Ср, 2024-04-24, 16:30


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Грудень » 7 » В Каїрі обстановка загострюється: штаб-квартиру "Братів-мусульман" спалено, аль-Барадеї загрожує арешт. ВІДЕО
12:09
В Каїрі обстановка загострюється: штаб-квартиру "Братів-мусульман" спалено, аль-Барадеї загрожує арешт. ВІДЕО
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
Противники президента Єгипту Мухаммеда Мурсі спалили штаб-квартиру "Братів-мусульман", розташовану в каїрському районі Мукаттам. Про це повідомляє телебачення АРЄ.

Як заявив офіційний представник ісламістів Мухмуд Газлян, штаб-квартира асоціації в країні зазнала нападу відразу після того, як глава держави завершив своє звернення до нації, передає ИТАР-ТАСС.

"Зараз ми намагаємося з'ясувати, що саме сталося, і визначити збиток, - повідомив Газлян газеті "Аль-Ахрам". - На місці знаходилося багато співробітників силових структур, проте вони не втрутилися, щоб перешкодити протестуючим".

В даний час, як передають місцеві ЗМІ, до місця заворушень намагаються пробитися пожежні підрозділи. У районі штаб-квартири чутно стрілянину, відбуваються сутички.

Крім того, противники ісламістів розгромили ще два представництва "братів" в Каїрі. Одне з них було спалено.

Мурсі не сказав слів, які хотів почути народ

У своєму зверненні Мухаммед Мурсі виступив за врегулювання існуючих в країні розбіжностей шляхом діалогу з опозицією. "Ми поважаємо право на акції протесту і свободу самовираження, але ніколи не дозволимо вбивати і руйнувати, - заявив президент нації. - Мирні демонстрації не передбачають атаки на відділення партії".

За словами Мурсі, керівництво країни "приймає опозицію і протести проти референдуму щодо проекту конституції" і готове обговорювати закон про вибори, долю верхньої палати парламенту - Консультативної ради, яку президент хоче тимчасово наділити законодавчою ініціативою, але вже після всенародного референдуму.

Якщо народ скаже "ні" проекту основного нормативно-правового акту, тоді, згідно з обіцянками Мурсі, буде сформовано комісію, яка знову почне роботу над конституцією.

По суті, глава держави проігнорував вимоги опозиції, головними з яких були відтермінування референдуму за новою конституцією і скасування конституційної декларації.

"Оприлюднена 22 листопада Конституційна декларація як і раніше лишається гарантією стабільності в країні, - зазначив Мурсі. - Саме загрози національній безпеці послужили головними причинами її ухвалення".

За словами президента, "дія декларації автоматично припиняється з оголошенням результатів всенародного референдуму незалежно від того, чи схвалить її народ чи ні".

Глава держави вже не перший раз обіцяє при необхідність запустити весь процес написання конституції заново, але, схоже, що ісламісти, які перебувають при владі, впевнені в тому, що їм вдасться відстояти затверджений законопроект.

Принаймні, будь-які свої подальші кроки і дії влада пов'язує з референдумом, який, незважаючи на насильство і безперервні заворушення, має відбутися 15 грудня.

Мурсі різко засудив трагічні події в єгипетській столиці останніх двох днів, жертвами яких, за його словами, стали шість осіб, а понад 700 отримали поранення.

"Винні у злочинах не уникнуть покарання, - заявив він. - Бандити нападали на демонстрантів з рушницями і гранатами зі сльозогінним газом. Прокуратура розслідує всі свідчення затриманих, і ми покараємо тих, хто стоїть за цими злочинами і хто фінансував їх зсередини країни чи з-за кордону".

Звернення президента до нації, на яке так чекав народ ще коли перед президентським палацом єгиптяни вбивали одне одного, розчарувало протестуючих і викликало гнів.

Озвучене через чотири години після запланованого часу, воно не знайшло відгуку у тих, хто слухав його в прямому ефірі на площі Тахрір у центрі Каїра і біля президентського палацу в декількох кілометрах звідти.

У заяві Мурсі так і не прозвучали слова, які сподівався почути народ. Звернення не стало переломним моментом в тривалій політичній кризі в країні.

Як повідомлялося, 19 березня 2011 в Єгипті пройшов Всенародний референдум з внесення поправок до конституції - про скорочення президентського терміну з шести років до чотирьох і обмеження права обрання двома каденціями.

Вибори , які відбулися в Єгипті наприкінці листопада-початку грудня 2011 року після державного перевороту і повалення президента Хосні Мубарака, який правив 30 років, були названі першими демократичними виборами з 1952 року. За результатами виборів половина місць в єгипетському парламенті дісталася прихильникам руху "Братів-мусульман".

23-24 травня 2012 року в Єгипті відбулися вибори президента. 16 червня У другому турі переміг Мохаммед Мурсі. Проте опоненти влади неодноразово заявляли про свою незгоду з режимом, який було встановлено напередодні. Конфлікти спалахували в жовтні, а після того, як президент Мурсі 22 листопада вніс до Конституційної декларації поправки, що розширюють його повноваження, Єгипет охопили нові хвилі протесту.

Опозиція відмовилася від діалогу

Єгипетська опозиція відкинула заклики президента до діалогу. Як повідомили місцеві телеканали, ліберальний "Фронт з порятунку батьківщини", що об'єднав основних противників Мухаммеда Мурсі, а також молодіжні рухи відмовився вести з ним переговори, повідомляє NEWSru.com з посиланням на телеканал Al-Arabiya з посиланням на джерела в опозиції.

Вони знову повторили свої головні вимоги - відтермінування референдуму за новою конституцією і скасування Конституційної декларації.

Тим часом, влада вже підготувала "арештні списки" з іменами 40 осіб, "незадоволених" політикою ісламістів.

У них фігурують колишній суперник Мурсі на президентських виборах, прихильник Абделя Гамаля Насера - Хамдін Саббахі, і глава партії "Ад-Дустур" ("Конституція") Мухаммед аль-Барадеї.

Довідка

"Брати-мусульмани" - міжнародна релігійно-політична асоціація, заснована в березні 1928 учителем Хасаном аль-Банна в Ісмаїлії (Єгипет). Асоціація мала відділення в Сирії, Палестині, Іраку. До кінця Другої світової війни налічувала близько 500 тис осіб. Вважається найстарішою в світі міжнародною терористичною організацією.

Угрупування "Брати-мусульмани" офіційно заборонено в Єгипті з 1954 року, але зберігає великий вплив і популярність. Останніми роками "брати" неодноразово заявляли про відмову від радикальних методів боротьби.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1059 | Додав: adminA | Теги: штаб-квартиру Братів-мусульман, Каїрі
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ