Сб, 2024-04-20, 00:48


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Головна » 2010 » Квітень » 8 » Випасання корів заважає глобальному потеплінню
18:24
Випасання корів заважає глобальному потеплінню
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/


Випас великої рогатої худоби зменшує, а не збільшує викиди з ґрунту закису азоту N2O - парникового газу, в 310 разів сильнішого, ніж вуглекислота, пишуть науковці з Німеччини, Китаю і Великої Британії в статті, опублікованій в журналі Nature.
"Газ-веселун" N2O, за даними деяких досліджень, становить близько 6% всіх парникових газів в атмосфері. Він виділяється, зокрема, при виробництві нейлону, спалюванні вугілля і нафти, а також з гною тварин. Тому раніше зростання поголів'я великої рогатої худоби, що пасеться в степах, вважали однією з причин збільшення концентрації цього газу в атмосфері за останні десятиліття, передає РИА "Новости".

Клаус Буттербах-Баль (Klaus Butterbach-Bahl) з Технологічного інституту Карлсруе в Німеччині і його колеги показали, що насправді випас великої рогатої худоби в степах призводить до зменшення кількості мікробів у ґрунті, роблячи умови в ньому менш сприятливими для вироблення N2O. Отож усі викиди, безпосередньо пов'язані з худобою, можуть компенсуватися цим ефектом.

"Наші результати показують, що ефект стимулювання, який спричиняє збільшення поголів'я худоби на кругообіг азоту і, як наслідок, на викиди N2O, більш ніж перекривається ефектами паралельного зменшення кількості мікробів, вироблення неорганічного азоту і затримання вологи в зимовий час. Не враховуючи цих моментів, нинішні підходи можуть систематично переоцінювати викиди N2O останнього століття від напівпустельних холодних степів майже на 72%", - пишуть автори статті.

Науковці протягом року вимірювали викиди закису азоту на 10 майданчиках у степах Внутрішньої Монголії (Китай). Вони з'ясували, що велика частина викидів припадає на період танення снігу навесні. Крім того, що менше худоби паслося на території, то вищими були весняні рівні викидів закису азоту в атмосферу.

Дослідники вважають, що, оскільки там, де пасуться тварини, трава нижча, вона утримує менше снігу. В результаті мікроби в ґрунті, що виробляють N2O, слабкіше захищені від перепадів температур взимку. Крім того, під час танення снігу навесні в ґрунт потрапляє менше вологи, що також є несприятливим для мікроорганізмів.

Свої припущення науковці перевірили на інформації про інші території, що підходять під сформульовані ними критерії напівпустельних холодних степів. Викиди "газу-веселуна" однієї третини всіх степів світу, що відповідають цим критеріям, на думку авторів статті, традиційні методики можуть переоцінювати на 36%, якщо враховується вплив добрив, або на 72% - без урахування цього впливу.

На думку дослідників, необхідно уточнити методи оцінки впливу сільського господарства на викиди N2O і кругообіг азоту назагал. Крім власне випасу худоби, зниженню викидів N2O в атмосферу від ґрунту може також сприяти, наприклад, заготівля сіна восени. Однак потрібно враховувати й інші можливі наслідки таких заходів і, зокрема, зменшення кількості снігу.

А в сільській глибинці Швеції старовинний замок з 50 кімнат обігрівають теплим свіжим молоком. Місцева агрофірма тримає 1100 корів, що дають до 30 тис літрів молока на день. Використання молока для опалення не вплине на його екологічні, санітарні та смакові якості, запевняє дирекція фірми.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1434 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ