Чт, 2024-04-25, 17:47


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 16 » Вищий адмінсуд призупинив справу про позбавлення Шухевича звання Героя України
15:48
Вищий адмінсуд призупинив справу про позбавлення Шухевича звання Героя України
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Вищий адміністративний суд України зупинив розгляд справи за позовом адвоката Володимира Оленцевича до екс-президента України Віктора Ющенка про визнання незаконним та скасування указу про присвоєння звання Героя України головнокомандувачу УПА Роману Шухевичу у зв'язку з наявністю аналогічної касаційної скарги громадянина Анатолія Соловйова, передає "Інтерфакс-Україна".

Новий судовий розгляд неможливий доти, доки не буде розглянуто касаційну скаргу Соловйова. Сторони, які були присутні на засіданні, виступили проти призупинення розгляду справи, але суд, порадившись, ухвалив рішення про зупинення розгляду до ухвалення рішення за аналогічною касаційною скаргою.

- Наливайченко: жоден суд не може змінити історичної правди про Шухевича

Це рішення ВАСУ є остаточним і не підлягає перегляду в касаційному та апеляційному порядку. У розгляді справи за позовом Оленцевича ВАСУ виступив судом першої інстанції, за скаргою Соловйова - як касаційна інстанція. Як повідомили в прес-службі суду, дата розгляду касаційної скарги Соловйова поки що невідома.

Під час засідання подавали клопотання про долучення до справи, як третьої сторони, представники Всеукраїнського об'єднання "Свобода", представник Степана Бандери (онук лідера ОУН), представник екс-президента України Віктора Ющенка, а також приватні особи. Суд задовольнив клопотання тільки представника Ющенка і погодився з тим, щоб Ющенко брав участь у процесі як третя сторона.

Як раніше зазначав юрист "Нашої України" В'ячеслав Мартинюк, який представляє в суді сторону Ющенка, "ВАСУ розглядає цю справу як суд першої інстанції, і рішення в цій справі буде остаточним і оскарженню не підлягатиме. Особа, яка звернулася до суду, не має жодних правових підстав для такого звернення. Її права жодним чином не порушено, а звертатися до ВАСУ може лише особа, чиї права порушено".

Як пояснив журналістам у середу в кулуарах суду один з адвокатів, позов Оленцевича було направлено "по другому колу" - до Вищого адмінсуду як до суду першої інстанції, оскільки відповідно до судової реформи в цій ситуації (оскаржений указ президента – ред.) ВАСУ є судом першої інстанції.

Касаційна скарга Соловйова перебуває на завершальному етапі розгляду, тому спочатку суд ухвалить рішення за касаційною скаргою Соловйова, а потім, імовірно, розглядатиме аналогічний позов Оленцевича, зазначив адвокат.

У жовтні 2009 року Оленцевич за дорученням доктора медичних наук Соловйова подав позов до Донецького окружного адміністративного суду з проханням визнати указ Віктора Ющенка про присвоєння Шухевичу звання Герой України незаконним і скасувати його.

21 квітня 2010 року Донецький апеляційний адміністративний суд задовольнив позов і позбавив Шухевича звання Героя України. Підставою для такого рішення суду, яке набуло чинності, став той факт, що Роман Шухевич ніколи не був громадянином України.

У липні 2010 року ВАСУ призупинив розгляд касації Соловйова на рішення Донецького апеляційного адміністративного суду, а тиждень тому, як повідомив "5 канал" - відновив розгляд.

Аналогічний підхід було застосовано у Донецькому окружному адміністративному суді 2 квітня, коли цей суд позбавив звання Героя України Степана Бандеру, визнавши незаконним і скасувавши відповідний указ президента Ющенка від 20 січня 2010 року. Конституційний суд відмовив у відкритті конституційного провадження у справі про конституційність указу Ющенка.

У червні 2010 року Донецький апеляційний адміністративний суд виніс рішення, в якому залишив без задоволення 20 апеляційних скарг на постанову Донецького окружного адмінсуду від 2 квітня 2010 року.

У Вищому адміністративному суді 12 січня 2011 року повідомили, що касації на рішення Донецького апеляційного адміністративного суду про скасування указу Ющенка про присвоєння Бандері звання Героя України не розглядалися, і ВАСУ не призупиняв дії рішення цього суду. Отже, наразі воно набуло законної сили.

Як пояснили ВАСУ, касаційні скарги на це рішення буде розглянуто, як тільки їх призначать до розгляду. Раніше касації взяли у провадження у ВАСУ, але їхній розгляд відклали на невизначений термін.

Як відомо, 20 січня 2010 року третій президент України Ющенко присвоїв звання Героя України лідеру ОУН Бандері.

Наливайченко: жоден суд не може змінити історичної правди про Шухевича

Політична партія "Наша Україна" протидіятиме будь-яким спробам влади поставити під сумнів подвиг героїв визвольного руху та фальшувати українську історію, заявив голова політради "Нашої України" Валентин Наливайченко з приводу сьогоднішнього пікетування активістами партії Вищого адміністративного суду України, де відбулися слухання у справі щодо скасування указу президента про присвоєння головнокомандувачу Української повстанської армії Роману Шухевичу звання Герой України, повідомляє прес-служба партії.

Зокрема, Наливайченко запевнив, що усі три тисячі представників "Нашої України" у місцевих радах спільно з громадськістю будуть протидіяти будь-яким спробам влади поставити під сумнів подвиг героїв визвольного руху та фальшувати українську історію. "Ми не допустимо заперечення історичної правди та зневаження героїв, які боролися за незалежність України" – наголосив він.

"У кожної нації найпершими героями є ті, хто боролися за її незалежність. Саме тому головнокомандувач Української повстанської армії Роман Шухевич, який очолював боротьбу українців за свою незалежну державу проти двох найстрашніших в історії людства тоталітарних режимів, є героєм нашої держави", – зазначив Наливайченко.

На думку політика, жодні замовні судові рішення, спрямовані на скасування указу екс-президента України Віктора Ющенка про присвоєння Шухевича звання Герой України, не здатні змінити історичної правди.

"На нашому боці не лише історична правда, а й право", – наголосив Наливайченко. За його словами, ухвала Донецького апеляційного адміністративного суду, за висновками юристів "Нашої України", є неправосудною навіть за суто формальними ознаками. Вона не відповідає жодному з конституційних критеріїв правосуддя та схвалена з порушенням положень чинного законодавства України.

"Боротись треба не з національними героями, а зі спробами прославляти катів України, зокрема Сталіна, чому потурає теперішня влада", – підкреслив лідер "Нашої України".

Прес-служба партії також повідомляє, сьогодні народні депутати від "Нашої України" Андрій Парубій, Зіновій Шкутяк та Володимир В’язівський, а також активісти партії, взяли участь у пікетуванні ВАСУ під час засідання суду у справі щодо скасування указу Президента про присвоєння Шухевичу звання Герой України.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 976 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ