Пт, 2024-03-29, 11:13


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 2 » Вартість нафти на світових ринках перевищила 74 дол/бар
19:02
Вартість нафти на світових ринках перевищила 74 дол/бар
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/


Ціни на нафту в Нью-Йорку перевищили позначку 74 дол/бар, одержавши підтримку від позитивних макроекономічних показників США та Європи. Зростанню котирувань нафтових ф'ючерсів також сприяло послаблення долара і оптимізм на фондових майданчиках, передає РБК-Україна.
За підсумками торгів в понеділок, 1 лютого, на New York Mercantile Exchange ціна ф'ючерсного контракту на нафту марки WTI з постачанням в березні зросла на 1,54 дол, до 74,43 дол/бар. На InterСontinental Exchange в Лондоні березневий контракт на нафту Brent Crude подорожчав на 1,65 дол і закрився на позначці 73,11 дол/бар.

У перший день поточного тижня на ринок нафти нарешті повернувся оптимізм. Поліпшенню настроїв інвесторів сприяв вельми позитивний макроекономічний фон. Так, січневий індекс ділової активності в промисловому секторі США (ISM Manufacturing) зріс до п'ятирічного максимуму (58,4 пункту), значно перевищивши очікування аналітиків (55,5 пункту). Для учасників ринку нафти несподіваний зліт показника став новим сигналом майбутнього підвищення попиту на паливо, який все ще залишається низьким, всупереч відновленню економіки, що йде повним ходом.

В понеділок був оприлюднений і ще ряд статистичних показників. Значніше, ніж передбачалося, зростання показав індекс особистих доходів, що збільшився в грудні на 0,4% (замість прогнозу в 0,3%). Потішили інвесторів й дані по єврозоні. Січневий індекс ділової активності в промисловості регіону (PMI) був переглянутий у бік підвищення, з 52 до 52,4 пункту.

Свідчення прискорення відновлення світової економіки підштовхнули вгору котирування на ринках акцій. Фондові індекси США залишили тримісячні мінімуми. За підсумками торгів індекс широкого ринку Standard & Poor's 500 Index зиріс на 1,43%, індекс "блакитних фішок" Dow Jones - на 1,17%, високотехнологічний NASDAQ - на 1,11%. Зросли на цьому фоні і європейські ринки акцій. На закриття сесії французький CАС-40 піднявся на 0,60%, німецький DAX - на 0,81%, британський FTSE 100 - на 1,14%. Для ринку нафти зростання на фондових біржах є ознакою позитивних течій в економіці, що, у свою чергу, дає надію на відновлення попиту на енергоносії.

Подав підтримку котируванням нафтових ф'ючерсів і долар, курс якого знизився на фоні заяви президента США Барака Обами про те, що в 2010 р. бюджетний дефіцит країни, згідно очікуванням, сягне рекордних максимумів. Ослаблення долара підсилює привабливість ринку нафти як альтернативи для вкладення коштів. Курс долара знизився щодо євро на 0,4%, до 1,3921 дол/євро. Тиск на долар чинила і позитивна динаміка євро, який зріс на фоні загального оптимізму з приводу перспектив розвитку економіки.

Серед інших позитивних для ринку нафти новин - повідомлення компанії Royal Dutch Shell про припинення операцій на трьох насосних станціях в Нігерії. Цей захід був вжитий після нападу нігерійських повстанців на один з нафтопроводів. Напад відбувся через декілька годин після того, як найбільше озброєне угрупування Нігерії - Рух за звільнення дельти Нігера (MEND) - розірвало тримісячне перемир'я і загрожує розвернути масштабний наступ на нафтогазову галузь Нігерії.

"Надії на помітне зростання виробництва нафти в найбільшій в Африці країні-виробнику, швидше за все, не виправдаються, - зазначають аналітики Commerzbank. - В результаті перемир'я в грудні і січні щоденний видобуток нафти в Нігерії сягнув дворічного максимуму, більше 2 млн бар/день. Проте, рівень виробництва все ще набагато нижче за виробничі потужності країни - 3 млн бар/день."

Слід зазначити, що падіння видобутку нафти в Україні сягнуло загрозливих розмірів. Торік нафтові компанії скоротили видобування сировини на 6,9%, а найбільша з них - "Укрнафта" - взагалі на 7,6%. Нафтовики пояснюють падіння видобування збільшенням податкового навантаження і виснаженням родовищ, що діють. Експерти упевнені, що в тому, що відбувається є вина і самих компаній - в умовах політичної нестабільності і корпоративних конфліктів вони вважали за краще максимально обмежити інвестиції в розвідку нових запасів.





За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1233 | Додав: gena_masur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ