Пт, 2024-03-29, 16:43


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Жовтень » 4 » Венеціанська комісія не рекомендує повернення до змішаної системи виборів в Україні
21:52
Венеціанська комісія не рекомендує повернення до змішаної системи виборів в Україні
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Венеціанська комісія оприлюднить свою позицію щодо законопроекту про парламентські вибори в Україні наступного тижня, повідомив у вівторок у Страсбурзі на прес-конференції секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт (Thomas Markert).

"Наша оцінка така: з одного боку, ми маємо сказати, що українська влада, Міністерство юстиції та робоча група доклали достатньо зусиль, аби поліпшити деталі виборчого закону. Й це – позитивний бік. Але є також не такий позитивний бік", - сказав він, передає "Інтерфакс-Україна".

- Янукович вважає, що фракції ВР мають узгодити законопроект про вибори
- ВР відхилила всі проекти законів про вибори депутатів. Опозиція вимагає провести їх за чинним законом

Маркерт нагадав, що досі в Україні була пропорційна система з 3-відсотковим прохідним бар'єром. "Що нам не подобається в цій системі, і що, як я думаю, не подобається більшості людей в Україні, то це система з єдиним національним списком, де немає жодного виборчого округу. Це означає, що чи в Києві ти, чи в Донецьку, в тебе - той самий кандидат ", - описав коротко секретар комісії.

У зв'язку з цим він нагадав, що Венеціанська комісія рекомендувала "зберегти пропорційну систему, але просуватися до системи регіональних списків, до системи відкритих списків, щоб виборці могли визначити, хто є кандидатом, якого вони вважають найкращим".

Водночас, як зазначив Маркерт, запропонований законопроект "повністю змінює виборчу систему, передбачає повернення до змішаної системи" зі збільшенням прохідного бар'єра до 5%, заборону участі блоків. "Тому буде складніше потрапити до парламенту, а інша половина депутатів обиратиметься в одномандатному окрузі", - сказав він.

"Наші рекомендації полягали в тому, щоб не повертатися до цієї системи. Також об'єднана опозиція Україна чітко нам сказала, що вона повністю проти зміни системи, що вони хочуть зберегти чинне виборче законодавство. З нашої точки зору, виборча система має бути змінена широким консенсусом політичних сил", - упевнений Маркерт.

Іншою проблемою секретар Венеціанської комісії назвав межі мажоритарних округів, оскільки "кожна партія намагатиметься проводити їх на користь свого кандидата". "Це дуже складне питання, яке потребує багато часу. Й ми занепокоєні, що для виборів наступного року в цьому плані нічого насправді не було зроблено, немає критеріїв, як визначати межі. Це основне, що нас непокоїть, а загалом закон дає гарну основу для майбутніх виборів", - наголосив він.

Тим часом, Венеціанська комісія позитивно оцінює розроблені поправки до закону про судову систему і статус суддів, які стосуються Верховного суду України. Як повідомив Маркерт, це питання буде винесено на засідання комісії наступного тижня.

"Питання реформи судової системи викликало критику з нашого боку і з боку експертів в тій частині, що Верховний суд України був на практиці позбавлений своєї влади і був зроблений надзвичайно слабкою інституцією", - заявив він.

У зв'язку з цим Маркерт поінформував, що в даний час у Венеціанській комісії перебуває проект закону, підготовлений Національною комісією зі зміцнення демократії та верховенства права.

"Наша оцінка в цілому цього проекту буде досить позитивною", - зазначив секретар.

Зазначимо, що Міністерство юстиції 23 червня надіслало на експертизу до міжнародних організацій новий проект закону про вибори народних депутатів. Цей законопроект передбачає, зокрема, підвищення прохідного бар'єру для партій до 5% з нинішніх 3%, а також обрання депутатів за змішаною системою.

Спікер ВР Володимир Литвин повідомив, що парламент розпочне розглядати закон про вибори народних депутатів після надходження рекомендацій від Венеціанської комісії.

14 вересня Міністерство юстиції України оприлюднило попередній висновок Венеціанської комісії щодо законопроекту "Про вибори народних депутатів України". Згідно з попереднім висновком, низка положень законопроекту потребує удосконалень.

Міністр юстиції України Олександр Лавринович вважає, що два зауваження Європейської комісії "За демократію через право" (Венеціанська комісія) не можуть бути враховані в законопроекті про вибори народних депутатів.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 802 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ