Сб, 2024-04-27, 02:46


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Червень » 21 » Вторговані 16 млн дол за скрипку Страдіварі підуть на допомогу Японії
16:58
Вторговані 16 млн дол за скрипку Страдіварі підуть на допомогу Японії
Інші останні Новини культури та освіти на сайті holosUA.com/

Скрипку італійського майстра Антоніо Страдіварі продали на аукціоні в Лондоні за рекордні 15,9 мільйона доларів. Отримані гроші підуть на допомогу постраждалим внаслідок землетрусу і цунамі в Японії, що сталися 11 березня, передає Бі-Бі-Сі.

Страдіварі виготовив цю скрипку в 1721 році. Її доля протягом наступних ста років невідома. Першим власником скрипки, відомим сучасним дослідникам, стала англійка леді Блант - онука поета Байрона.

Сума, за яку продано скрипку, стала рекордною для лотів цієї категорії. Попередня рекордна вартість скрипки Страдіварі не перевищила 4 мільйонів доларів.

Торги пройшли увечері в понеділок, 20 червня, на інтернет-сайті аукціонного будинку Tarisio, пише Lenta.ru. Продавцем інструменту виступила Японська некомерційна організація Nippon Foundation. Покупець побажав залишитися невідомим.

"Незважаючи на те, що ця скрипка була дуже важлива для нашої колекції, трагедія 11 березня переконала нас зробити все можливе, аби допомогти нашому народу", - заявив голова Nippon Foundation Казуко Сіомі (Kazuko Shiomi). Він додав, що вторговані від продажу скрипки кошти будуть негайно переведені для відповідних цілей у Японію.

Висока вартість скрипки пояснюється її чудовим збереженням. Крім того, інструмент протягом 30 років належав леді Енн Блант, внучці лорда Байрона. На честь колишньої власниці скрипка також носить ім'я "Леді Блант".

Японська організація Nippon Foundation у 2008 році придбала інструмент у анонімного власника за 10 мільйонів доларів. Востаннє "Леді Блант" виставлялася на публічні торги в 1971 році на аукціоні Sotheby's, де її продали всього за 200 тисяч доларів.

Згідно з відкритими даними, скрипка "Леді Блант" є не тільки найдорожчим інструментом Страдіварі, а й взагалі найдорожчою скрипкою на світі, будь-коли проданою на аукціоні. Найдорожче - в 18 мільйонів доларів - було оцінено тільки один інструмент, скрипку Гварнері дель Джезу "В'єтан", виставлену ​​на продаж влітку 2010 року. Однак покупця на неї досі не знайшлося.

За своє життя Антоніо Страдіварі виготовив близько 2500 інструментів, з яких беззаперечно йому належать 732 (зокрема 632 скрипки, 63 віолончелі та 19 альтів). Окрім смичкових ним була зроблена також одна арфа і дві гітари. Загальновизнано, що найкращі його інструменти були виготовлені з 1698 по 1725 рік (а найкращі в 1715 році). Вони особливо рідкісні, і тому їх цінують дуже високо як музиканти, так і колекціонери.

Науковці та музиканти всього світу намагаються розгадати таємницю створення скрипок Страдіварі. Ще за життя майстри подейкували, що він продав душу дияволові, казали навіть, що дерево, з якого зроблено кілька найвідоміших скрипок, - це уламки Ноєвого ковчега. Існує думка, що скрипки Страдіварі тому такі хороші, що майстерний інструмент починає звучати по-справжньому добре лише через двісті-триста років.

Багато науковців проводили сотні досліджень скрипок з використанням новітніх технологій, але розгадати секрет скрипок Страдіварі їм досі не вдалося. Відомо, що майстер вимочував деревину в морській воді і піддавав її дії складних хімічних сполук рослинного походження.

У свій час вважали, що секрет Страдіварі - у формі інструмента, пізніше велике значення почали надавати матеріалу, який для скрипок Страдіварі постійний: для верхньої деки - ялина, для нижньої - клен. Вважали навіть, що вся річ у лаках. Достеменний склад тих лаків не встановлено і донині - навіть найвитонченіший хімічний аналіз виявився тут безсилим.

У 2001 році біохімік Джозеф Надьварі з Техаського університету оголосив, що розгадав секрет Страдіварі. Науковець дійшов висновку, що особливе звучання смичкових стало наслідком зусиль майстра захистити їх від деревоточця. Щоб зберегти унікальні музичні інструменти, Страдіварі вдавався до бури. Ця речовина ніби спаювала молекули дерева, змінюючи загальне звучання скрипки.

Коли Страдіварі помер, перемога над деревоточцем в Північній Італії було вже отримано, і згодом буру для захисту дерева більше не використовували. Отож, за словами Надьварі, майстер забрав секрет із собою в могилу.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини культури та освіти | Переглядів: 880 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ