Пт, 2024-04-26, 06:12


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 22 » В Україні заморожено будівництво понад половини об'єктів первинного ринку житла
15:36
В Україні заморожено будівництво понад половини об'єктів первинного ринку житла
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/


Брак попиту на житло призвів до заморожування будівництва. Проте компанії сподіваються на виникнення дефіциту на первинному ринку житла і підвищення цін. Експерти вважають, що підірвана довіра до новобудов змістить попит на користь вторинного ринку нерухомості.
За даними Державного комітету статистики, в січні поточного року обсяг виконаних будівельних робіт скоротився на 24,1% порівняно з першим місяцем минулого. Причому в зазначений період 2009 року порівняно з 2008-м падіння становило 56,4%, пишуть "Экономические известия".

"Із заявлених до реалізації за останні два роки 5 млн кв м реалізується лише близько 1,2 млн кв м. При цьому з усього цього обсягу об'єкти вводитимуться частково впродовж ще кількох років", - коментує начальник служби маркетингу і продажів компанії Ukrainian Development Partners Олеся Романенко.

Так, за її даними, в столиці близько 200 будівельних майданчиків. На половині з них роботи припинені. Ще на 30% будмайданчиків будівництво ведеться, але повільними темпами або з перервами. Приблизно така сама ситуація і в регіонах. У Харкові, за словами директора департаменту стратегічного консалтингу і маркетингу компанії First Capital Наталі Долгової, за станом на початок 2010 року в ринковому обороті було близько 55 житлових будинків, які перебувають на різній стадії будівництва. З них активні роботи ведуться не більше ніж на 50% об'єктів.

У Дніпропетровську зводиться близько восьми будинків, що становить 30% від загальної пропозиції новобудов. У Запоріжжі роботи ведуться на шести майданчиках (30% від загального обсягу), а в Донецьку заморожено 10 об'єктів, на шести йде активне будівництво, а ще 18 будинків зводяться в уповільненому режимі. У Львові теж будівництво ведеться не більш як на 40% майданчиків.

"Високий відсоток припинених будівельних робіт призведе до виникнення дефіциту житла на ринку", - вважає гендиректор дніпропетровської будівельної компанії "Творець" Олександр Турчин. З ним погоджуються й інші опитані забудовники. Як аргумент вони наводять збільшення в січні продажів на 10% порівняно з січнем минулого року і уповільнення падіння цін. Наприклад, в Запоріжжі, за словами керівника відділу маркетингу АН "Арсенал" (Запоріжжя) Ольги Свириденко, порівняно з січнем 2009 р. ціна знизилася на близько 3%, а порівняно з січнем 2008 р. збільшилася на 9,3%, до 5-7 тис грн за 1 кв м в будинках бізнес-класу і 5-9 тис грн - в об'єктах класу "бізнес плюс".

Проте багато експертів вважають, що наразі про зростання цін говорити зарано. По-перше, забудовникам створюють конкуренцію спекулянти, які купили житло до кризи, на ранній стадії будівництва, і тепер прагнуть його реалізувати за цінами нижче ринкових. У Харкові, за словами Долгової, середня ціна житла економ-класу від забудовника становить 5,5 тис грн, бізнес-класу - 8,4 тис грн, преміум-класу - 10,5 тис грн. У спекулянтів купити квартиру можна дешевше на 10-20%, ніж у забудовника. По-друге, сьогоднішній покупець, купуючи квартиру, може розраховувати лише на свої заощадження, яких здебільшого вистачає лише на економ-сегмент.

Будь-яке підвищення спричинить відтік покупців на гнучкіший за ціною вторинний ринок. І по-третє, поточний рік загрожує стати рекордним з кількості банкрутств будівельних компаній. Це остаточно підірве крихку довіру українців до первинного ринку нерухомості. Купівлі здійснюватимуться в готових новобудовах або в об'єктах з найвищим ступенем готовності.

Що стосується добудови заморожених будинків, то зараз забудовники прагнуть закінчити об'єкти, де необхідна найменша кількість інвестицій. Останні будуть піддані реконцепції, щоб зменшити середню площу квартир, або й далі чекатимуть на допомогу держави.

Цьогоріч уряд обіцяв видати бюджетні гроші на добудову об'єктів зі ступенем готовності понад 50%. І якщо минулого року ДІУ викупило 5 тис квартир, то в цьому буде можливість купити в 2,5 разу більше - 13,5 тис квартир. При цьому ціна житла не зміниться і становитиме залежно від регіону від 2,5 тис грн до 4,2 тис грн.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів запропонував механізм компенсації збитків громадян, отриманих через невиконання забудовниками своїх зобов'язань. У разі банкрутства будівельної компанії держава виплачуватиме її інвесторам вартість квартир коштом бюджету. Втім, експерти сумніваються, що хоча б інвестори "Еліта-центру" отримають компенсацію, оскільки їх збитки обчислюються мільярдами гривень, а можливості бюджету мінімальні.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1133 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ