Сб, 2024-04-20, 05:26


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 9 » Влада не знає творів Шевченка та досі його боїться, переконаний Томенко
13:05
Влада не знає творів Шевченка та досі його боїться, переконаний Томенко
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
.

У заступника голови Верховної Ради України Миколи Томенка "складається враження, що влада досі боїться Тараса Шевченка". Як повідомили у прес-службі Томенка, про це він сказав в ефірі "5 каналу".

За словами Томенка, "якби ми були народом, який себе поважає, та мали державу, якою можна було б гордитися, то саме 9 березня у нас було б національне свято". "8 березня провели б суспільно-політичні заходи на захист прав жінки та недопущення владного сексизму, а свято національного духу та національної ідеї мали б проводити сьогодні – 9 березня, в день народження Тараса Шевченка", - наголосив він.

Томенко зазначив, що життя Шевченка і героїчне, і трагічне водночас. Він нагадав, що із 47 років життя 24 поет провів у кріпацтві, 10 – на засланні і лише 13 років – вільного життя і творчості. "Ця трагедія і героїзм підкреслені і датами життя і смерті поета: 9 березня з’явився на світ, а 10 березня – пішов із життя", - зазначив віце-спікер.

Він також нагадав, що саме 2011 рік – рік 150-х роковин смерті та перепоховання Кобзаря. Натомість, за його словами, ще не відбулося жодного засідання урядового оргкомітету та відсутня система чи логіка діяльності влади щодо ювілейних заходів у цьому році.

Відповідаючи на запитання стосовно того, що варто було б зробити, Томенко зауважив, що "точно не треба будувати пам’ятники". "Це робили і за радянської влади", - додав він.

Натомість, за його словами, треба пропагувати творчість, світогляд, ідею Шевченка. "Варто показати Шевченка художника, донести його твори, які фантастично мелодійні, мовою музики та врешті зробити сучасне кіно, бо живемо в ХХІ столітті", - наголосив Томенко.

За словами заступника голови парламенту, складається враження, що багато представників нинішньої владної еліти свої знання творчості Шевченка починають і завершують "Заповітом", який обов’язково вивчався у радянській школі, "натомість, головні твори, які є його своєрідними політичними та національними заповітами, вони як не знали, так і не знають".

"Це незнання, очевидно, перейшло у спадок від Російської імперії, потім Радянського Союзу, оскільки цих справжніх творів поета як боялася влада, так і далі боїться", - сказав Томенко.

Нагадаємо, що 9 березня відзначається день народження українського поета та художника Шевченка. Шевченко, відомий у народі також як Кобзар, народився 9 березня 1814 року. У зв’язку з цим у Каневі на Чернігівщині, у селі Шевченковому на Черкащині та у Києві пройдуть відповідні урочистості.

Водночас зазначимо, що 10 березня виповнюється 150 років з дня смерті Шевченка, а 9 березня 2014 року відзначатиметься 200-ліття з дня його народження. У зв'язку з цим раніше Рада Міжпарламентської Асамблеї держав - учасників Співдружності Незалежних Держав звернулася до Ради голів держав СНД про оголошення 2014 року роком творчої спадщини Шевченка в СНД.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 912 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ