Чт, 2024-04-25, 12:53


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Вересень » 28 » Утилізаційний збір поставить хрест на Угоді про асоціацію з ЄС
11:14
Утилізаційний збір поставить хрест на Угоді про асоціацію з ЄС
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Європейський Союз готується до жорсткої реакції на екологічні ініціативи українського уряду. Вчора, 27 вересня, його представники висловили стурбованість підготовлюваним рішенням про запровадження утилізаційного збору з імпортних автомобілів незалежно від країни походження. Збір може стати підставою для заморожування процесу підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Експерти кажуть, що це може зіграти на руку прихильникам тіснішої інтеграції з Росією, пише газета "Коммерсантъ-Украина".

Представництво Євросоюзу в Україні прокоментувало плани українського уряду розширити дію утилізаційного збору на всі імпортні машини. У представництві заявили, що уважно стежать за дискусіями про запровадження утилізаційного збору.

"Подібне рішення Росії вже вплинуло на європейських автовиробників, і ми знаємо, що воно негативно впливає на українців. ЄС очікує, що Україна буде вирішувати питання з Росією на двосторонньому рівні та в рамках СОТ", - зазначили в представництві.

Однак неофіційно співрозмовники в Єврокомісії дають ще більш жорстку оцінку - такий крок української влади може і зовсім поставити хрест на планах щодо підписання Угоди про асоціацію.

"Наша позиція більш жорстка, ніж говориться офіційно. У разі, якщо Україна ухвалить цю постанову, ми готові йти на аналогічні відповідні заходи щодо українського експорту", - заявив співрозмовник в європейських структурах.

"Ми прямо повідомили нашим колегам у Києві: якщо буде ця постанова, ви можете забути про Угоду про асоціацію. Ми не підпишемо угоду, навіть якщо ви проведете чесні вибори", - уточнило інше високопоставлене джерело в Брюсселі.

У Кабміні поки що вважають, що причин для занепокоєння немає.

"Переговори з ЄС ідуть в спокійному, звичайному режимі. Погрози заморожування діалогу в зв'язку з розширенням утилізаційного збору інспірують ті, хто в цьому зацікавлений, - автоімпортери. Тому складати якісь плани і міркувати про наслідки зарано", - заявило джерело в Кабміні.

Самі автоімпортери впевнені: утилізаційний збір порушує зобов'язання України, взяті при вступі до СОТ, оскільки країна зобов'язалася ставити в однакові умови як імпортерів, так і місцевих виробників.

"Ми будемо оскаржувати це рішення і в судах, і в органах СОТ. Але, крім нас, кожен виробник, який постачає в Україну автомобілі, повідомить про дискримінацію своєму уряду, який негайно поскаржиться до СОТ", - каже гендиректор Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів Олег Назаренко.

Таку оцінку поділяють і юристи.

"Ключові виробники та експортери автомобілів уважно стежать за останніми ініціативами українського уряду, націленими на подорожчання імпортних автомобілів. Запропоновані поправки по утилізаційних збору можуть бути розцінені як спроба України підвищити вартість ввезення автомобілів у країну до рівня, який діяв до вступу країни до СОТ. І робиться це через запровадження додаткових і дорогих зборів з імпорту, що прямо заборонено нормами СОТ", - пояснив партнер з міжнародного торговельного права брюссельського офісу юрфірми Van Bael & Bellis Юрій Рудюк.

За даними ЗМІ, зараз питання розширення сфери застосування утилізаційного збору активно дискутується в уряді. У середу, 26 вересня, на засіданні Кабміну було прийнято рішення про те, щоб розглянути цю постанову на засіданні "малого Кабміну" в понеділок. Джерела вважають, що таким чином робиться спроба запровадити збір без участі значної кількості міністрів, щоб не було непотрібних заперечень. Але ще одне джерело в уряді пояснює, що ухвалення цього рішення залежить від результату сьогоднішніх переговорів прем'єр-міністрів України і Росії в Ялті.

"Станом на сьогодні у нас є всі підстави очікувати, що Микола Азаров і Дмитро Медведєв домовляться про взаємне незастосування утилізаційного збору. В такому випадку ми вирішуємо проблему і забуваємо про неї. Однак якщо такої домовленості не буде, ми будемо змушені розширити список країн, щодо імпорту яких стягуватиметься екологічний збір, оскільки наша нинішня позиція виглядає більш уразливою, аніж російська", - пояснило джерело, знайоме з ходом переговорів.

За оцінками експертів, у разі якщо уряд все ж таки зважиться на розширення дії утилізаційного збору, переконати чиновників не зможе навіть загроза заморожування Угоди про асоціацію з ЄС.

"У найближчій перспективі вірогідність підписання цієї угоди вкрай мала, насамперед з політичних причин. Тому уряду може бути навіть вигідна публічна відмова ЄС від цієї угоди. Такий крок буде подаватися як доказ того, що Європі насправді не потрібна асоціація з Україною" , - зазначає директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин.

У той же час, за словами експерта, такий крок посилить аргументи прихильників тіснішої інтеграції з Росією.

Як повідомлялося раніше, Мінекології готує зміни до постанови уряду, де хоче поширити утилізаційний збір не тільки на російських, а й на інших імпортерів.

Нещодавно міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко заявив, що варто розширити перелік країн для дії утилізаційного збору при імпорті автомобілів.

"Можливо, цей список варто розширити, тому що автомобілі з Російської Федерації не більш небезпечні для довкілля, ніж автомобілі з Індії чи Китаю", - сказав Порошенко.

При цьому Порошенко зазначив, що Україна і Росія ведуть переговори про незастосування цього збору. Він також підкреслив, що дія утилізаційного збору в Україні щодо імпортованої з Росії продукції не розв'яже проблем українського автомобілебудування.

Україна запровадила утилізаційний збір 12 вересня цього року. Зараз він стосується тільки російської автопродукції і був запроваджений у відповідь на аналогічні дії РФ.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1023 | Додав: abel
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ