Чт, 2024-05-02, 04:16


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Березень » 16 » Вироки російським активістам у контексті путінського жарту
15:38
Вироки російським активістам у контексті путінського жарту
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Учора московське правосуддя розбиралося з опозиціонерами. Вирок Олексію Козлову, обвинуваченому в шахрайстві, опозиціонери пов'язують з протестною активністю його дружини. 10 діб отримав лідер "Лівого фронту" Сергій Удальцов. Журналісти нагадують, що недавно Путін "відбувся жартами" у відповідь на запитання, чи буде "закручування гайок" після виборів: "Обов'язково, як же без цього? Не розслабляйтеся".

"Будьте ви прокляті!" - прокричала Ольга Романова, коли суддя зачитав вердикт, за яким її чоловіка, підприємця Олексія Козлова визнано винним у шахрайстві й відмиванні грошей, пише кореспондент газети La Stampa на сайті видання.

"Підприємець і його дружина завжди стверджували, що справа була сфабрикована колишнім діловим партнером Козлова, екс-сенатором Володимиром Слуцкером. Романова виступає як проти нескінченних несправедливих звинувачень щодо підприємців, так і проти нелюдських умов утримання в'язнів. Вона стала засновницею блогу "Бутирка" й асоціації "Русь сидить", що надає допомогу дружинам підприємців, кинутих у в'язницю жадібними партнерами, корумпованою судовою системою і бюрократією, яка хоче контролювати все те, що приносить зиск", - йдеться в статті.

"Але вчора активісти від опозиції не знали, куди звернути свій погляд. Вранці суддя засудив до 10 діб арешту Сергія Удальцова, лідера лівого крила протестного руху, затриманого при спробі організувати маніфестацію на Пушкінській площі. Удальцов після оголошення вироку оголосив про сухе голодування", - інформує кореспондент.

До кінця дня стали надходити повідомлення про те, що в Казані поліція арештовує молодих людей, які писали на стінах "Путін - злодій", а також про затримання ще однієї учасниці рок-групи Pussy Riot, додає видання. Незважаючи на рух на підтримку дівчат, Патріархат залишається непохитним і вимагає зразкового покарання.

Всі за ґратами, і цей день можна було б назвати днем ​​"закручування гайок", який, жартуючи, обіцяв організувати Володимир Путін після свого переобрання, пише автор коментаря, допускаючи, втім, що "просто система знову почала діяти після того, як перші протести змусили її частково відступити".

Критики Кремля назвали вчорашні вироки прикладами того, як влада мстить за хвилю антиурядових протестів останніх місяців, пише The Wall Street Journal . Найсуворіший вирок отримав підприємець Олексій Козлов, обвинувачений у шахрайстві. "На мою думку, Олексій Козлов отримав п'ять років за те, що його дружина, Ольга Романова, організовувала мітинги і збирала на них гроші", - написав у своєму блозі головний редактор радіостанції "Эхо Москвы" Олексій Венедиктов.

З приводу вироку за непокору поліції лідеру "Лівого фронту" Сергію Удальцову відома правозахисниця Людмила Алексєєва сказала: "Я вважаю його арешт політично вмотивованим".

"Ці рішення показові з погляду того, чи зважиться Кремль закручувати гайки щодо опозиції тепер, коли протести ослабли, а вибори минули", - пише Грегорі Вайт. Досі ознак масштабних гонінь не спостерігалося.

Путін знову в сідлі, і російський клімат знову стає несприятливим для протестного руху, пише на сторінках Foreign Policy Анна Нємцова. Обвинувальний вирок Козлову не став несподіванкою для подружжя, "але він, безсумнівно, став сигналом для решти опозиції, яка тепер намагається адаптуватися до ситуації після повернення Путіна на президентський пост", йдеться в статті.

Під час "політичної весни" минулої осені та зими Ольга Романова та її рух продемонстрували, що путінська машина влади гниє. Кілька апеляцій організації було взято до уваги, деякі судді скасували свої рішення, продовжує Нємцова, але після перемоги Путіна на виборах мітинги стали більш млявими, й похмурі реалії життя опозиціонерів у нинішній Росії знову стали очевидними для Романової і Козлова.

У політичному житті знову настає зима, вважає Нємцова: "За останні кілька тижнів поліцейська держава знову набрала своєї потуги". Журналістка згадує про арешт "кількох антипутінських активістів, які займаються мистецтвом і музикою", заморожування рахунку "Новой газеты", зміни в раді директорів радіостанції "Эхо Москвы", перевірці щодо телеканалу "Дождь". "Моменти ейфорії, коли лише кілька тижнів тому опозиція насолоджувалася своєю новонабраною міццю, раптово здаються такими далекими", - зауважує Нємцова.

Ще один матеріал в Foreign Policy названо "Джин опозиції вирвався з пляшки".

Нарікання, що 10 березня на мітинг опозиції в Москві прийшло лише 20 тис осіб, підкреслюють, як драматично змінився політичний контекст у Росії за останні три місяці, пише Женя Устинова, аналітик Eurasia Group. Путін розраховує, що опозиція знову буде маргіналізована, однак, як вважає автор, у широких мас і політичної еліти не зникнуть сумніви в легітимності Путіна, посіяні мітингами. "Лідери опозиції зміцніли і тепер можуть спробувати втілити свою популярність у створення офіційних організацій і оскаржити владу системи на локальному та регіональному рівнях", - мовиться в статті. Невдоволення досить сильне, щоб будь-яка помилка влади спровокувала потужну реакцію суспільства.

Адміністрація Обами настійно просить надати 50 млн доларів на підтримку демократії та громадянського суспільства в Росії, повідомляє The New York Times. Ці гроші довгий час лежать без руху в Конгресі США. Вони становлять частину прибутку від нестандартної програми "підприємницьких фондів", створених за Буша-старшого: "кошти американських платників податків інвестувалися в колишніх комуністичних країнах Східної Європи та Центральної Азії, щоб сприяти розвитку ринкової економіки в цих державах". План перенаправити 50 млн доларів назад до Росії з'явився більш як рік тому.

Думки російської опозиції розділилися, визнає видання. Лідер "Яблука" Сергій Мітрохін побоюється, що асигнування влади США "легко зобразити як якусь підривну діяльність". "На жаль, ця ініціатива радше нашкодить, аніж допоможе громадянському суспільству та опозиції в Росії", - вважає він.

Зі свого боку, Людмила Алексєєва, голова Московської Гельсінської групи, каже: "Ми змушені існувати на іноземні гроші. Наш уряд не бачить потреби витрачати гроші на підтримку неурядового правозахисного співтовариства".

Переклад InoPressa


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 891 | Додав: adminA | Теги: Вироки російським активістам
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ