Сб, 2024-04-20, 15:35


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 22 » Влада не може знайти грошей для педагогів і відправляє їх у безкоштовні відпустки, але гроші для себе вона завжди знаходить
10:47
Влада не може знайти грошей для педагогів і відправляє їх у безкоштовні відпустки, але гроші для себе вона завжди знаходить
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

У Донецькій області профспілка працівників освіти просить міських голів і голів адміністрацій у регіоні не порушувати закон і не відправляти вчителів у безоплатні відпустки.

Про це 21 березня після завершення мітингу працівників освіти повідомила голова Донецької обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Ася Горшкова, передає УНІАН.

- У влади є мільйони на вертолітні майданчики і літаки, а на лікарів і вчителів - немає, зауважили в БЮТ
- Витрати влади на себе зросли на 40%, на освіту – на 2,9%

"Відповідно до закону, протягом навчального року не мають права змінювати працівнику освіти ні навантаження, ні тарифну ставку. Однак, у зв'язку з тим, що бюджет на 2011 рік виявився таким складним, деякі мери міст почали шукати можливості знайти гроші в тому, щоб відправити у безоплатні відпустки своїх працівників освіти", - сказала Горшкова.

Як приклад, вона навела місто Сніжне, де особливо масово застосовується така незаконна практика: вчителів змушують іти у відпустки за свій рахунок. "Наприклад, місто Сніжне. Це у нас складне місто, де відправляють у безоплатні відпустки працівників освіти. Відправляють і в інших містах теж, але на 2-3 дні", - розповіла профспілковий лідер.

Водночас вона підкреслила, що профспілка "бореться за те, щоб не відправляли вчителів у безоплатні відпустки". За її словами, від імені Донецької облорганізації працівників освіти було надіслано відповідні листи керівникам міст і районних адміністрацій регіону.

"У нас була днями обласна колегія управління освіти, і я звернулася до всіх керівників міст і районів з таким проханням. Крім того, ми направили листи мерам усіх міст, усім головам адміністрацій із проханням не порушувати закон. Будемо сподіватися, що це якось допоможе", - сказала Горшкова.

21 березня у Донецьку на центральній площі ім. Леніна близько 5 тис працівників освіти, які прибули практично з усіх міст регіону, провели мітинг, де вимагали від центральних органів влади збільшити фінансування галузі й підняти зарплату вчителям.

Акції протесту, організовані Профспілкою працівників освіти і науки України і Федерацією профспілок України (ФПУ), відбувалися 21 березня 2011 року в обласних центрах України і в м. Сімферополі, а 22 березня 2011 року пройдуть у Києві.

Акції здійснюватимуться на виконання ухвали пленуму центрального комітету профспілки працівників освіти і науки "у зв'язку з порушенням трудових прав працівників у сфері оплати праці, звуженням законодавчо встановлених соціальних гарантій для працівників галузі".

У влади є мільйони на вертолітні майданчики і літаки, а на лікарів і вчителів - немає, зауважили в БЮТ

Народний депутат від "БЮТ-Батьківщини", голова Комітету Верховної Ради з питань освіти та науки Володимир Полохало називає міфом заяви влади щодо нестачі коштів у державному бюджеті для підвищення зарплат освітянам. Про це він заявив, коментуючи акції протесту освітян, що відбуваються в Україні 21-22 березня.

За словами Полохала, відповідні акції вказують на посилення протестних настроїв серед освітян, побажання та позиції яких ця влада цілковито ігнорує і зневажає.

Він зауважив, що з огляду на високі темпи інфляції, стрімке подорожчання продуктів харчування і загалом життя, освітяни опинилися у числі найбільш зубожілих верств населення, і це стосується також науковців.

"Я вже неодноразово заявляв, що нинішня влада виділила катастрофічно низьку суму на фінансування науки, стимулюючи тим самим науковців, особливо молодих, до еміграції. Українські вчителі та викладачі дуже терплячі. Востаннє вони протестували 12 років тому. Те, що вони змушені уже виходити на вулиці протестувати, свідчить про глибоку кризу в галузі освіти, яку спричинила ця влада", - сказав Полохало.

Народний депутат наголосив, що уряд цинічно продовжує ігнорувати їхні вимоги. Полохало зауважив, що українські вчителі отримують найменшу зарплату у Європі. За його словами, наскільки ці акції можуть бути результативними, залежить великою мірою і від самих освітян.

"Міф про брак коштів у бюджеті, особливо на потреби вчителів, пенсіонерів, лікарів, дуже активно експлуатується командою Януковича-Азарова. Своїми діями влада доводить зворотнє: у бюджеті знаходять мільйони на будівництво вертолітних майданчиків для потреб президента, на вертольоти і літаки, збільшуються видатки на утримання Адміністрації Президента, уряду та парламенту і таке інше", - сказав голова профільного комітету ВР.

Полохало додав, що влада другий рік бідкається про нібито важку спадщину від попередників, але скасовує надбавки вчителям, які уряд Юлії Тимошенко виплачував в умовах важкої економічної кризи.

"Про спекулятивність заяв нинішніх можновладців стосовно важкого успадкованого економічного стану свідчить і той факт, що саме за цієї влади кількість мільярдерів збільшилася втричі. Розмови про те, що українська промисловість не подужає високу ціну на російський газ, виявилися грою, оскільки всі ці мільярдери і є власниками великих підприємств. На задоволення апетитів олігархів і на свої особисті потреби ця влада кошти знаходить якраз у державному бюджеті за рахунок вчителів, лікарів, пенсіонерів та інших верств", - сказав Полохало.

За його словами, нинішній уряд апріорі не може дбати добровільно про вчителів, і саме тому освітяни мають повне право вимагати не лише підвищення зарплати, а й відповідальності уряду за марнотратство бюджетних коштів, в тому числі у галузі освіти.

Народний депутат висловив думку, що регулярні акції протесту освітян безумовно вплинуть на навчальний процес, однак це провина влади, а не вчителів, які реально опинилися зараз за межею бідності якраз внаслідок політики цієї влади.

"Освітяни мають повне право вимагати елементарних умов життя і оплати праці, а влада зобов’язана задовольнити ці вимоги. Це її основна робота. Якщо українці хочуть бути освіченою нацією, то вони мають підтримати освітян", - сказав Полохало.

Витрати влади на себе зросли на 40%, на освіту – на 2,9%

Напередодні акції протесту вчителів у Києві голова політради "Нашої України" Валентин Наливайченко звернув увагу на різницю у витратах на освіту та на утримання нинішньої влади.

"Постійне недофінансування владою освітньої галузі та заниження оплати праці педагогічних працівників ведуть до руйнування системи освіти в України", - цитує Наливайченка прес-служба партії.

За словами Наливайченка, "Наша Україна" підтримує акції протесту педагогів, які виступають проти порушення трудових прав у сфері оплати праці та обмеження законодавчо встановлених гарантій для працівників галузі.

"Влада, яка виділяє мільярди гривень на своє утримання, а на фінансування навчальних закладів та установ освіти знайти кошти не здатна, - повинна піти у відставку", - заявив Наливайченко.

Він зауважив, що уряд Миколи Азарова зігнорував домовленості з представниками освітніх профспілок, що стосуються упорядкування оплати праці на основі Єдиної тарифної сітки та розповсюдження 20-відсоткових надбавок за престижність праці на всі категорії педагогічних працівників.

Голова політради "Нашої України" звернув увагу, що з 1 січня 2011 року величину посадового окладу працівника першого тарифного розряду Єдиної тарифної сітки незаконно встановлено нижче мінімальної заробітної плати - на рівні 613 гривень. Через це працівники освіти втрачають значну частину своїх доходів, а їх зарплати не задовольняють навіть нагальних життєвих потреб.

Наливайченко нагадав, що в держбюджеті на 2011 рік видатки на утримання органів центральної влади були збільшені в середньому на 40%, в той же час витрати на освітню галузь - лише на 2,9%. Для того, щоб поширити виплату 20% надбавки до зарплати на всі категорії педагогічних працівників, необхідно близько 2 мільярдів гривень. У той же час на діяльність тільки 450 депутатів ВР виділено близько 1 мільярд грн.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 924 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ