Пт, 2024-04-19, 09:26


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Вересень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Головна » 2009 » Вересень » 24 » В Україні дорожчають горілка і коньяк. А невдовзі і вино
19:15
В Україні дорожчають горілка і коньяк. А невдовзі і вино
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Уряд вніс поправки до постанови від 30 жовтня 2008 р. про підвищення мінімальних роздрібних цін (МРЦ) на горілку і коньяк. Тепер найдешевша легальна горілка може коштувати від 18 грн. Коньяк з трьома зірками не може коштувати дешевше 26,32 грн, чотири зірки - 29,23 грн, п'ять зірок - 33,34 грн, пишуть "Экономические известия".

Як повідомило джерело, присутнє на засіданні Кабміну в середу, 23 вересня, на порядку денному стояло питання про встановлення МРЦ і на вино, але розглянули підвищення цін тільки на міцний алкоголь. "Це питання часу. Я думаю, що вино буде ухвалене, але пізніше", - відзначив він.

Уперше мінімальні ціни на імпортний і український алкоголь були впроваджені постановою Кабміну ще в 2001 р., але в 2005 р. уряд цю норму скасував. Документ встановив тоді нижню планку оптових цін на горілку, віскі, ром і джин на рівні 26,02 грн за літр 100%-го спирту, а роздрібних цін - на рівні 31,22 грн.

В кінці 2008 року знову був встановлений нижній рівень цін. МРЦ для горілки стала на рівні 14 грн (70 грн за 1 л 100%-го спирту), 0,5 л коньяку трирічної витримки - 25 грн (125 грн за 1 л 100%-го спирту), чотирирічньої - 28 грн і п'ятирічної - 32 грн (160 грн за 1 л 100%-го спирту).

Рішенню про підвищення рівня МРЦ для горілки передувала ініціатива найбільших операторів горілчаного ринку, озвучена на рівні профільних міністерств і відомств одразу після ухвалення акцизних ставок на спирт з 1 липня 2009 р. І ось вчора уряд погодився з доводами операторів ринку.

"Наша консолідована позиція була підтримана МінАПК і Міністерством економіки, що у результаті дозволило уряду в достатньо стислі терміни ухвалити наші пропозиції", - говорить директор з правових питаннях ЛГЗ "Хортиця" Геннадій Васюков. За його словами, підвищення МРЦ до 17,96 грн повністю відповідає очікуванням ринку.

"Реалізація постанови призведе до зменшення тіньового обороту алкогольних напоїв і наповнення держбюджету. У нинішніх умовах таке рішення уряду має особливо вагоме значення", - підкреслив він.

Експерт вважає, що наступним логічним кроком уряду було б впровадження МРЦ на вино і вино ігристе. "Ринкові реалії такі, що це рішення назріло вже давно, і позитивний досвід введення МРЦ на горілку повинен підштовхнути уряд до швидкого ухвалення такого рішення", - підсумував Васюков.

Щодо вина питання мінімальних цін не піднімалося з кількох причин. Як зазначає директор асоціації "Виноградарі і винарі України" Сергій Петренко, перш за все щодо ставок МРЦ на вино немає єдиної думки у самих гравців галузі. Крім того, за його словами, сьогодні на ринку горілки переважає продукція вітчизняного виробництва і зайти на цей ринок непросто.

"Тому і немає загрози з боку іноземних виробників, причому навіть у разі введення високих ставок мінімальних роздрібних цін", - говорить він. На ринку виноробної продукції, навпаки, конкуренція з боку зарубіжних виробників дуже велика.

"Більш того, у зв'язку з кризою перевиробництва виноробної продукції, в першу чергу в Молдові, високі ставки мінімальних цін на вітчизняну виноробну продукцію призведуть до того, що українські виробники втратять свій ринок на користь молдовських винарів", - упевнений Петренко.

Також він вважає, що введення мінімальних роздрібних цін - неринковий механізм регулювання як для ринку горілки, так і для ринку вина: "При можливому підвищенні ставок акцизного збору на горілку підвищення ставок МРЦ обґрунтовано - це закриває вхід тіньової продукції: дешевої підробної горілки на ринок".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1370 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ