Вт, 2024-04-16, 09:45


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Грудень » 17 » Верховна Рада повернула пеню за невчасну оплату комунальних послуг
18:54
Верховна Рада повернула пеню за невчасну оплату комунальних послуг
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Верховна Рада відновила стягнення пені за прострочення оплати житлово-комунальних послуг з 1 січня 2011 року. За ухвалення в цілому відповідного законопроекту №7013 (розроблений Кабінетом міністрів) проголосували 255 депутатів при мінімально необхідних 226, передають "Українські новини".

Документ передбачає, що розрахунок і стягнення пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги здійснюється на суму заборгованості, що утворилася, починаючи з 1 січня 2011 року.

Відповідно до пояснювальної записки до законопроекту, через відсутність санкцій за несплату житлово-комунальних послуг підприємства ЖКГ не мають можливості вживати дієвих заходів для зменшення заборгованості населення за спожиті послуги.

"Проблема розрахунків населення й погашення громадянами заборгованості за спожиті комунальні послуги характерна для всіх регіонів України. Основними причинами такої ситуації є відсутність механізму примусового стягнення заборгованості, малоефективні заходи впливу на неплатників", - сказано в пояснювальній записці.

Також у записці зазначено, що поновлення пені не вплине на соціально незахищені верстви населення, оскільки вони одержують субсидії і вчасно розраховуються за спожиті послуги.

Окремим рішенням Рада також доручила Кабінету міністрів протягом 1 кварталу 2011 року забезпечити ліквідацію заборгованості із зарплати на підприємствах всіх форм власності й надати відповідну інформацію в парламент до 1 квітня 2011 (за таке рішення проголосували 280 депутатів).

Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що якщо це доручення Ради не буде виконано Кабміном, парламент знову повернеться до питання пені за прострочення оплати житлокомпослуг і розгляне доцільність її існування.

Нагадаємо, що до 1996 року пеня нараховувалася в розмірі 0,01% за 1 день прострочення, але не більше ніж сама заборгованість.

Цікаво також, що закон, який тимчасово забороняє стягнення з громадян пені, було ухвалено парламентом у 1996 році через несвоєчасну виплату державою заробітних плат, пенсій і стипендій.

Однак сьогодні відновлення штрафних санкцій викликане аж ніяк не регулярною виплатою зарплат в країні, а вимогами МВФ.

Екс-міністр ЖКХ Юрій Хіврич раніше повідомив, що підпорядковане йому відомство розглядає такі варіанти стимулювання до добросовісної оплати комунальних послуг, як обмеження подачі електроенергії, холодної води, відключення каналізації, примусовий опис судовими приставами майна і навіть відчуження квартири.

Як відомо, 16 листопада Міжнародний валютний фонд (МВФ) узгодив на рівні експертів питання про перший перегляд програми співпраці з Україною в рамках угоди stand-by. Переговори велися з 3 листопада. "Тепер лист про наміри, сформульований урядом і Національним банком, буде передано керівництву МВФ. Очікується, що після виконання українською стороною попередніх заходів рада директорів до кінця року розгляне питання про завершення перегляду програми", - сказав глава місії МВФ Танос Арванітіс.

У проекті меморандуму України з МВФ вказано, що українська влада бере на себе зобов'язання повернути пеню за несплату житлово-комунальних послуг.

Як відомо, Міжнародний валютний фонд (МВФ) вирішив відновити кредитну співпрацю з Україною за новою програмою stand by на SDR10 млрд (15,35 млрд дол за поточним курсом) наприкінці липня. Київ уже отримав перший транш у розмірі SDR1,25 млрд.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1057 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ