Чт, 2024-04-25, 13:57


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Грудень » 5 » Відтінку несхвалення набула політична апатія росіян
12:59
Відтінку несхвалення набула політична апатія росіян
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Кремль використовував багато вивертів з репертуару авторитаризму, але на парламентських виборах росіяни продемонстрували сучасному царю втому народу від створеної ним системи, пишуть західні ЗМІ. Путін і Медведєв перед співвітчизниками і далі грають ролі суворого політика і поміркованого політика, тандем функціонує, але третій термін Путіна не обіцяє бути гладеньким.

Виходячи з даних екзит-полів і попередніх результатів, росіяни, які голосують на парламентських виборах, масово відвернулися від правлячої партії "Єдина Росія" - з великою користю для КПРФ, вважають журналісти The Washington Post. Лише кілька місяців тому це могло б здатися майже неймовірним сценарієм, але партія, лідер якої - Володимир Путін, за прогнозами, отримає менше за 50% голосів. У той же час комуністам пророкують близько 20%, що майже вдвічі більше за їхні показники на попередніх виборах.

Єдиний у Росії незалежний спостерігач, "Голос", назвав ці вибори найбільш несправедливими з усіх на сьогоднішній день, і лідери опозиції поставили аналогічну оцінку - а значить, реально "ЄР" могла виступити ще гірше, якщо б вибори були вільними і справедливими, йдеться в статті.

Ауру непереможності "Єдиної Росії" серйозно порушено, й опоненти можуть відчути, що у них з'явився шанс. Якщо "Єдина Росія" не набере 50% місць у нижній палаті парламенту, їй доведеться звернутися по підтримку до націоналістичної ЛДПР або навіть до комуністів, пише видання.

Стриманість виборців вимагатиме від Путіна приділяти більше уваги внутрішній політиці, поліпшенню економічної ситуації та боротьбі з корупцією, вважають автори статті. Заслабкі показники "Єдиної Росії" також можуть вплинути на президентські вибори 4 березня. Путін завжди був популярнішим за саму партію, але якщо і він не зможе набрати більш ніж 50%, доведеться проводити другий тур з другим кандидатом-лідером, пояснює видання, пригадуючи навіть українську Помаранчеву революцію.

Кремль вдався майже до всіх хитрощів з репертуару авторитаризму, але на парламентських виборах росіяни влаштували сюрприз сучасному царю, стверджує The Wall Street Journal у редакційній статті, на момент опублікування якої "Єдина Росія" набирала 45-48% голосів.

"Є ймовірність, що результати цієї партії поліпшили шляхом підтасовок, про які повідомлялося з дільниць, де спостерігачі змогли простежити за голосуванням", - пише газета. До того ж мали місце перешкоди спостерігачам, приклад тому - гоніння на організацію "Голос". Але невільні й несправедливі вибори однаково можуть стати сигналом, відбиваючи все сильніше невдоволення наступними 12 роками правління Путіна. Більше половини виборців віддали свої голоси КПРФ, ЛДПР і "Справедливій ​​Росії". Росіянам набридли корупція режиму, слабка економіка і застій у політичному житті, підсумовує газета. Одного разу невдоволення зруйнує запевнення Путіна, що Росія потребує його сильної руки.

Вчора хакерські атаки паралізували сайти "Голосу", радіостанції "Эхо Москвы" і "всіх решти, хто був готовий публікувати в реальному часі докази про фальсифікацію голосів на користь правлячої партії", пише The Guardian в редакційній статті. На сайті "Голосу" до атаки було зафіксовано більш як 5300 порушень на виборах. "Путін порівняв "Голос" з Іудою. З цього, за логікою речей, випливає, що сам Путін - Ісус", - зауважує The Guardian.

На думку газети, у Путіна немає серйозних суперників, хіба що втома народу від створеної ним системи. При цьому, якщо популярність Путіна йде на спад поступово, то популярність "Єдиної Росії" знижується різко. На думку соціологів та аналітиків, якби не підтасовування, цю партію підтримали б лише 30% виборців. Але не можна сказати, що рядові виборці довіряють комусь іншому. Думати, що виграє "забута жменька демократів єльцинської доби" - самообман. "Росіяни ще нескоро забудуть, хто саме створив систему, яка перетворила уряд на величезну годівницю", - пояснює видання.

Минули золоті деньки безхмарного правління "Царя Володимира", пише журналіст The Times Тоні Хелпін. Популярність Путіна, очевидно, йде на спад, а Медведєв постраждав за асоціацією. "Можливо, сьогодні тандем виглядав би менш вразливо, якби Медведєв і Путін не оголосили самовпевнено про обмін посадами", - вважає автор. На вчорашніх виборах росіяни продемонстрували, що їх більше не можна ігнорувати.

Російська демократія, незважаючи на всю її недосконалість, виявилася достатньо міцною для того, щоб дати справжню ляпас "Єдиній Росії", пише в блозі на сайті The Financial Times журналіст Гідеон Рахман. У поєднанні зі знаменитим освистуванням це наводить на думку, що наступний президентський термін Путіна буде набагато менш гладким, ніж попередні. Однак західним лібералам не варто радіти: друге і третє місце на парламентських виборах посіли КПРФ і ЛДПР.

Сумнівів у тому, що "Єдина Росія" залишиться при владі, немає, пише московський оглядач SPIEGEL ONLINE Беньямін Біддер, проте вибори продемонстрували: мільйони громадян країни більше не довіряють Кремлю. Згідно з наявними даними, правляча "ЄР" отримала менше половини голосів виборців - на 15% менше, ніж результат чотирирічної давнини. Отож "єдинороси" втрачають думську більшість у дві третини місць. Комуністи при цьому набрали 19,7%, "Справедлива Росія" - 12,9%, ЛДПР - 12,2% (результати на момент підрахунку 50% бюлетенів - Inopressa).

"За західними мірками, - продовжує коментатор, - "ЄР" здобула переконливу перемогу. Але для путінської системи "керованої демократії" результати вчорашніх виборів - катастрофічні. Пояснення, яке дав такому стану справ спікер Держдуми попереднього скликання Борис Гризлов, виглядає більш ніж дивним: мовляв, у всьому винна опозиція, якій вдалося залякати виборців, унаслідок явка на вибори була низькою.

На ділі все було інакше: в день виборів поліція затримала по всій країні понад 130 демонстрантів і містичним чином був заблокований доступ до багатьох веб-сайтів, які критикують Кремль. Проте в одному Гризлов мав рацію: незважаючи на те, що в окремих регіонах явка зашкалювала за 90% (в Чеченській республіці на вибори прийшли, за офіційними даними, 93% жителів, причому 99,47% віддали голоси за "Єдину Росію"), в цілому по країні проголосував лише кожен другий.

На думку Біддер, цього разу російський народ хотів сказати: "Путін і його ставленик Медведєв більше не повинні визначати долю країни в звичній їм авторитарній манері".

Російська опозиція вчора заявила про "грубі порушення в ході голосування", пише La Vanguardia. Протягом дня з'являлися повідомлення про вкидання бюлетенів, "каруселі" і несумлінне використання відкріпних посвідчень, сайти незалежних засобів масової інформації зазнали хакерських атак. При цьому прокуратура не розслідувала жодного з цих випадків, підкреслює газета.

"Очевидно, що всі ці порушення навряд чи вплинуть на безпосереднє майбутнє Росії, партії "Єдина Росія", а також Володимира Путіна або Дмитра Медведєва, які перед своїми співвітчизниками і далі гратимуть ролі суворого політика і поміркованого політика, без вагань утримуючи владу. Путін знову стане президентом і зможе ним залишатися до 2020 року, Медведєв буде другим на борту, цього разу в ролі прем'єра, - не сумнівається видання, уточнюючи, що "ці плани не викликають занепокоєння у світової спільноти, гарантуючи їй принаймні короткострокову безпеку".

Безсумнівно, після того як Путін оголосив про повернення в Кремль, в Росії змінилася політична атмосфера, пише кореспондент The Independent Шон Уолкер, проте він все ж легко переможе на виборах у березні, і забезпечить це насамперед контроль над ЗМІ.

"Особиста поразка читалася на обличчі Володимира Путіна, що з'явився перед телекамерами, - стверджує кореспондент La Repubblica. - Таким Путіна ще не бачили. У свою чергу, Дмитро Медведєв, виступаючи перед журналістами, був спокійнішим, ніж завжди, і скористався своїм улюбленим прийомом: "Врешті-решт, ми всі хочемо нашій країні добра. Тому нам в будь-якому випадку з урахуванням більш складної конфігурації Думи доведеться з окремих питань, різних питань вступати в коаліційні, в блокові угоди, - сказав він. - Це нормально. Це і є парламентаризм. Це і є демократія".

Це було занадто навіть для Путіна, який перебував учора ввечері в похмурому, депресивному стані, продовжує журналіст. Він взяв мікрофон і сказав, що "Єдина Росія" перемогла на виборах і в змозі гарантувати стабільність країни. Він подякував усім, хто, незважаючи на кризу, проголосував за "Єдину Росію".

"А тим часом на вулицях робилися спроби провести маніфестації", - додає автор статті, вважаючи, що в Росії "весна" ще далеко, але вітер вже помінявся.

Фабриціо Драгосей у газеті Corriere della Sera публікує інтерв'ю з Геннадієм Зюгановим, назвавши його "Повернення комуністів:" З такими цифрами ми складемо жорстку опозицію". Лідер КПРФ пригрозив мітингами протесту, якщо його партії будуть урізати голос, повідомляє видання.

Переклад InoPressa


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1007 | Додав: adminA | Теги: політична апатія росіян
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ