Пт, 2024-04-26, 19:53


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Листопад » 1 » В Сирії виявили раніше невідомий комплекс зі збагачення урану заявляють в МАГАТЕ
15:13
В Сирії виявили раніше невідомий комплекс зі збагачення урану заявляють в МАГАТЕ
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії виявили в Сирії раніше невідомий комплекс зі збагачення урану. Комбінат, замаскований під текстильну фабрику, розташований в місті аль-Хасак, на північному заході країни, повідомляє NEWSru.co.il з посиланням на AP.

Сирійський об'єкт нагадує комплекс, зведений в Лівії в роки, коли Муаммар Каддафі мав намір стати володарем ядерної зброї. Керівником лівійського проекту був пакистанський фізик-ядерник Абдула-Кадир Хан, якого називають "батьком мусульманської ядерної бомби". Це посилює підозри, що вчений співпрацював і з сирійцями.

МАГАТЕ також має листуванням між Ханом і представником сирійської влади Мухиддіном Ісою, який відповідав за зв'язки Дамаска з пакистанським фахівцем. Експертам відомо, що після успішного випробування Ісламабадом ядерної зброї Іса відвідав очолюваний Ханом дослідний комплекс.

Комбінат в аль-Хасак не було введено в дію, бо сирійська влада, напевно, вирішила сконцентруватися на розробках, пов'язаних зі збройовим плутонієм. Але плутонієвий реактор, який будувався поблизу міста Дір аз-Зур на північному сході Сирії, знищено в результаті удару з повітря у вересні 2007 року.

Незважаючи на те, що Ізраїль ніколи не брав на себе відповідальність за бомбардування секретного об'єкта, західні джерела - в тому числі, мемуари президента США Джорджа Буша - не залишають сумнівів у тому, що реактор знищили ізраїльтяни.

Як пише Буш, на початку 2007 року колишній прем'єр-міністр Ізраїлю Ехуд Ольмерт звернувся до нього з проханням знищити сирійський секретний об'єкт, і президент США попросив дати йому час на обговорення цього питання зі співробітниками американської розвідки.

Розвідники не змогли підтвердити з високим ступенем впевненості, що мова справді йде про ядерний об'єкт, а направити в Сирію оперативну групу для отримання точної інформації було занадто ризиковано. Буш вирішив зосередитися на дипломатичному тиску на сирійське керівництво.

Після того як президент США повідомив ізраїльському лідерові, що він вважає невиправданим військову атаку на територію суверенної держави, Ізраїль вирішив діяти самостійно.

"Ольмерт не просив дати "зелене світло" цій операції, і я його не давав. Він зробив те, що вважав за необхідне задля захисту Ізраїлю", - пише Буш у своїх мемуарах.

Міжнародне співтовариство проігнорувало знищення реактора. Єдиною країною, яка обурилася бомбардуванням, стала КНДР, яка вважається "ядерним наставником" Сирії.

Як встановило МАГАТЕ, реактор у Дір аз-Зурі побудований за тим же проектом, що й північнокорейський комплекс в Йонбені. Протягом кількох років сирійська влада відмовлялася допускати інспекторів МАГАТЕ на знищений об'єкт.

Цей час Дамаск використав, щоб приховати сліди. Тим не менш, коли інспектори в червні 2011 року відвідали Дір аз-Зур, там були виявлені сліди плутонію. Офіційний Дамаск відмовився коментувати повідомлення про виявлення на сирійській території нового ядерного об'єкта.

Нагадаємо, що в червні Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) ухвалило рішення звернути увагу Радбезу ООН на можливість наявності у Сирії секретної ядерної програми. Рада директорів МАГАТЕ проголосувала напередодні за те, щоб винести осуд Сирії у зв'язку з тим, що на території країни розміщувався таємний ядерний реактор.

Йдеться про об'єкт, знищений в ході рейду ізраїльських ВПС поблизу міста Дейр-ез-Зора (Дір аз-Зур) на північному сході Сирії у вересні 2007 року. Наприкінці квітня цього року глава МАГАТЕ Юкія Амано вперше відкрито заявив, що цей об'єкт був споруджуваним ядерним реактором.

Раніше повідомлялось, що Північна Корея може будувати на території Сирії ядерні об'єкти. Такі дані були отримані американською розвідкою після шести місяців розвідувальних операцій.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 832 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ