Сб, 2024-04-27, 02:35


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Грудень » 27 » Правозахисник: Відмовившись від касації, захист Тимошенко діє проти неї
14:01
Правозахисник: Відмовившись від касації, захист Тимошенко діє проти неї
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров вважає помилковим намір захисту Юлії Тимошенко не подавати касаційних скарг. Про це він заявив в інтерв’ю Бі-Бі-Сі.

"На мою думку, там є великі проблеми. Захист справді заявив, що не звертатиметься до касаційних інстанцій. Але, як я вважаю, це означатиме порушення процедури Європейського суду", - заявив Захаров.

"Найкращий спосіб довести, що касаційна інстанція є неефективною - це подати касацію і отримати відмову. Інших способів довести це немає. З іншого боку, є приклади в Україні, коли у касаційній інстанції справи вирішувалися на користь скаржника. Ми мали таку практику у декількох справах", - зазначив він.

"Тому я вважаю таку позицію захисників помилковою. Європейський суд (із прав людини) може взагалі визнати заяву неприйнятною і не розглядати її по суті", - додав Захаров.

На думку правозахисника, захист екс-прем'єра "має відмовитися від такої своєї позиції (не подавати касаційних скарг), якщо він дійсно хоче захистити інтереси Юлії Тимошенко".

"Обов’язково подати касаційну скаргу і дочекатися відповіді. Ця відповідь має з'явитися не пізніше ніж через шість місяців. І лише після цього звертатися до Європейського суду з прав людини", - переконаний він.

Захаров також не вважає, що звернення захисту Тимошенко до інших міжнародних судових інстанцій може пришвидшити розгляд скарг.

"Це виглядає як нісенітниця. Оскільки є аксіомою, що коли ви звернулися до однієї міжнародної судової інстанції, то вже до іншої звертатися не маєте права. Якщо є звернення до Європейського суду з прав людини, то інша судова інстанція не братиме до розгляду скаргу", - сказав він.

"Тому мене все це дуже дивує, якщо чесно. Вони взяли на себе відповідальність за захист свого клієнта, а іноді діють всупереч цим інтересам", - заявив правозахисник.

Журналіст зауважив, що скарги до Європейського суду Юлія Тимошенко подавала не на вирок суду, а на неправомірність арешту – і в цьому випадку не треба проходити усі судові інстанції в Україні.

Захаров відповів: "Справді, скаргу було подано на підставі статті, яка стосується порушення права на свободу і особисту безпеку. Але насправді захисники Юлії Тимошенко подали більше скарг".

"Все, що я сказав раніше, стосується скарги на підставі 6-ї статті (Європейської конвенції з прав людини) - про порушення права на справедливий суд. Позитивне рішення за цією скаргою дало б шанс на скасування вироку, винесеного Юлії Тимошенко. Але для цього слід було пройти всі інстанції в Україні", - зазначив він.

"Решта скарг екс-прем’єра не стосуються, власне, вироку, і тому вони справді можуть розглядатися у Європейському суді", - додав Захаров.

Нагадаємо, 14 грудня Європейський суд з прав людини вирішив розглянути скаргу екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко на її утримання під вартою за прискореною процедурою.

Однак пізніше в ЗМІ з'явилась інформація, що Євросуд з прав людини може лише констатувати, що процес над Юлією Тимошенко пройшов з порушеннями, але на свободу вона все одно навряд чи вийде.

Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Валерія Лутковська вважає, що важко прогнозувати, коли цей суд винесе рішення за скаргою Тимошенко, оскільки, в принципі, жодними термінами розгляду справ він не обмежений. Процес не прискориться від того, що справу поклали зверху.

Також варто зазначити, що відмова від апеляції і касації може нашкодити Тимошенко, адже в Євросуді не люблять розглядати справи, які не пройшли всі судові інстанції.

Однак в окремих випадках Євросуд може прийняти документи і без цього, якщо йдеться, наприклад, не про суть справи, а про необґрунтований арешт, тортури тощо.

Інтереси Юлії Володимирівни в Європейському суді з прав людини будуть представляти адвокати Валентина Теличенко та Сергій Власенко.

Державний обвинувач Лілія Фролова сумнівається, що Європейський суд із прав людини візьме до розгляду скаргу Тимошенко на вирок у "газовій справі", якщо не буде рішення суду касаційної інстанції.

У свою чергу захист Тимошенко шукає юридичної можливості подати скаргу на вирок щодо "газової справи" в Європейський суд з прав людини без касаційного оскарження в Україні.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 874 | Додав: adminA | Теги: Євген Захаров
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ