Чт, 2024-04-25, 15:19


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Грудень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Головна » 2009 » Грудень » 3 » ВР не підвищила ціни на цигарки: бюджет недорахується 6 млрд грн
15:58
ВР не підвищила ціни на цигарки: бюджет недорахується 6 млрд грн
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Верховна Рада України відхилила закон "Про внесення змін до законів України "Про Державний бюджет України на 2009 рік" та "Про ставки акцизного збору на тютюнові вироби". Парламент не проголосував за ухвалення даного закону в новій редакції з частковим врахуванням пропозицій президента.

За це рішення проголосувало лише 211 із 433 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі. Парламент не голосував за подолання вето глави держави. В такому разі закон вважається відхиленим.

Законом пропонувалося з дня його опублікування збільшити ставки акцизного збору у твердих сумах з одиниці реалізованого товару (продукції) на сигари та сигарети з фільтром на 20 грн відповідно за 100 і 1000 штук, на сигарети без фільтра, цигарки та тютюн для куріння на 9 грн відповідно за 1000 штук і 1 кг, на тютюн і його замінники на 6 грн за 1 кг, на жувальний і нюхальний тютюн на 2,5 грн за 1 кг, а у відсотках до обороту реалізації товару (продукції) – на 16%, а також підвищити розмір мінімального податкового зобов`язання зі сплати акцизного збору за кожну власну назву сигарет без фільтра, цигарок з 50 грн до 62 грн за 1000 штук, сигарет з фільтром – зі 100 грн до 130 грн за 1000 штук


Як відомо, 22 жовтня Верховна Рада ухвалила в цілому закон, який передбачає підвищення і адвалорної, і специфічної ставок акцизу на тютюнові вироби.

11 листопада 2009 р. Віктор Ющенко ветував законопроект №4707, який підвищував адвалорну ставку акцизу на сигарети з 20 до 36%, фіксовану – з 60 до 80 грн. за 1000 шт на сигарети з фільтром.

Як заявив перший заступник глави СП Олександр Шлапак, "запроваджувати підняття в кінці року акцизних ставок є кроком необдуманим і непідготовленим".

Шлапак нагадав, що "акцизи на тютюнові вироби цього року вже двічі підвищувалися, і це призвело до скорочення виробництва у цій галузі. Відтак, чергове підняття акцизів посилить удар по виробнику та спричинить притік дешевої контрабандної продукції з сусідніх країн". Також на думку представника Секретаріату, запропоновані в законопроекті зміни напряму суперечать Закону України "Про систему оподаткування".

Бюджет недоотримає близько 6 мільярдів гривень

У результаті провалу закону про підвищення акцизу на тютюнові вироби держбюджет-2010 недоотримає близько 6 мільярдів гривень. Про це заявив член фракції БЮТ Олег Ляшко, коментуючи голосування у Верховній Раді.

"Законопроект, який сьогодні не був підтриманий, давав додаткового ресурсу до бюджету 2010 року майже 6 мільярдів гривень", - пояснив депутат.

Ляшко назвав провальне голосування "перемогою лобістів" і нагадав, що тютюнові компанії з листопада знову підняли ціни на сигарети, у той час як збільшення акцизів не відбулося.

"Вони знову зароблятимуть мільярди, які кластимуть до своїх кишень", - заявив депутат.

Водночас на переконання члена Партії регіонів Олександра Єфремова, збільшення акцизів на тютюнові вироби призведе до збільшення обсягів контрабанди, а також до чергового збільшення цін на сигарети.

"Це чергове підвищення цін на тютюн навряд чи може призвести до чогось позитивного. Якщо ми хочемо збільшити кількість контрабанди, тоді питання можна вирішити таким чином (підвищити акцизи)", - пояснив депутат.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1257 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ