Пт, 2024-04-19, 02:51


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Січень » 27 » Володимира відводять від управління УПЦ МП. Йому знайшли тимчасову заміну
11:16
Володимира відводять від управління УПЦ МП. Йому знайшли тимчасову заміну
Інші останні Новини релігії на сайті holosUA.com/

Вчора відбулося засідання Священного синоду Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП). На ньому ієрархи ухвалили рішення про призначення намісника Києво-Печерської лаври митрополита Павла керуючим Київською єпархією на час хвороби глави УПЦ МП митрополита Володимира, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Синод також затвердив склад комісії, яка займеться розробкою змін до чинного статуту церкви. Експерти, а також ієрархи Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) вважають, що подібні дії можуть бути частиною плану низки архієреїв УПЦ МП щодо відсторонення митрополита Володимира від управління церквою.
Через хворобу першоієрарха церкви митрополита Володимира (Сабодана) на ньому головував найстаріший за хіротонією митрополит Одеський Агафангел (Саввін). Засідання проходило в закритому режимі, але за його підсумками стало відомо, що синод ухвалив низку важливих рішень. Зокрема, було затверджено склад комісії з 18 осіб, якій належить внести зміни до статуту УПЦ МП.
Згідно з учорашнім рішенням синоду, до комісії не увійшов один з представників найближчого оточення митрополита Володимира - його секретар, архієпископ Олександр (Драбинко), якого православні братства прямо називали прихильником автокефалії. Натомість у її складі опинилися ієрархи, які не раз виступали з проросійськими заявами: митрополит Донецький Іларіон (Шуха), який очолив комісію, і ректор Почаївської духовної семінарії архімандрит Нафанаїл (Крикота).
Синод виніс ще одне принципове рішення - скасував раніше створену комісію з трьох архієреїв, які під час хвороби митрополита Володимира колегіально керували Київською єпархією. Ця функція передана в одноосібне ведення намісника Києво-Печерської лаври митрополита Павла (Лебедя). Крім того, архієпископа Олександра знято з посади настоятеля споруджуваного кафедрального храму Воскресіння Христового "з метою удосконалення адміністративно-фінансової діяльності при будівництві". Від посади ключника (заступника настоятеля кафедрального храму) відсторонений і прес-секретар митрополита Володимира протоієрей Георгій Коваленко.
На думку експертів, ці рішення спрямовані на усунення від керівництва церквою митрополита Володимира. "Все, що сталося на засіданні синоду, можна пояснити тим, що, користуючись хворобою митрополита Володимира, митрополит Агафангел і близькі до нього архієреї потроху усувають від посад тих, хто був близький до митрополита Володимира. А без постів і посад їм буде складно впливати на ситуацію всередині церкви. Усе, що відбувається, можна розглядати тільки в одному ключі - як підготовку до майбутніх виборів першоієрарха УПЦ МП", - заявив директор Релігійно-інформаційної служби України Тарас Антошевський.
В УПЦ КП дотримуються схожої думки. "Рішення про призначення митрополита Павла керуючим Київською єпархією не відповідає канонам, адже митрополит Володимир живий, і саме він вважається керівником єпархії. Делегувати свої повноваження він міг лише сам, а зараз це зробили за нього, по суті, влаштувавши рейдерське захоплення у церкві, - заявив секретар Священного синоду УПЦ КП архієпископ Євстратій (Зоря). - Схоже, що тепер митрополит Агафангел хоче змінити статут, забрати владу у митрополита Володимира й очолити УПЦ МП".
Секретар Одеської єпархії протоієрей Андрій Новиков категорично не згоден з таким трактуванням рішень синоду. "У синоді вільна дискусія, а його членами є маститі ієрархи, яким довіряє вся церква, так що говорити про те, що митрополит Агафангел проштовхує свої рішення, не можна, а самі по собі кадрові перестановки не є якоюсь катастрофою", - заявив протоієрей Андрій Новиков.
Нагадаємо, що раніше патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет заявив, що якщо головою УПЦ МП стане Агафангел, то в церкві відбудеться розкол.
Як повідомлялося, Філарет заявив, що глава Російської православної церкви патріарх Кирило поставив перед собою мету знищити незалежність Української православної церкви Московського патріархату.
Раніше ЗМІ повідомляли, що за місце голови УПЦ МП борються два кандидати: переяслав-хмельницький архієпископ Олександр (Драбинко) та одеський митрополит Агафангел.
76-річний митрополит Володимир (Сабодан) у вересні зламав шийку стегна, і йому зробили операцію. А в жовтні він знову потрапив до лікарні. Відомо, що у глави УПЦ МП були проблеми з диханням. Лише на початку грудня його виписали з реанімації, однак досі він перебуває під наглядом лікарів - зокрема, йому заборонили брати участь у Великому освяченні води на вулиці на Водохреще.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини релігії | Переглядів: 820 | Додав: admin | Теги: управління УПЦ МП, володимир
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ