Вт, 2024-04-23, 11:57


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Травень » 23 » В Україні хочуть дозволити наркотики "для себе": в'язниці переповнені
15:46
В Україні хочуть дозволити наркотики "для себе": в'язниці переповнені
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

В Україні можуть скасувати кримінальну відповідальність за зберігання наркотиків для власного вжитку, заявляють в Держслужбі контролю за наркотиками.

Експерти наголошують на необхідності таких змін, бо репресивні методи боротьби себе не виправдовують і лише перенаселяють в'язниці наркозалежними, передає "Радио Свобода".

В Україні кожен 12-й засуджений отримав кримінальне покарання за перевищення дозволеної до зберігання для власного вжитку кількості наркотичних речовин.

Після того як МОЗ скоротило цю кількість, в'язниці переповнилися наркозалежними, які не вчиняли злочинів проти інших людей, розповів експерт із наркополітики Павло Скала.

"Були зменшені дозволені обсяги найбільш поширених наркотичних речовин: опію та опію ацитильованого. 70% наркозалежних, які перебувають на диспансерному обліку, залежні саме від опіоїдів. Рівень їхньої криміналізації у 100 разів вищий, ніж у сусідній Росії.

В Україні кримінальна відповідальність за ці речовини починається з 0,005 грама. У Росії це 0,5 грама. У більшості європейських країн відповідальність починається з 1 грама", – зазначив Скала. Якщо держава не змінить політики, то наркозалежні можуть стати найбільшою групою серед засуджених, адже за незаконне зберігання наркотиків в Україні можна отримати до 10 років в'язниці, попереджає голова правління Асоціації учасників замісної терапії Ольга Бєляєва.

"Потреба у вживанні у людей, які мають залежність, це як болить зуб, і не можеш ні про що думати, доки не вип'єш ліків. Питання криміналізації людей, які мають з собою нелегальний препарат для власного вжитку і не мають мети збуту, призвело до того, що наркозалежні є другими за кількістю серед тих, хто засуджені. Є й зовсім інші ситуації. Під криміналізацію потрапляють і молоді люди, без жодної залежності, які вживали марихуану на вечірці і потрапили у таку ситуацію. У них ламається доля", – сказала Бєляєва.

У Державній службі контролю за наркотиками обіцяють змінити ситуацію. Відомство вивели зі складу МОЗ, а право на укладання списків наркотичних речовин та на визначення кількості, дозволеної до зберігання, згідно з законодавством, залишилося за міністерством, нагадав голова цієї служби Володимир Тимошенко.

"Якщо йдеться про декриміналізацію пропозиції наркотиків, то цього не може бути, тут тільки репресивні заходи. А щодо споживачів, то наша позиція тут якраз відмінна. Раніше ми всіх їх, як кажуть, "стригли під один гребінець". Багато питань, які потрібно буде переглянути. Причому таким чином, щоб зі споживачами наркотиків не боротися репресивними методами", – наголосив Тимошенко.

У 2007 році член фракції Партії регіонів Василь Горбаль зареєстрував у Верховній Раді законопроект "Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо посилення відповідальності за злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів)".

За словами Горбаля, немає жодного регіону в Україні, в якому б проблема наркоманії не стояла гостро, "за останні п'ять років лише за офіційною статистикою кількість наркозалежних українців зросла майже в півтора разу".

А у 2012 році Верховна Рада надала право фізичним особам, що здійснюють медичну та ветеринарну практику, отримувати ліцензії на здійснення господарської діяльності у сфері обігу наркотичних засобів і психотропних речовин для проведення відповідної діяльності.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 971 | Додав: abel | Теги: Україна, дозволити наркотики для себе
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ