Вт, 2024-04-23, 07:30


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Вересень » 29 » Винесли вирок "ядерним шпигунам" Тіннерам у Швейцарії
18:41
Винесли вирок "ядерним шпигунам" Тіннерам у Швейцарії
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
Федеральний кримінальний суд Швейцарії виніс вирок у резонансній справі проти сім'ї "ядерних шпигунів" Тіннерів, які працювали на "батька атомної бомби Пакистану", на вбитого лівійського лідера Муаммара Каддафі і на ЦРУ.

Братів Урса і Марко Тіннерів засудили до 50 і 41 місяця в'язниці, а їх батька Фрідріха - до 24 місяців, незважаючи на те, що саме він зіграв ключову роль в цій справі. Однак відбувати призначене судом покарання за гратами трьом швейцарським інженерам-ядерникам не доведеться - все покладене вони вже відсиділи в попередньому ув'язненні в 2004-2005 роках, пише місцевий російськомовний портал "Наша Газета".

Цей вердикт підводить остаточну риску під справою швейцарських "ядерних шпигунів". Як ясно дали зрозуміти обидві сторони, оскарження рішення суду не буде.

Троє підсудних були визнані винними в тому, що сприяли своїми діями програмі нелегального створення атомної зброї і порушили Федеральний закон про військові матеріали і міжнародний Договір про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ). Марко Тіннерів був також засуджений за підробку документів.

Крім тюремних термінів, Фрідріх Тіннерів отримав 780 штрафних днів по 90 швейцарських франків на день, а Марко Тіннерів - 259 штрафних днів з розрахунку 30 франків за день. Крім того, вони разом повинні виплатити витрати на ведення судових процедур у розмірі 400 тисяч франків. При цьому частина майна Тіннерів вже була конфіскована для сплати цих витрат.

Згідно з обвинувальним висновком федерального прокурора Петера Леманна, до чиїх висновків прислухалися судді, Фрідріх Тіннерів і двоє його синів були визнані винними в змові з вченим-ядерником, керівником пакистанської ядерної програми Абдулом Кадер Ханом, якого називають "батьком атомної бомби Пакистану".

У 2004 році стало відомо, що Хан налагодив контакти на світовому "чорному ринку" ядерних технологій. Його нелегальні зв'язки ніколи не були розкриті, імовірно, Абдул Кадер Хан передавав атомні секрети в Іран, КНДР і Лівію - ці держави звинувачуються західними країнами у спробах розробити атомну бомбу в обхід ДНЯЗ.

У 2003 і 2004 роках інспектори МАГАТЕ, які побували в Лівії та Ірані, з'ясували, що центрифуги, поставлені в ці країни за допомогою Тіннерів, були "оброблені належним чином", так само, як і поставлений в Іран спеціальний генератор. Можливо, аналогічну "обробку" пройшло й устаткування для Північної Кореї.

Зазначимо, що півроку тому американський астрофізик Стюарт Девід Нозетт, якого в 2009 році агенти ФБР затримали за звинуваченням у шпигунстві на користь Ізраїлю, був засуджений до 13 років тюремного ув'язнення.

Згідно з рішенням суду, Нозетт повинен буде виплатити компенсацію в розмірі 217 тисяч доларів державним установам, закритою інформацією яких він мав намір поділитися з ізраїльською розвідкою.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 896 | Додав: adminA | Теги: вирок ядерним шпигунам Тіннерам, Швейцарії
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ