Вт, 2024-04-23, 13:37


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Серпень » 30 » WikiLeaks: чергова, небувало велика порція документів
21:11
WikiLeaks: чергова, небувало велика порція документів
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

На сайті WikiLeaks минулого тижня з'явилася небувало велика порція документів Держдепартаменту США. Серед недавно опублікованих депеш є також документи посольства США в Москві. Зарубіжна преса коментує чергові витоки.

"WikiLeaks залишає в депешах імена джерел, у яких дипломати черпають інформацію" - застерігає в заголовку New York Times. Адміністрація США стурбована тим, що керівники WikiLeaks змінили тактику - виклали в мережу відразу майже 134 тис депеш американських дипломатів, зазначає журналіст Скотт Шейн.

В опублікованих депешах фігурують імена деяких людей, які спілкувалися з дипломатами на умовах конфіденційності. "У депешах їх імена забезпечені рекомендацією "ретельно оберігати", - пише газета. Держдепартамент і правозахисники побоюються, що ці джерела, в тому числі громадські активісти, журналісти та науковці з авторитарних країн, піддадуться переслідуванням. Раніше WikiLeaks та ЗМІ, яким вона надавала доступ до депешам, публікували відредаговані тексти, щоб захистити джерела.

Публікація напевно підігріє дебати про плюси і мінуси, які несе в собі розголос конфіденційних думок американських дипломатів. Торік WikiLeaks різко розкритикували за публікацію імен афганців, які надавали американським військовим інформацію про талібів.

За даними видання, Держдепартамент заздалегідь врахував, що всі 250 тис викрадених депеш можуть бути опубліковані. Група фахівців переглядає всі депеші і застерігає людей, які в них згадані. "Деяким особливо вразливим людям допомогли переселитися, зазвичай за кордон", - повідомляє газета.

"Можливо, депеші на WikiLeaks були опубліковані випадково", - припускає в заголовку Washington Post, посилаючись на вчорашню статтю в Der Spiegel. Як пише німецький тижневик, по інтернету, можливо, вже кілька місяців гуляє невідредагований текст депеш американських дипломатів, в яких згадані конфіденційні активи, джерела і інформатори. За даними Spiegel, ці документи були опубліковані WikiLeaks випадково, зазначає кореспондент Хейлі Цукаяма.

Торік Ассандж посварився зі своїм найближчим сподвижником Даніелем Домшейт-Бергом, і той забрав з собою зашифроване невідредаговані досьє, що містить більше 250 тис дипломатичних телеграм. "Незабаром після того, як Домшейт-Берг в кінці 2010 року повернув файли, прихильники WikiLeaks виклали їх в інтернет, не знаючи, що серед них є зашифроване досьє. Потім якась третя сторона виклала пароль, не усвідомлюючи, що він дає доступ до невідредагованих файлів", - йдеться в статті.

Тим часом офіційний акаунт WikiLeaks у "Твіттері" стверджує: "Підстраховні" файли WikiLeaks не дешифровані. Всі ЗМІ в даний момент поширюють невірну інформацію. Ніякого витоку в WikiLeaks не було".

"Росія: Wikileaks про фітнес та середній клас" - називається стаття Кортні Уївер у блозі на сайті Financial Times. Серед недавно опублікованих депеш є документи посольства США в Москві, з яких випливає, що останні 10 років американські дипломати відстежують всі сторони російського життя. "Але їх висновки нагадують радше журнал "Рідерз Дайджест", ніж романи Ле Карре", - іронізує журналістка.

Так, одна депеша присвячена буму фітнес-клубів в Росії, інші - російському середньому класу: доходи, політичні переконання, ідеологія. Держдепартамент цікавиться середнім класом, оскільки, на думку деякого експерта, згаданого в депешах, в 2000-2007 році такий становив від 12 до 20% населення Росії.

"Більшість росіян із середнього класу під час фінансової кризи зуміли зберегти роботу і тому не стурбовані проблемою створення робочих місць (це відмінність від американського середнього класу, наприклад). Але більш серйозна проблема - зниження реальних зарплат", - пише автор, переказуючи депеші. Головне питання для американських дипломатів - чи позначиться зміна матеріального становища благополучних росіян на їх політичних поглядах? "У депешах постійно нарікають, що російський середній клас в більшості своїй апатичний, на відміну від подібних соціальних шарів у Європі", - пояснює автор.

В цілому ці депеші не містять нічого шокуючого і мало вплинуть на американо-російські відносини, особливо в порівнянні з депешами про "Робіна" і "Бетмена".

Переклад Inopressa.ru

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 986 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ