Пт, 2024-04-26, 00:33


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Березень » 21 » В першому читанні Рада проголосувала за дату виборів мера Києва
17:32
В першому читанні Рада проголосувала за дату виборів мера Києва
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

21 березня Верховна Рада взяла за основу проект постанови про призначення на 2 червня 2013 року виборiв мера Києва й депутатiв Київради. За таке рiшення проголосували 293 депутати з 365 зареєстрованих у залi. За фракцiями: Партiя регiонiв - 146, "Батькiвщина" - 73, УДАР - 33, "Свобода" - 32, КПУ - 0, позафракцiйнi – дев’ять. Постанову планується пiдготувати до другого читання за два тижнi.

Водночас лiдер фракцiї Партiї регiонiв Олександр Єфремов заявив, що фракцiя спочатку пропонувала пiдтримати цю постанову в першому читаннi й дочекатися рiшення Конституцiйного Суду (КС) у питаннi проведення виборiв у Києвi.

Єфремов пiдтвердив, що фракцiя Партiї регiонiв чекатиме на це рiшення КС i має намiр ухвалити в цiлому постанову про дату виборiв тiльки пiсля рiшення КС.

"Якщо вiн (КС) встигне ухвалити рiшення за скороченою процедурою, значить, ми голосуватимемо (за постанову про дату виборiв у Києвi ), якщо нi – чекатимемо на рiшення КС", - сказав вiн.

До цього Верховна Рада не набрала необхiдної кiлькостi голосiв для ухвалення в цiлому проекту постанови про призначення на 2 червня виборiв у Києвi.

А ось народний депутат України Петро Порошенко (позафракційний) заявляє, що Конституційний суд (КС) не включив у виробництво подання народних депутатів, що стосується виборів київського мера і до Київської міської ради.

"Конституційний суд за станом на сьогодні не відкрив провадження за зверненням 48 народних депутатів", - заявив Порошенко на ранковому пленарному засіданні Верховної Ради України.

За його словами, це означає, що "цієї справи в Конституційному суді не існує і жодних заборон, ніяких обмежень, що стосуються виборів у місті Києві, не існує".

Як відомо, 19 березня до КС надійшло подання 48 народних депутатів стосовно тлумачення низки положень Конституції та закону про місцеві вибори, що стосується місцевих виборів у Києві.

Один з авторів подання народний депутат Віталій Журавський повідомив, що депутати просять КС пояснити, чи можуть чергові вибори в органи місцевого самоврядування проводитися не одночасно, а в різні часові проміжки.

Опозиція наполягає на призначенні дати місцевих виборів у Києві на початок червня поточного року. Профільний комітет Верховної Ради рекомендував призначити їх на 2 червня. На думку опозиції, це мають бути чергові вибори, тому термін повноважень обраних на них депутатів і міського голови столиці має становити 5 років.

Лідер партії "УДАР" Віталій Кличко також наполягає, що Верховна Рада має ухвалити закон, який би передбачав проведення виборів у Києві в два тури. 18 березня він наголосив, що мають бути внесені зміни до нині чинного законодавства, які б допомогли запобігти фальсифікації виборів та використанню адміністративного ресурсу.

Яценюк: ми дотиснули "регіоналів" і наступного тижня ухвалимо постанову про проведення 2 червня виборів у столиці

Лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк наголошує, парламент наступного пленарного тижня (з 2 по 5 квітня) має ухвалити постанову про проведення 2 червня виборів мера столиці і депутатів Київради. Про це він сказав під час брифінгу після ухвалення за основу відповідної постанови.

"Відповідно до прийнятого нами рішення, постанова повинна бути прийнята в цілому на наступному пленарному тижні", - сказав Яценюк.

Він також зауважив, що Партія регіонів сьогодні вранці "змінила тактику". "Їхня мета була наступна: не проголосувати за постанову, а потім, посилаючись на норму закону про Регламент ВР, сказати, що до кінця поточної сесії ми не можемо розглядати це питання, тому що не вистачило голосів, і тому коли будуть вибори - буде незрозуміло", - сказав Яценюк.

На його переконання, опозиція зробила правильно: "дотиснула" фракцію Партії регіонів, й ВР повернулась до цього питання й прийняла за основу відповідну постанову та вдвічі скоротила терміни її підготовки до другого читання.

Крім того, Яценюк застеріг Партію регіонів, що відтермінування виборів у столиці не допоможе їм перемогти. "Абсолютно зрозуміло, чому вони влаштували цю вакханалію — тому що вони знають, що програють", - додав він.

"На наступному пленарному тижні повинно відбутися голосування, і вибори будуть, і перемога опозиції в Києві також відбудеться", - переконаний Яценюк.

Опозиціонери обіцяють оголосити недовіру голові КМДА Олександру Попову одразу після того, як виграють київські вибори. Про це заявив лідер фракції "Батьківщина" Яценюк на спільному брифінгу з іншими опозиційними лідерами.

Він у черговий раз висловив переконання у тому, що опозиція виграє і вибори мера Києва, і вибори до Київради.

"Якщо опозиційна більшість буде сформована у Київській міській раді, ми негайно висловимо недовіру голові Київської міської державної адміністрації", - сказав Яценюк.

"Хай він (Попов) іде до Януковича і працює з Януковичем. А киянами буде керувати той, кого обрали кияни", - заявив він.

Тягнибок не хоче чекати рішення суду, який тлумачить "позицію Банкової"

Лідер фракції "Свобода" Олег Тягнибок скептично поставився до пропозиції Партії регіонів дочекатися рішення Конституційного Суду у питанні виборів у Києві.

"Коментувати рішення суддів, може, і не коректно, але Конституційний Суд уже показав, що тлумачить не Конституцію, а позицію Банкової (Адміністрації президента), і фактично є її речником", - сказав Тягнибок.

Він також вважає, що після провалу першого голосування у четвер опозиція ухвалила єдино правильне рішення щодо переголосування постанови у першому читанні.

"Йшлося про те, що вибори у Києві взагалі не були б призначені. Це не є компромісне рішення, але нам важливо, що це друге голосування за основу зафіксувало, що вибори таки мають відбутися", - сказав Тягнибок. На думку опозиціонерів, влада ще не відмовилася від ідеї відтермінувати київські вибори до 2015 року.

Томенко: ми граємо в гру Партії регіонів, але це крок до призначення виборів

Народний депутат з фракції "Батьківщина" Микола Томенко прогнозує, що влада розглядає два плани дій щодо Києва: перший – вибори у столиці без киян, другий – вибори у 2015 році. Як повідомили у прес-службі Томенка, про це він заявив, коментуючи те, що комуністи і "регіонали" не проголосували за проведення виборів у Києві 2 червня, натомість запропонували голосувати відповідну постанову у першому читанні з подальшим врахуванням рішення Конституційного Суду.

"Це означає, що влада не зацікавлена проводити вибори 2 червня, а тому "підвісила" це питання, щоб проаналізувати, як зберегти владу у Києві до президентських виборів 2015-го року", - зазначив народний депутат, передає УНІАН.

У зв’язку з чим, на його думку, розглядається два сценарії. Суть першого варіанта полягає в такому: якщо кияни, громадськість та міжнародна спільнота вкрай негативно відреагують на затягування проведення виборів, тоді влада піде на проведення виборів Київського міського голови пізно влітку, коли у столиці залишиться меншість населення.

"Тоді, використовуючи ресурс "бюджетників та бабусь", влада обере свого мера Києва без киян. Адже зрозуміло, що в такому випадку на вибори прийде менше половини населення столиці, і міський голова буде обраний 10 чи 15 відсотками виборців від загальної кількості", - зазначив Томенко.

На його думку, в такому варіанті вибори до Київської міської ради взагалі не розглядаються, оскільки владі цілком зрозуміло, що навіть за "літніх обставин" вибори до Київради вона не виграє.

"Як відомо, закон передбачає змішану систему виборів, тому до Київради пройдуть 60 депутатів від партійних списків та 60 депутатів від округів. Але все одно більшість Київради буде сформовано не Партією регіонів, а "Батьківщиною", УДАРом і "Свободою", - зазначив політик.

За його словами, суть другого варіанта полягає в тому, щоб вдалося збити напругу довкола виборів у Києві. "Тоді процес відтягування виборів сягне 2015 року для того, щоб на президентських виборах Віктор Янукович мав свого представника, який би організаційно, кадрово і фінансово максимально сприяв відповідному бажаному результату Януковича на президентських виборах", - вважає Томенко.

Міщенко назвав "класичним договірняком" між владою та опозицією ухвалення ВР за основу постанови про вибори у Києві

Народний депутат України Сергій Міщенко (позафракційний) назвав "класичним договірняком" між владою та опозицією ухвалення Верховною Радою за основу постанови про призначення виборів у Києві на 2 червня. Про це він заявив на брифінгу.

"На 12-й день акції "Повстань, Україно!" сьогодні був зданий Київ для того, щоб влада до 2015 року могла дерибанити землю в Києві, комунальне майно", - заявив Міщенко. Він зазначив, що умови, які висунула Партія регіонів щодо голосування за прийняття за основу постанови про призначення виборів у Києві, свідчать про те, що остаточно рішення взагалі не буде ухвалене.

"Хто сумнівається в тому, що рішення Конституційного Суду буде інше, ніж те, що обирати мера і міських депутатів треба в 2015 році? Я думаю, що тут сумніву ніякого немає", - сказав С.Міщенко. За його словами, "друге читання - це просто замилювання очей, в першу чергу киянам і всій державі".

На думку Міщенка, сьогодні стало зрозуміло, що "нікому невигідно проводити вибори в місті Києві, тому що знають, що влада програє ці вибори, тому що кияни довірили опозиціонерам представляти їх інтереси в парламенті".

Депутат наголосив, що завдяки сьогоднішньому рішенню ВР ухвалити лише за основу постанову про дату виборів у Києві "влада може аплодувати і може святкувати перемогу, що вони чого хотіли, того й домоглися, а тепер кияни будуть сидіти до 2015 року і їздити на машинах по цих дорогах, і мати ту ситуацію, яка існує в соціальній сфері, і той, хто крав, той і буде красти".


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 955 | Додав: adminA | Теги: рада, перше читання, дату виборів мера Києва
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ