Пт, 2024-03-29, 11:53


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Червень » 5 » В першому читанні Рада ухвалила мовний закон
10:51
В першому читанні Рада ухвалила мовний закон
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект про засади державної мовної політики. За ухвалення даного рішення проголосували 234 народних депутата. Засідання протривало 5 хвилин, після чого на прохання опозиційних фракцій у парламенті оголошено півгодинну перерву.

Нардепів від Партії регіонів із західних областей,які раніше висловлювались проти голосування за законопроект про мови Колесніченка/Ківалова, прямо в Раді агітували голосувати "за".

О 8:30 у парламенті був присутній секретар РНБО Андрій Клюєв, який проводив перемовини із провладними фракціями щодо підтримки законопроекту "Про засади державної мовної політики", пише Gazeta.ua.

"Регіонали", які не хотіли за цей закон голосувати, зараз в шоці. Їх тепер до цього примушують", - розповіло джерело у ВР.

Зауважимо, що лідери фракцій у Верховній Раді перед засіданням домовилися про розгляд парламентом 5 червня всіх 5 зареєстрованих законопроектів, які стосуються мовних питань. Про це журналістам повідомила керівник прес-служби парламенту Вікторія Шведова.

Вона заявила, що на засіданні погоджувальної ради обговорювалися різні варіанти можливих рішень вирішення проблеми, яка склалася навколо мовної політики. "Члени погоджувальної ради дійшли до домовленості про необхідність розглядати всі 5 мовних законопроектів відповідно до регламенту", - сказала Шведова. Разом з цим вона не уточнила, за якою конкретно процедурою будуть розглядатися ці проекти.

Слід зазначити, що у Раді зареєстровано кілька законопроектів про мовну політику. Конфлікт викликає запропонований 26 серпня 2011 року депутатами від фракції Партії регіонів Сергієм Ківаловим і Вадимом Колесніченком проект закону №9073.

Вранці у вівторок, 5 червня, депутати від фракції Партії регіонів заблокували трибуну й президію Верховної Ради.

А перед Радою почалася численна акція у зв'язку з розглядом мовного законопроекту, запропонованого регіоналами.

Єдиною державною мовою в Україні, згідно з Конституцією України, є українська. Водночас президент країни Віктор Янукович під час передвиборчої кампанії та представники Партії регіонів обіцяли зробити другою державною російську мову. Для внесення змін до Конституції необхідно 300 голосів у парламенті.

24 травня в залі засідань Верховної Ради після дебатів щодо законопроекту про засади мовної політики, внесеного народними депутатами фракції Партії регіонів Вадимом Колесніченком і Сергієм Ківаловим, сталася бійка між народними депутатами.

Законопроект про засади державної мовної політики визначає, що державною мовою є українська мова. При цьому в законопроекті передбачається, що до регіональних мов або мов меншин України належать: російська, білоруська, болгарська, вірменська, гагаузька, ідиш, кримськотатарська, молдовська, німецька, новогрецька, польська, ромська, румунська, словацька, угорська, русинська, караїмська, кримчацька мови.

Згідно з законопроектом, до кожної з цих мов застосовуються заходи, спрямовані на використання регіональних мов і мов меншин, за умови, якщо кількість осіб-носіїв цієї мови, що проживають на території, де поширена ця мова, становить 10% і більше відсотків від чисельності населення.

Законопроект передбачає, що за рішенням місцевої ради, в окремих випадках, з урахуванням конкретної ситуації, може застосовуватися мова національних меншин, якщо регіональна мовна група становить менше ніж 10% на відповідній території.

В опозиції вважають цей законопроект антиукраїнським. Так, член фракції "Наша Україна - Народна самооборона" Олесь Доній заявив: "Якщо цей законопроект стане законом, то про українську мову в містах можна буде забути, оскільки під вивіскою лібералізму, гуманізму та демократизації... чітко затверджується ідея, що ні в університетах, ні на телебаченні, ні в містах, де є бодай 10% людей, які вважають своєю рідною мовою російську мову, про обов'язковість мови не йдеться".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1213 | Додав: admin | Теги: зрада, рада ухвалила мовний закон
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ