Сб, 2024-04-20, 16:45


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 26 » В супутника Сатурну виявили кисневу атмосферу
12:21
В супутника Сатурну виявили кисневу атмосферу
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Потужне магнітне поле Сатурну розкладає водяний лід на одному з його супутників - Реї, створюючи на ньому атмосферу з кисню, встановили науковці, аналізуючи дані із зонда "Кассіні". Ця автоматична станція досліджує систему Сатурну з 2004 року.

Бен Теоліс з Південно-західного дослідницького інституту (США) і його колеги, у статті, опублікованій в журналі Science, приводять дані, отримані "Кассіні" під час прольоту повз Рею в березні 2010 року, передає РИА "Новости".

Супутник Сатурну Рея, названий за ім'ям однієї з дочок грецьких богів Урану і Геї, був відкритий астрономом Джованні Кассіні у 1672 році. Це другий за величиною після Титану місяць Сатурну, його діаметр складає близько 1,5 тисяч кілометрів. Згідно з розрахунками науковців, це небесне тіло приблизно на 75% складається з водяного льоду.

Раніше вважалося, що Рея не має атмосфери. Проте прилади "Кассіні", що пролетів 10 березня в 97 кілометрах від поверхні супутника, показали, що навколо цього місяця є розріджена атмосфера з кисню і вуглекислого газу. "Ця атмосфера, ймовірно, підтримується завдяки хімічному розкладанню поверхневого водяного льоду під впливом плазми магнітосфери Сатурну", - пишуть науковці.

Мас-спектрометр INMS на борту "Кассіні" виявив, що при максимальному зближенні концентрація кисню в атмосфері Реї перевищує 50 мільярдів молекул на кубічний метр, а вуглекислого газу - більше 20 мільярдів на кубометр. Це приблизно у 100 мільйонів разів менше, ніж в земній атмосфері на висоті 100 кілометрів. Проте і сила тяжіння на Реї приблизно в 50 разів менше, ніж на Землі.

При цьому атмосфера Реї виявилася несиметричною - молекули СО2 спостерігалися майже виключно на денній стороні супутника. Концентрація кисню виявилася більш симетричною, проте і вона виявилася зрушенаою "у бік дня".

У статті йдеться, що раніше вчені фіксували ознаки кисню і вуглекислоти навколо крижаних супутників Юпітера. Зокрема, інфрачервоний спектрометр на борту апарату "Галілео" "помітив" Со2 в атмосфері Каллісто, а телескоп "Хаббл" зафіксував ультрафіолетову флюоресценцію молекул кисню на Ганімеді і Європі.

На думку науковців, розріджену атмосферу Реї, як і інших крижаних місяців породжує магнітосфера планет-гігантів, точніше "застрягла" в ній плазма - заряджені іони і електрони. Іонне бомбардування льоду приводить до розщеплювання молекул води і появи молекул кисню. Потужність "кисневої фабрики" на Реї складає близько 2,5 на 10 в 25-му ступені молекул на секунду. При цьому оцінка маси кисню, запасеного в крижаних порожнинах Реї, складає близько 40 тисяч тонн. У свою чергу, СО2 може виникати в результаті окислення органічних сполук на поверхні. Крім того, він може виділятися з надр самого супутника.

Асиметрія атмосфери пояснюється "розбуханням" атмосфери під дією тепла на денній стороні супутника - оскільки СО2 значно менш леткий, ніж кисень, він швидше конденсується на холодній стороні.

Місія "Кассіні - Гюйгенс" - спільний проект космічних агентств США, Європи і Італії з вивчення Сатурну. Космічний зонд "Кассіні" з апаратом "Гюйгенс" був запущений у 1997 році і досяг орбіти планети 1 липня 2004 року. "Гюйгенс" вивчив атмосферу і поверхню Титана, супутника Сатурну, а "Кассіні" після відділення апарату продовжив вивчення планети і її супутників.

У кінці вересня "Кассіні" почав новий етап своєї місії, що отримав назву "Сонцестояння": термін роботи апарату продовжений до 2017 року, а сам зонд дасть науковцям можливість вперше детально вивчити увесь сезонний період Сатурну.

Раніше американські науковці виявили на Реї зникнення кілець. Рея вважалася єдиним відомим космічним тілом в Сонячній системі з твердою поверхнею, що має власні кільця на орбіті. Усі інші космічні тіла з кільцями, наприклад планета Сатурн, є газоподібними.

Нове дослідження, проведене на основі останніх фотографічних даних, переданих "Кассіні", говорить про те, що кільця навколо Реї зникли.

У Сатурна налічується близько 60 супутників. На деяких з них виявлені ознаки життя.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1029 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ