Чт, 2024-04-25, 07:59


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Грудень » 10 » Влада України планує заселити Чорнобильську зону
18:09
Влада України планує заселити Чорнобильську зону
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

В Україні планують переглянути рівень радіоактивного забруднення на території, віднесеної до Чорнобильської зони, і зменшити її. Про це повідомив голова Національної комісії з радіаційного захисту населення України при Верховній Раді України, народний депутат Володимир Скубенко під час круглого столу в Києві, передає ГолосUA.

За його словами, заміри радіаційного рівня в окремих населених пунктах наразі не відповідають тому рівню, за яким вони були віднесені до IV категорії. Тому, на доручення президента України Віктора Янукович, буде створено дорожню карту, за якою здійснюватимуться нові заміри радіації.

- Термін експлуатації енергоблоків Рівненської АЕС продовжено на 20 років

"Мова йде не про зміну якихось пільг або виплат постраждалим, а про зміну статусу територій, можливості розвитку і оздоровлення цих територій. 25 років ми працювали лише на ліквідацію наслідків. Тепер настав час будувати", - сказав Скубенко.

Нагадаємо, в результаті аварії з сільськогосподарського користування було виведено близько 5 млн га земель, довкола АЕС створено 30-кілометрову зону відчуження, знищено і поховано (закопано важкою технікою) сотні дрібних населених пунктів.

Слід зазначити, що 2011 рік буде оголошено в Україні роком розв'язання проблем Чорнобиля. Про це заявив 23 вересня президент України Віктор Янукович в інтерв'ю журналістам у Нью-Йорку після зустрічі з Генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном.

"Щойно закінчилася зустріч з Генеральним секретарем ООН, і ми домовилися, що під егідою ООН буде в Києві проведено міжнародну конференцію, присвячену 25-річчю проблем Чорнобильської катастрофи", - сказав він.

За словами Януковича, роковини Чорнобиля - це трагічна дата для України, і Україна зобов'язана не тільки підбивати підсумки того, що сталося, а й зробити все для того, щоб чорнобильська територія була безпечною. "Ми зобов'язані зробити певні кроки зараз, і 2011 рік має бути присвячено вирішенню чорнобильських проблем в Україні. Ми його оголошуватимемо саме таким роком", - підкреслив президент України.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун на зустрічі з Януковичем зазначив, що в наступні роковини аварії на ЧАЕС має намір бути в Україні і взяти участь у міжнародній конференції, присвяченій 25-м роковинам Чорнобильської трагедії.

Генеральний секретар ООН також підкреслив відчутний прогрес України в досягненні Цілей розвитку, визначених у Декларації Тисячоліття. Він також високо оцінив участь України в програмах ООН, зокрема у миротворчій діяльності.

В Організації Об'єднаних Націй уважно стежать за тим, як в Україні здійснюються реформи, спрямовані на поліпшення життя людей і розвиток держави, підкреслив Генеральний секретар ООН.

Термін експлуатації енергоблоків Рівненської АЕС продовжено на 20 років

Слід зазначити, що сьогодні, 10 грудня, Державна інспекція ядерного регулювання дозволила надпроектну експлуатацію першого енергоблока Рівненської атомної електростанції (Кузнецовськ, Рівненська область) до 22 грудня 2030 року і другого - до 22 грудня 2031 року.

Відповідне рішення про внесення змін до ліцензії Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" колегія держінспекції ухвалила на виїзному засіданні в Кузнецовську.

Регулятор схвалив роботу блоків у надпроектні строки за результатами здійсненого раніше аналізу звіту про періодичну переоцінку безпеки цих енергоблоків, а також виконаних заходів для підвищення безпеки цих об'єктів.

Зі слів президента "Енергоатома" Юрія Недашковського, вартість робіт із введення в експлуатацію блоків обійшлася компанії в близько 2,4 млрд гривень, або 360 доларів на 1 кВт встановленої потужності кожного з блоків.

Раніше "Енергоатом" надав держінспекції обґрунтування можливості продовження термінів служби 1-го і 2-го блоків станції до 2040 і 2041 років (на 30 років кожний) відповідно.

Водночас, як уточнила голова держінспекції Олена Миколайчук, регулятор, виходячи з результатів проведеної державної експертизи з ядерної і радіаційної безпеки, зайняв консервативнішу позицію і дозволив роботу блоків лише ще на 20 років.

Своїм рішенням регулятор зобов'язав "Енергоатом" надавати звіт про періодичну переоцінку безпеки роботи блоків не рідше ніж раз на 10 років, при цьому чергові звіти мають бути надані до 22 грудня 2019 року для першого енергоблоку і до 14 липня 2020 року - для другого.

РАЕС має 4 енергоблоки: 1-й і 2-й типу ВВЕР-440 встановленою потужністю по 440 МВт, а 3-й і 4-й - ВВЕР-1000 по 1 000 МВт.

1-й і 2-й енергоблоки РАЕС (ВВЕР-440) були введені в експлуатацію в 1980-1981 роках. Проектний строк експлуатації 1-го блоку закінчується в грудні 2010 року, а 2-го - 2011 року.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1147 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ