Чт, 2024-04-18, 23:11


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 12 » ВР оголосила території Калуша і двох прикарпатських сіл зоною надзвичайної екологічної ситуації
16:58
ВР оголосила території Калуша і двох прикарпатських сіл зоною надзвичайної екологічної ситуації
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Верховна Рада схвалила указ президента України про оголошення територій міста Калуш і двох сіл Кропивник і Сівка-Калуська (Івано-франківська область) зоною надзвичайної екологічної ситуації. За закон про затвердження цього указу проголосували у п'ятницю 392 депутати з 427 реєстрованих у залі.
Закон набуває чинності з дня його публікації.

Вказані місцевості будуть оголошені зоною надзвичайної екологічної ситуації на термін 90 днів із дня набуття чинності закону.

Кабінету міністрів доручається забезпечити добровільне відселення людей з територій просідання земної поверхні з обов'язковим забезпеченням їх приміщеннями для тимчасового, а згодом і постійного мешкання.

Міністерству закордонних справ України, Міністерству економіки доручається звернутися до міжнародних організацій і іноземних держав з проханням надати гуманітарну і технічну допомогу для нормалізації екологічної ситуації в Калуші і селах Кропивник і Сівка-Калуська.

Згідно з пояснювальною запискою, в Калуському районі Івано-франківської області було порушено екологічну рівновагу в товщі гірських порід Калуш-Голинського родовища калійних солей.

Це привело до численних провалів земної поверхні над поверхнею шахтних полів у Калуші, руйнуванню будинків і комунікацій, засоленню водоносних горизонтів в цьому місті і селах Кроиівник і Сівка-Калуська.

Згідно з пояснювальною запискою, у Калуському районі Івано-Франківської області було порушено екологічну рівновагу в товщі гірських порід Калуш-Голинського родовища калійних солей.

Це спричинило численні провали земної поверхні над площею шахтних полів у Калуші, руйнування будинків і комунікацій, засолення водоносних горизонтів у цьому місті та селах Кропивник і Сівка-Калуська.

Мер міста Калуш Ігор Насалик під час виступу в Верховній Раді повідомив, що "минулого року в Калуші утворилася воронка розміром з футбольне поле і глибиною 25 м".

"За прогнозами МНС, найближчого року є ймовірність утворення до ста таких воронок. На їх території проживає більше 5 тисяч людей", - додав він.

Другою загрозою, за словами мера, є стан на хвостосховищі № 2 Калуш-Голинського родовища калійних солей, в якому зберігається понад 10 млн. куб. м відходів, де внаслідок опадів стрімко зростає рівень висококонцентрованих розсолів калійних солей.

"Те, що дамба прорветься, це вже питання часу. При її прориві буде знищено близько 6 хімічних підприємств та житловий масив міста", - попередив Насалик.

"Більше 10,5 млн. хімічних відходів потрапить через річку Лімниця до Дністра і його береги стануть неможливими для водозабору", - додав він.

У районі відбувається порушення цілісності захоронення близько 50% наявних на території України небезпечних відходів, віднесених до І класу небезпеки, що спричиняє забруднення повітря, ґрунтів і водоносних горизонтів у басейні Лімниці, яка впадає в Дністер.

Під час обговорення одні депутати пропонували ухвалити закон в першому читанні, інші попереджали, що "весна не чекатиме" відкладення закону до розгляду. Перший віце-спікер Олександр Лавринович повідомив, що указ президента має бути ухвалений в цілому.

Як повідомляє прес-служба президента, в результаті тривалої діяльності підприємств по здобичі на території Калуш-Голинського родовища калійних солей і переробці калійних руд в Калуші і у двох вищезгаданих селах склалася надзвичайна екологічна ситуація.

На цих територіях розташовані копальні, Домбровський кар'єр, відвали засолених грунтів, хвостохранилища і шламонакопитель. Вони є потенційно небезпечними для життєдіяльності людей і спричинили численні провали земній поверхні, руйнування будинків і комунікацій, засолення джерел питної води.

На сьогодні термін експлуатації греблі одного з хвостохранилищ вичерпаний і навіть інтенсивні осідання можуть викликати його руйнування, раптовий розлив рассолов калійних солей, що приведе до руйнування довколишніх промислових об'єктів, жител, а також забрудненню річки Дністер.

Крім того, порушено цілісність розташованого на території Калуша сховища високотоксичних відходів гексахлорбензолу (сконцентровано 50% небезпечних відходів, які є в Україні). В результаті забруднюється повітря, грунт і водоносні горизонти в басейні річки Лімніца, яка впадає до Дністра.

Як повідомлялося, 2 лютого президент України Віктор Ющенко відвідав Калуш, де провів нараду з питань екологічної безпеки. На нараді Ющенко заявив, що має намір звернутися до міжнародних інститутів про надання Україні допомоги для попередження техногенної катастрофи в Калуші Івано-Франківської області.

Президент відвідав "Калійний завод" ОАО "Оріана", зокрема оглянув Домбровський кар'єр і комплекс споруд для зберігання або поховання радіоактивних, токсичних та інших відходів збагачення корисних копалини в Івано-Франківській області. Основна екологічна небезпека, яку несуть ці об'єкти, - інтенсивне просідання земної поверхні, де розташовано близько 1 тис 300 житлових будинків в Калуші, селах Хотинь, Кропивник, Сівка-Калуська, Голинь, а також 23 промислових споруди.

Ситуація, що склалася, стала предметом розгляду на засіданні Ради національної безпеки і оборони.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1244 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ