Пт, 2024-03-29, 08:02


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Грудень » 11 » WikiLeaks: Сербія підозрює, що Росія ховає генерала Младіча
10:40
WikiLeaks: Сербія підозрює, що Росія ховає генерала Младіча
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Росія, можливо, приховує інформацію про місцезнаходження підозрюваного у геноциді генерала боснійських сербів Ратко Младіча. Такий натяк міститься в дипломатичних документах, поширених сайтом WikiLeaks, пише NEWSru.com з посиланням на The Guardian.

У дипломатичних документах під грифом "таємно" американський дипломат Дженніфер Браш передавала до Вашингтона у вересні 2009 року, що Мікі Ракич, радник президента Сербії Бориса Тадіча, сказав в ході бесіди, що Младіч може ховатися десь у Сербії, висловив припущення, що йому допомагають "іноземні джерела". При цьому він похмуро натякнув, що Москва, можливо, має в своєму розпорядженні кращу інформацію про становище Младіча, ніж сербський уряд, вказує InoPressa.

"Росія не реагувала на прохання Сербії надати допомогу в знаходженні гаазького обвинуваченого Младіча, повідомив нам радник президента Ракич 25 серпня (2009 року)", - говориться в американському документі. Враховуючи розчарування, пов'язане з відсутністю допомоги з боку Росії, очікувалося, що Тадіч поставить питання про Младіча перед російським президентом Дмитром Медведєвим, додав Ракич.

Ракич уточнив, що запити направлялись директору Федеральної служби безпеки (ФСБ) Олександру Бортникову, секретарю Ради національної безпеки Миколі Патрушеву і заступнику глави адміністрації Медведєва Владиславу Суркову, але відповідей ні від кого не отримано.

"Якщо росіяни не дадуть відповідь до візиту Медведєва, Тадіч підніме це питання сам, повідомив Ракич", - йдеться у депеші Браш. Медведєв побував у Белграді з візитом в жовтні 2009 року. "Якщо Тадіч і підняв перед ним питання про Младіча, публічно про це не повідомлялося", - зазначає британське видання.

Младіч є найбільш розшукуваним військовим злочинцем колишньої Югославії. У ході громадянської війни в Боснії і Герцеговині в 1992-1995 років він командував армією Республіки Сербської (РС). Міжнародний трибунал  колишньої Югославії (МТКЮ) звинувачує Младіча в геноциді, злочинах проти людяності, порушенні законів і звичаїв ведення війни у зв'язку з етнічними чистками, а також у терорі проти мирного населення під час облоги боснійської столиці Сараєво, захоплення заручників з числа персоналу ООН в травні і червні 1995 року і геноциді мусульманського населення міста Сребреніца в липні 1995 року, коли було вбито вісім тисяч мусульман.

Представники МТКЮ припускають, що Младіч переховується десь у Белграді, у чому йому допомагають колишні соратники по збройній боротьбі. Уряд Сербії зі свого боку неодноразово заявляв, що не має в своєму розпорядженні твердих доказів того, що Младіч перебуває на території країни. Сербські спецслужби неодноразово проводили спецоперації по затриманню Младіча. Проте всі їхні спроби не приносили результатів.

Сім'я Младіча в середині червня подала заяву до суду з проханням оголосити його померлим. Повідомлялося, що родичі Младіча вирішили піти на цей крок через майнові питання, а також з причини переслідувань, з якими вони зіштовхуються.

Сім'я заявляла, що Младіч був дуже хворий і не зміг би вижити без постійної медичної допомоги. За їх словами, Младіч у 2006 році переніс інсульт, а також мав проблеми з серцем і шлунком. Однак Сербськийсуд відхилив це прохання "з процедурних причин".

За сербськими законами, родичі можуть вимагати в суді з сімейних питань визнання людини загиблим, якщо йому більше 70 років і з моменту його зникнення пройшло більше п'яти років. Младіч народився в 1943 році, і якщо він живий, йому зараз 67 років.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 962 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ