу" поступово стали прив'язувати до цієї дати.

Вперше ідея про кінець календаря майя, точніше про завершення найбільшого з його циклів та пов'язаного з цим кінця світу, з'явилася в 1975 році в книзі американського письменника і журналіста Френка Уотерса "Містика Мексики: Прихід шостої епохи свідомості". У ній він позначив період з 13 найбільших циклів календаря майя як "Великий цикл майя" і прирівняв п'ять таких циклів до п'яти епох ("сонць"), кожна з яких супроводжується загибеллю світу і його відродженням.

Пізніше ідея кінця світу в 2012 році з'явилася в книгах Теренса Маккени. Прихильники руху New Age активно розвивали ці ідеї, саме в цьому середовищі з'явилися різні варіанти "кінців світу" в 2012 році, які пов'язувалися вже не тільки з культурою майя, але і з астрологічними розрахунками.

Коментар: Класична традиція майя взагалі не містить уявлень про кінець світу, говорить замдиректора мезоамериканського центру імені Кнорозова Російського державного гуманітарного університету (РДГУ) Дмитро Бєляєв.

"У класичній міфології майя катастрофізму немає .. Все те, що нібито пов'язують з майя - будуть землетруси, або якісь ще катастрофи, це все присутнє в ацтекській календарній міфології", - говорить Бєляєв.

За його словами, саме некоректне з'єднання цих двох традицій і породило сучасний міф про 2012 рік. Концепція п'яти "сонць" була взята Уотерсом саме у ацтеків

"Часто говорять, що у майя відбудеться зміна четвертого або п'ятого сонця - це повна дурниця. У майя сонцями періоди не позначалися", - сказав учений.

Він додав, що на грудень 2012 року - дату "кінця світу" - не може припасти і кінець ацтекського періоду.

Беляков відзначив, що сам календар майя не містить ніякого "кінця". "Як календар циклічний, він не може закінчитися в принципі. Тож коли нам намагаються пояснити, що в 2012 році" закінчиться календар майя ", це не менша дурість, ніж говорити, що це буде кінець світу. Календар такого роду закінчитися не може", - сказав науковець.

Календар майя, так званий "довгий рахунок", складається з п'яти вкладених один в одного циклів. Найбільший цикл - п'ятого рівня - це 144 000 днів, 20 періодів по 20 умовних років. У ієрогліфічної писемності майя він позначається словом "пік".

Уявлення про те, що кінець тринадцятого піку доведеться на грудень 2012 року засновано на написі, який було знайдено в 1950-і роки на городищі Ель-Тортугеро в мексиканському штаті Табаско. У тексті, на монументі 7 століття переповідалося про життя місцевого правителя, про його народження, воцаріння, про те, як він завойовував сусідні землі.

"В кінці йде розрахунок, відсилання до майбутнього, і кажуть, що по закінченні певного часу, в день 4 Ахау 3 числа місяця Канкін - це інша система відліку часу майя - закінчиться тринадцятий пік", - сказав Бєляєв.

За його словами, кінець цього періоду буде супроводжуватися приходом бога на ім'я Болон Окте, який з точки зору майя буде правити наступним періодом з 13 піків, який почнеться в 2012 році і повинен буде закінчитися в 7136.

Планета Нібіру

Сценарій: Таємнича планета Нібіру або Планета X наближається до Землі і в грудні 2012 року зіткнеться з нею або пролетить настільки близько, що це викличе зміщення осі обертання Землі і глобальну катастрофу. Згідно з іншою версією, Нібіру - це коричневий карлик, зірка, що наближається до Землі, і її гравітація призведе до катастрофи.

Коментар: Джерелом уявлень про невідомі планети в Сонячній системі стали книги Захарії Сітчина, прихильника теорії палеоконтактів з позаземними цивілізаціями. У 1976 році він опублікував книгу "Дванадцята планета", в якій, спираючись на нібито перекладені ним шумерські джерела, писав про планету Нібіру, яка за масою порівнянна з Землею, і робить один оберт навколо Сонця за 3,6 тисячі років. Нібіру, за його версією, населяє високорозвинена цивілізація, представники якої відвідають Землю вже в цьому столітті.

Пізніше американський екстрасенс Ненсі Лідер, посилаючись на інформацію, отриману телепатичним шляхом від жителів планетної системи зірки дзета сузір'я Сітки, повідомила, що Земля опиниться в небезпеці в травні 2003 року в зв'язку з наближенням планети X або Нібіру. Коли в цей час нічого не сталося, судний день був пересунутий на грудень 2012 року. З Нібіру пов'язані уявлення про те, що влада США та інших держав змовилися приховувати інформацію про її наближення.

Проте астрономи впевнені, що ніякої "зайвої" планети в Сонячній системі немає.

"Якби Нібіру була реальністю, її б виявили і відстежили тисячі астрономів, як любителів, так і професіоналів по всьому світу. Я знаю астрономічне співтовариство, це науковці, які не стали б зберігати секрети, навіть якщо б їм наказали", - говорить співробітник Інституту астробіології НАСА Девід Моррісон.

Він відзначає, що якщо б Нібіру існувала насправді, то її було б видно на небі неозброєним оком уже на початку 2012 року, а її гравітація могла б вплинути на орбіти Землі і Марса. А якби Нібіру була не планетою, а коричневим карликом, то вже за орбітою Плутона її яскравість трохи б поступалася яскравості Венери, а астрономи засікли б її ще дуже далеко від Сонячної системи.

Сонячний шторм

Сценарій: У 2012 році надпотужний спалах на Сонці призведе до геомагнітної бурі неймовірної сили на нашій планеті. Через магнітні бурі стане неможливим радіозв'язок, вийдуть з ладу космічні апарати, згорять трансформатори, через що по всій планеті почнуться віялові відключення електрики. В результаті енергетична інфраструктура "завалиться", і вся цивілізація буде відкинута на два століття назад, в епоху до електрики. Найбільший збиток буде завдано розвиненим країнам - найбільш залежним від електронних систем.

Коментар: У багатьох прогнозах "сонячної катастрофи" зустрічаються посилання на доповідь НАСА та Академії наук США. Дійсно, в 2008 році Національна академія наук США опублікувала доповідь (Severe Space Weather Events - Understanding Societal and Economic Impacts), в якій містився аналіз технологічних ризиків у разі екстремально сильних проявів сонячної активності.

Однак у цьому документі не містилося ніяких прогнозів сонячної активності. У разі екстремально сильної магнітної бурі можливі пошкодження трансформаторів в районах, близьких до магнітних полюсів, як це було, наприклад, у Квебеку в 1989 році, де геомагнітна буря спровокувала блекаут.

Але на даний момент Сонце не виявляє жодних ознак надвисокої активності.

Співробітник лабораторії рентгенівської астрономії Сонця Фізичного інституту імені Лебедєва (ФІАН) Сергій Богачов говорить, що зараз науковці здивовані, навпаки, аномальним спокоєм Сонця.

"Максимум сонячної активності повинен був бути у 2011 році, потім науковці припустили, що максимум припав на 2012 рік. Однак і зараз середньомісячні числа Вольфа (які визначаються кількістю сонячних плям) майже в три рази нижчі звичайних для максимуму значень", - сказав Богачов.

Зміна магнітних полюсів

Сценарій: У грудні 2012 року може початися зміна магнітних полюсів Землі - південний полюс перейде на місце північного і навпаки. При цьому катастрофічні наслідки буде нести фаза між цими двома станами - в цей момент магнітне поле Землі на якийсь час може зникнути зовсім. Науковці нібито вже зараз фіксують поступове зниження сили магнітного поля, яке вказує на майбутню катастрофу.

Магнітосфера Землі захищає поверхню нашої планети від потоків заряджених частинок з космосу. Зникнення поля означає різке підвищення рівня радіації, яке загрожує не тільки живим істотам, але і електронним приладам.

Крім того, відсутність магнітного поля веде до "витоку" атмосфери - під дією радіації її верхні шари значно швидше розсіюються в космічному просторі. Саме відсутність глобального магнітного поля, як вважають багато науковців, згубило Марс - радіація "здерла" з нього колишню щільну атмосферу, перетворивши Червону планету в пустелю.

Коментар: Хоча в історії Землі дійсно відбувалися зміни магнітних полюсів, такий процес не може відбутися ні за один день, ні за рік, ні навіть за перші сотні років, каже завідувач лабораторією геомагнетизму Інституту фізики Землі Володимир Павлов.

"Останній раз інверсія магнітного поля сталася близько 780 тисяч років тому. Якщо homo sapiens виник 240 тисяч років назад, це означає, що наш вид жодного разу не переживав геомагнітних інверсій. При цьому більшість науковців сходиться на думці, що сам процес від початку до кінця займає кілька тисяч років - від 2-3 до 7-10 тисяч років. При цьому, щоправда, найбільш активна стадія, може відбуватися всередині тисячолітнього тимчасового інтервалу. З іншого боку, окремі фахівці вважають, що деякі "переполюсівки" в історії Землі могли тривати і десятки тисяч років. В будь-якому випадку, це не роки і не десятиліття ", - сказав Павлов.

Він пояснив, що земне магнітне поле генерується вихровими струмами в рідкому зовнішньому ядрі Землі - структурами, схожими на циклони і антициклони в атмосфері. Система являє собою складну коливальну комбінацію різних полів, струмів. І в ній є два квазістійких станів, які відповідають одній полярності і інший.

"У результаті випадкових варіацій може відбуватися перескакування з одного квазістійкого стану в інший", - сказала науковець.

В процесі зміни положення полюсів змінюється конфігурація поля, а його напруга може на порядок - тобто в 10 разів - ослабнути, хоча поле не зникне зовсім. При цьому рівень радіації на поверхні планети дійсно може зрости, однак серед науковців немає єдиної думки, наскільки сильно виросте радіація, і які ще наслідки може принести ослаблення магнітосфери.

"Це неочевидна річ, це питання обговорюється. Є розрахунки, що радіація, може, і несильно, збільшитися. Згідно з іншими розрахунками, під час геомагнітної інверсії різко посиляться електричні процеси в атмосфері, при цьому може суттєво зрости грозова активність. При цьому можна також очікувати істотних кліматичних змін.

Хоча, як зазначив Павлов, згідно з наявними даними, напередодні інверсії повинно відбутися значне пониження напруженості геомагнітного поля, немає ніяких спеціальних підстав говорити про те, що зниження напруженості дипольного поля означає, що магнітне поле Землі входить в свою інверсійну стадію.

"Останні кілька сот років поле знижується. Але протягом 780 тисяч років, що минули з останньої інверсії, воно багато разів і зменшувалося, і збільшувалося. При цьому питання про те, чи живемо ми на початку такого періоду, коли поле починає міняти свою полярність, воно, в принципі, носить науковий характер", - сказав Павлов.

Питання про характер протікання геомагнітних інверсій і про пов'язаних з ними ризиків залишається ще маловивченим і вимагає спеціальних досліджень. Однак, підкреслив науковець, ні про які "магнітної катастрофи" ні завтра, ні в найближчі кілька десятків років мови йти не може.

Галактичне "вирівнювання"

Сценарій: Сонячна система у своєму русі по Галактиці перетне галактичний екватор - Земля, Сонце і надмасивна чорна діра в центрі. Галактики опиняться на одній лінії, що призведе до катастрофи. На грудень 2012 року обіцяють парад планет - коли всі планети Сонячної системи теж вишикуються в одну лінію, що також призведе до катастрофи.

Згідно з іншою версією, яка приписується "ламі з монастиря Гяндрек", Сонячна система увійде в галактичну "нульову зону", де не можуть розповсюджуватися ніякі електромагнітні хвилі, в тому числі видиме світло. Це буде тривати два тижні. Цей варіант "кінця світу" цілком можна пережити, якщо запастися дровами і їжею. Через два місяці енергетична інфраструктура буде відновлена і життя увійде в свою колію.

Коментар: Ніякого параду планет в 2012 році і в кілька наступних років астрономи не очікують, говорить співробітник Інституту астробіології НАСА Моррісон.

"На багатьох сайтах обговорюється вирівнювання по одній лінії Сонця і Землі з центром Галактики, який знаходиться у сузір'ї Стрільця. Це відбувається кожен грудень, і без усіляких поганих наслідків. Немає причин очікувати, що 2012 рік буде відрізнятися від будь-якого іншого року", - зазначив науковець.

Говорячи про можливий гравітаційний вплив чорної діри, він зазначив, що Сонячна система знаходиться в 30 тисячах світлових років від неї, і гравітаційний вплив від неї дуже малий.

"Нульова зона" в Галактиці також відноситься до області фантазій. Фізик Валерій Рубаков з Інституту ядерних досліджень РАН говорить, що неможливо створити такий простір, в якому "грузнули" б електромагнітні хвилі.

"Електромагнітні хвилі не можуть розповсюджуватися в щільній речовині, наприклад у воді. Але в порожньому просторі їх зупинити не можна", - сказав він.

Вибух Йеллоустонського супервулкана

Сценарій: У 2012 році завершується 74-тисячолітній цикл між виверженнями супервулканів - очікується, що виверження Йеллоустонського супервулкана (або Єллоустонської кальдери) на території США призведе до майже глобальної екологічної катастрофи - величезна кількість попелу, викинутого в верхні шари атмосфери, стане початком вулканічної зими, загибелі рослинності та масового голоду.

Однією з ознак наближення катастрофічного виверження є катастрофічне цунамі в Південно-Східній Азії. Єллоустонський кальдера - "вразливе місце", оскільки "кришка", що відокремлює поверхню від порожнини, заповненої величезною кількістю магми, дуже тонка.

Деякі експерти заявляють, що характер сейсмічної активності в районі Йеллоустонського супервулкана вже зараз вказує на наближення виверження. На це, нібито, вказує підйом поверхні в районі вулкана і зміни температури.

Згідно з деякими версіями, виверження Єллоустонської кальдери буде спровоковано наближенням планети Нібіру.

Коментар: науковці називають супервулканом вулкани, здатні викинути в атмосферу в 10 тисяч разів більше вулканічного попелу, ніж "звичайні" вулкани. Так, наприклад, Єллоустонський супервулкан під час останнього виверження 600 тисяч років тому викинув близько 1 тисячі кубічних кілометрів попелу і уламків, при тому, що найкатастрофічніші історичні виверження викинули всього лише 50 кубічних кілометрів (Тамбора, 1815 рік) і 10 кубокілометрів (Кракатау, 1883 рік).

Найпотужніше виверження такого типу відбулося близько 74 тисяч років тому - вулкан Тоба на острові Суматра. Тоді в атмосферу потрапило 2,8 тисячі кубічних кілометрів попелу, який покрив товстим шаром всю Південну Азію. Останнє супервиверження сталося 26 тисяч років тому в Новій Зеландії.

"Прогноз виверження вулкану дати дуже складно. Але не виключається, що він може активізуватися і через десять, і через 20, і через 30 років. Виверження вулкану в даному випадку залежить від того, наскільки вогнище, де знаходиться розплавлена магма, насичене газами - це вуглекислота, аміак, фториди", - сказав вулканолог Артур Салтиковський, головний науковий співробітник Інституту фізики Землі імені Шмідта.

"Абсолютно точно можна сказати, що це на довгий термін може затягнутися. Періодичність вивержень Йеллоустонського супервулкана - приблизно один раз в 660 тисяч років. Поки ніяких ознак посилення активності немає", - сказав Салтиковський.

28 листопада повідомлялося, що науковці-метеорологи не лише не прогнозують кінця світу 21 грудня 2012 року, а й закликають не боятися чуток. "Ні, ми не очікуємо", - сказала доктор фізико-математичних наук, професор, завідувач відділу кліматичних досліджень довгострокових прогнозів погоди Українського науково-дослідного інституту гідрометеорології Вазіра Мартазінова, відповідаючи на запитання про те, чи ж таки буде кінець світу 21 грудня. Тим не менш, опитування свідчать, що кожен сьомий житель Землі вважає, що кінець світу настане за його життя.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1237 | Додав: adminA | Теги: спростування, сценарії кінця світу
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ