Пт, 2024-04-26, 21:02


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Жовтень » 31 » Ввести пропорційну систему виборів нардепів з відкритими списками радить Україні Венеціанська комісія
22:37
Ввести пропорційну систему виборів нардепів з відкритими списками радить Україні Венеціанська комісія
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Венеціанська комісія пропонує Україні не переходити до змішаної системи виборів, а ввести пропорційну систему з відкритими регіональними списками, інформує "Інтерфакс-Україна".

"Якщо говорити про введення змішаної системи, в Україні був негативний досвід застосування такої системи. Змішана система може призводити до зловживань (на виборах). Таким чином, Венеціанська комісія запропонує не переходити до змішаної системи, а змінити існуючу систему на пропорційну з відкритими регіональними списками", - сказав директор та секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт на комітетських слуханнях з обговорення законопроектів про вибори народних депутатів у Києві в понеділок.

При цьому він підкреслив, що текст законопроекту, представленого в парламенті депутатами більшості (автори - Олександр Єфремов, Ігор Шаров, та інші) відрізняється від того тексту, який розроблявся робочою групою, створеної за рішенням президента України Віктора Януковича і який був представлений для висновку комісії.

Маркерт підкреслив, що Венеціанська комісія підтримала роботу з Україною, пов'язану з внесенням змін до виборчого законодавства, до проведення нових парламентських виборів.

При цьому він підкреслив, що в європейських країнах існує кілька типів виборчої системи, і кожна держава може обирати ту систему виборів, яка підходить найбільше. "Але ця виборча система не може надавати перевагу якійсь одній стороні - вона повинна створювати рівні умови для всіх політичних сил", - підкреслив Маркерт.

При цьому секретар Венеціанської комісії додав, що така система повинна базуватися на широкому політичному консенсусі, а всі зміни у виборчу систему мають проводитися після досягнення такого широкого консенсусу.

"Зараз пропонується внести 3 зміни до виборчої системи України, а саме: перехід до змішаної системи, збільшення з 3% до 5% прохідного бар'єру і заборона виборчих блоків", - сказав він.

"Всі ці зміни зроблені більшістю всупереч позиції опозиції. Ми вважаємо, що такі односторонні зміни підірвуть довіру виборців до виборчої системи", - підкреслив Маркерт.

При цьому він зазначив, що до недоліків законопроекту, що обговорюються в парламенті, належить, у тому числі, і те, що в ньому не врегульовано таке питання, як кордони виборчих дільниць. "У законопроекті немає відповідних положень", - сказав він, додавши, що той факт, що це питання не врегульоване, в майбутньому створить великі проблеми під час виборів.

При цьому Маркерт також підкреслив, що Венеціанська комісія пропонує Верховній Раді продовжувати роботу з розробки єдиного виборчого кодексу.

Закон про вибори народних депутатів містить антиконституційні норми, вважає радник президента України

Законопроект про вибори народних депутатів, поданий парламентською більшістю, містить антиконституційні норми, вважає радник президента України - керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації адміністрації президента Марина Ставнійчук, яка заявляє, що "Законопроект ще до першого читання містив цілий ряд неконституційних положень". Про це сказала Ставнійчук у понеділок під час комітетських слухань з обговорення законопроектів про вибори народних депутатів.

"На жаль, запропонований сьогодні законопроект, який очевидно буде підтриманий у парламенті, у багатьох моментах демонструє істотний відступ від вже досягнутого рівня правового регулювання виборчого процесу і створює широкі можливості для суб'єктивізму у прийнятті рішень, для маніпуляцій, які в підсумку знизять довіру до виборів і до результатів виборів як всередині, так і за межами країни", - сказала вона.

Сьогодні опозиція відкликала всі свої законопроекти про вибори народних депутатів і закликала представників парламентської більшості зробити те ж саме для того, щоб розробити спільний документ.

Нагадаємо, нещодавно Верховна Рада включила до порядку денного чергової сесії 4 законопроекти про вибори народних депутатів: один від депутатів більшості, інші - від депутатів меншості.

У результаті парламентська більшість подала на розгляд Верховної Ради не той проект закону про вибори, за яким Венеціанська комісія оприлюднила висновок.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 940 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ