Пт, 2024-04-26, 11:09


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Головна » 2010 » Квітень » 21 » В Польщі вибори президента відбудуться 20 червня
11:26
В Польщі вибори президента відбудуться 20 червня
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


Маршалок Сейму Польщі, який виконує обов'язки президента Польщі, Броніслав Коморовський ухвалив рішення призначити перший тур президентських виборів на 20 червня цього року. Про це повідомила сьогодні канцелярія Сейму Польщі.
Як повідомив журналістам прес-секретар Коморовського, в.о. президента підписав усі необхідні для позачергових виборів документи рано-вранці в середу, передає Бі-Бі-Сі.

Якщо жоден з кандидатів не набере в першому турі понад 50 відсотків голосів, другий тур відбудеться 4 липня цього року, передає ИТАР-ТАСС.

Виборчі штаби кандидатів повинні зареєструватися у державній виборчій комісії до 26 квітня цього року. Кожен штаб при реєстрації повинен подати підписи однієї тисячі осіб, що підтримують даного кандидата.

Після первинної реєстрації кожен штаб матиме час до 6 травня, щоб набрати необхідні за законом підписи 100 тисяч виборців. Лише після цього претендент отримає офіційний статус "кандидата в президенти" Польщі.

До 31 травня Центрвиборчком Польщі повинен офіційно затвердити список кандидатів у президенти. Згідно з виборчим законодавством, в списку має бути не менше двох кандидатів, повідомляє РИА "Новости".

Згідно з конституцією Польщі, в умовах, що склалися, вибори мають бути проведені не пізніше, ніж через два місяці з дня загибелі президента Леха Качиньського.

Різні соціологічні служби проводять зараз експрес-опитування громадської думки. Однак, як зазначають політологи, розклад сил стане зрозумілий після завершення офіційної реєстрації кандидатів у президенти і багато в чому залежатиме також від того, наскільки жорсткою буде боротьба між двома головними претендентами на президентське крісло.

Опитування громадської думки, проведені незадовго до авіакатастрофи, показували, що Коморовський популярніший за Леха Качиньського та інших кандидатів на виборах, які мали пройти в жовтні.

Останній президент Польщі Лех Качиньський загинув 10 квітня в авіакатастрофі під російським Смоленськом. За попередніми даними, літак зачепився за верхівки дерев при посадці в сильному тумані. На борту перебували 96 осіб - 88 пасажирів і вісім членів екіпажу. Ніхто не вижив.

Найбільші шанси вийти в другий тур у Коморовського і Ярослава Качиньського

За даними соціологічних агентств Польщі, на майбутніх виборах глави держави високі шанси на перемогу у Броніслава Коморовського, який є прихильником прем'єра Дональда Туска. Згідно з опитуванням, за нього віддали б свої голоси 55% поляків. Сам Туск, лідер партії "Громадянська платформа", наприкінці січня 2010 року офіційно оголосив, що не братиме участі в президентських виборах. 27 березня Коморовський був оголошений кандидатом у президенти від правлячої в Польщі партії "Громадянська платформа".

За основного суперника Коморовського, брата загиблого президента Ярослава Качиньського проголосували 32% учасників опитування. У найближчу суботу, 24 квітня, збереться Політрада партії "Право і справедливість", яка ухвалить рішення про висунення свого кандидата в президенти Польщі. Більшість аналітиків сходяться на тому, що лідер "Права і справедливості", екс-прем'єр Ярослав Качиньський вступить у боротьбу за президентський мандат.

Правління Союзу лівих демократичних сил (СЛДС) збереться для обговорення питання про кандидата в президенти в четвер, 22 квітня. Віце-спікер Сейму від СЛДС Єжи Шмайдзінський, висунутий партконференцією кандидатом на пост президента кілька місяців тому, трагічно загинув у літаку під Смоленськом.

Експерти вважають, що кандидатом від СЛДС може стати відомий депутат Ришард Каліш (колишній керівник канцелярії президента Олександра Квасьнєвського) або євродепутат Януш Земке. У кулуарах Сейму парламентарі обговорюють також варіант висунення голови СЛДС Гжегожа Наперальского.

Четверта парламентська партія - Селянська партія - на найближчій партконференції цього тижня також обговорюватиме передвиборчу ситуацію. Можливими кандидатами вважаються лідер Селянської партії, віце-прем'єр Вальдемар Павляк і один з найдосвідченіших парламентарів, колишній спікер Сейму Юзеф Зих.

Не виключено, що 100 тисяч підписів спробують зібрати Анджей Олеховський (за підтримки Демократичного руху) і Марек Юрек, лідер партії "Праві Речі Посполитої".

На тлі трагічних подій на політичну сцену також повернувся лідер демократичної революції 1989 року, колишній президент і лауреат Нобелівської премії Лех Валенса.

На думку експертів, найбільші шанси потрапити в другий тур мають Коморовський та Ярослав Качиньський, який у своїй виборчій кампанії зробить ставку на продовження справи трагічно загиблого брата-близнюка Леха.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 993 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ