Пт, 2024-04-26, 12:04


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Жовтень » 20 » Вибори за відкритими списками- в альтернативному законопроекті про вибори
12:05
Вибори за відкритими списками- в альтернативному законопроекті про вибори
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Народні депутати від опозиції запропонували Верховній Раді провести наступні парламентські вибори за відкритими партійними списками, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Даний проект закону "Про вибори народних депутатів" підписали відразу дев'ять авторів - представники фракцій "БЮТ-Батьківщина", "Наша Україна-Народна самооборона" і групи "Реформи заради майбутнього".

Першим у списку значиться заступник голови комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Юрій Ключковський. Цей документ є єдиною альтернативою так званому президентському законопроекту, розробленого Мін'юстом за дорученням Віктора Януковича і внесеного у Верховну Раду представниками більшості.

Автори нового проекту визнають, що не займалися його написанням з нуля, а використовували колишні напрацювання. "Документ розроблений на підставі проекту Виборчого кодексу", - йдеться в пояснювальній записці. Аналіз законопроекту показує, що його основні положення скопійовані з відхиленого парламентом 4 жовтня проекту закону про вибори народних депутатів, автором якого також був Ключковський.

Документ передбачає проведення виборів за системою відкритих регіональних списків - модифікованою пропорційною системою, де виборці можуть віддавати переваги не тільки партіям, але окремим кандидатам, зареєстрованим в їх окрузі. Таким чином, виборець отримує можливість впливати на черговість кандидатів у партійному списку. Цей механізм "стимулює загальнодержавний характер політичних партій", стверджують автори законопроекту.

Відповідно до регламенту законопроект Ключковського і його колег буде розглядатися парламентом разом з президентським. Враховуючи це, в опозиції не мають надій на успіх своєї ініціативи. "Було б дуже сумнівно сподіватися на те, що більшість прийме наш проект. Тим не менше ми не могли не виступити з цією законодавчою ініціативою, адже якщо ми критикуємо проект влади, то повинні запропонувати альтернативу", пояснив один з авторів законопроекту Павло Жебрівський.

Видання зазначає, що всі партії, представлені в парламенті нинішнього скликання, в ході передвиборчої кампанії 2007 року обіцяли після проходження до парламенту ввести відкриті виборчі списки. Однак зараз у парламентській більшості про це воліють не згадувати. Представники більшості наголошують, що не мають наміру підтримувати ініціативу опозиціонерів.

Раніше на сайті Верховної Ради був оприлюднений текст законопроекту №9265-1 від 10 жовтня 2011 року "Про вибори народних депутатів України". Як і передбачалося, законопроект, ініційований народними депутатами від парламентської більшості, дублює аналогічний президентський законопроект.

4 жовтня народні депутати провалили 12 альтернативних законопроектів про вибори. У цей же день президент Віктор Янукович на зустрічі зі спікером і лідерами фракцій несподівано "прийняв пропозицію" Володимира Литвина про те, що правила майбутніх виборчих перегонів депутати можуть доопрацювати самі.

Нагадаємо, що Венеціанська комісія жорстко розкритикувала зміни до закону про вибори. Про це повідомив заступник глави партії "Батьківщина" Григорій Немиря, який брав участь у засіданні Венеціанської Комісії.

Крім того, виборча система, запропонована в законопроекті про вибори народних депутатів України, не відповідає ні тій, яка обговорювалася представниками Венеціанської комісії, ні тій, яку рекомендувала Парламентська асамблея Ради Європи.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 816 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ