Чт, 2024-04-18, 18:02


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Грудень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Головна » 2009 » Грудень » 30 » Вибори під загрозою: профінансовано лише на 30%. І залишаються лічені години
16:38
Вибори під загрозою: профінансовано лише на 30%. І залишаються лічені години
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Станом на 12 годину 30 грудня Державне казначейство України і його регіональні підрозділи з 191 млн 791 тис 59 грн, необхідних для фінансування в 2009 році підготовки виборів президента України, провели платежі лише на суму 58 млн 192 тис 893 грн. Таким чином, вибори профінансовані лише на 30,34%.

Про це говориться в заяві члена Центральної виборчої комісії Михайла Охендовського з приводу ситуації з фінансуванням підготовки до виборів голови держави.

Непрофінансованими залишаються витрати ЦВК на загальну суму 39 млн 363 тис 185 грн, зокрема, з передоплати поліграфічному комбінату "Україна" за виготовлення виборчих бюлетенів в сумі 15 млн 990 тис грн, витрати на виготовлення іншої документації, необхідної кількості виборчих урн замість непридатних для використання, оплату послуг засобів масової інформації і тому подібне.

За наявною в ЦВК інформацією, з 225 окружних виборчих комісій в повному обсязі профінансовані зареєстровані зобов'язання лише 17. Це окружні виборчі комісії територіальних виборчих округів №16 (Вінницька область), 30 і 31 (Дніпропетровська), 44 (Донецька), 79 (Запорізька), 89 (Івано-Франківська), 91 (Київська), 109 (Луганська), 126 (Львівська), 137 і 143 (Одеська), 180 (Харківська), 184 і 189 (Херсонська), 193 (Хмельницька), 200 і 201 (Черкаська область). У багатьох окружних виборчих комісіях залишаються непрофінансованими витрати на оплату праці членів комісій, які належать до захищених статей державного бюджету.

Керівництво окружних виборчих комісій повідомляє ЦВК про те, що співробітники регіональних підрозділів Держказначейства посилаються на вказівку власного керівництва не проводити платежі виборчих комісій "до особливого розпорядження".

"Таким чином, ми вимушені вкотре зазначити саботаж виконання Законів України "Про Державний бюджет України на 2009 рік", "Про вибори Президента України", обов'язкових для виконання рішень Центральної виборчої комісії з боку посадових осіб Державного казначейства України. Необхідні кошти мали надійти на рахунок ЦВК ще 22 жовтня 2009 року", - заявив Охендовський.

При цьому він зазначив, що витрати, необхідні для підготовки в 2009 році проведення виборів президента України, можуть бути профінансовані лише до 12 години 31 грудня. Отже, відлік йде вже навіть не на дні, а на години, підкреслив член ЦВК.

Охендовський вважає, що посадові особи Держказначейства повинні невідкладно вжити вичерпних заходів для фінансування підготовки виборів у повному обсязі, або назвати ту особу, "до особливого розпорядження" якої фінансування заблоковане. У випадку, якщо відсутність фінансування пояснюється банальною відсутністю грошей на рахунках самого Держказначейства, а не чиїмсь злим наміром, необхідно про це заявити чесно", - сказав він.

ЦВК продовжує сподіватися на швидку і ефективну реакцію на цю ситуацію з боку Генеральної прокуратури України і залучення винних у зриві фінансування виборів посадових осіб до відповідальності, йдеться в заяві.

23 грудня Центральна виборча комісія зобов'язала Міністерство фінансів України і Державне казначейство до 24 грудня перерахувати рахунок ЦВК гроші на підготовку і проведення президентських виборів на 2009 рік. 25 грудня Охендовський заявляв, що на рахунки ЦВК надійшло 191 млн 791 тис грн на підготовку і проведення виборів президента України.

Як повідомлялося, раніше президент України Віктор Ющенко просив прем'єр-міністра Юлію Тимошенко невідкладно вирішити питання фінансування підготовки виборів. Про це йдеться в листі Ющенка до Тимошенко.

"У зв'язку із ситуацією, що склалася на сьогодні із фінансовим забезпеченням підготовки чергових виборів президента України, вважаю, що реалізація виборчих прав громадян поставлена під загрозу", - сказано в ньому.

Слід зазначити, що станом на 18 грудня підготовка і проведення виборів профінансовані Державним казначейством лише на видатки Центральної виборчої комісії у сумі 1 млн 90 тис 500 грн, що становить 0,6%. Про це йдеться у постанові Центральної виборчої комісії.

Зокрема, доповідач з цього питання, член ЦВК Михайло Охендовський зауважив, що кошти на підготовку і проведення президентських виборів на 2009 рік, згідно із законом, мають бути перераховані на третій день після початку виборчої кампанії, тобто вони мали бути перераховані до 22 жовтня 2009 року.

У той же час, він підкреслив, що ситуація ускладнюється тим, що 31 грудня завершується бюджетний рік, і всі бюджетні витрати та призначення втратять чинність.

У своїй постанові ЦВК просить Кабінет міністрів України звернути увагу на недопустимість зволікання з фінансуванням підготовки та проведення президентських виборів з боку Міністерства фінансів та Державного казначейства. Свою постанову ЦВК надішле президенту України, Кабінету міністрів, Верховній Раді, Державному казначейству, Міністерству фінансів для відповідного реагування.

"Це призведе до неможливості вчасно здійснити розрахунки за виконані роботи та надати послуги, пов’язані з підготовкою виборів як Центральною виборчою комісією, так і окружними виборчими комісіями у 2009 році, що, у свою чергу, негативно позначиться на підготовці проведення виборів президента України", - сказав Охендовський.

Раніше Охендовський заявляв, що вибори президента 17 січня 2010 року відбудуться навіть у випадку неухвалення держбюджету-2010.


"Дещо перебільшеними є побоювання щодо того, що в разі неприйняття закону про держбюджет-2010 підготовка виборів може бути не профінансована належним чином", - сказав він.

"Уряд ще 29 жовтня прийняв постанову, якою Мінфіну доручено у січні та лютому 2010 профінансувати заходи щодо підготовки та проведення виборів у розмірі 969 мільйонів гривень", - зазначив член ЦВК.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 2095 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ