Пт, 2024-04-26, 18:10


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Головна » 2010 » Вересень » 8 » З початку вересня в Україні зміцнюється долар. Попит вперше за півроку перевищив пропозицію
15:47
З початку вересня в Україні зміцнюється долар. Попит вперше за півроку перевищив пропозицію
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

   З початку вересня в Україні зміцнюється долар. За цей час на міжбанківському ринку американська валюта подорожчала вже майже на 6 коп - з 7,89 до 7,947 грн/дол. Відповідно відреагував і готівковий ринок. Сьогодні, 8 вересня, американську валюту в обмінниках купували в середньому по 7,926 грн/дол, а продавали по 7,971 грн/дол (це на 4-6 коп більше, ніж на початку місяця), пише "Дело".

Найбільше падіння гривні на міжбанку відбулося 7 вересня, коли українська валюта подешевшала одразу на 0,32% (2,6 коп). Після шести місяців повного штилю на валютному ринку такі курсові коливання викликали деяку паніку і змусили говорити про зміну курсової політики Нацбанку.

Втім, вже вчора регулятор своїми діями показав, що не збирається відпускати нацвалюту у вільне плавання. Для підтримки курсової стабільності НБУ провів масовану інтервенцію з продажу долара.

"Нацбанк залишається на ринку і готовий продати обсяг валюти, якого не вистачатиме. Зокрема, сьогодні (7 вересня) інтервенція Центробанку становила близько 100 млн дол", - повідомив директор департаменту зовнішньоекономічних відносин НБУ Сергій Круглик. За інформацією скарбника великого банку, вчора НБУ задовольнив весь попит на валюту, курс продажу долара був нижчим за ринковий - 7,9269 грн/дол.

Серед причин, які призвели до того, що попит на американську валюту вперше за півроку перевищив пропозицію, експерти насамперед називають вихід на міжбанківський ринок "Нафтогазу".

"Основною причиною такої динаміки стала та обставина, що НАК "Нафтогаз України" вперше цього року купував іноземну валюту для оплати газу на ринку, тоді як раніше НБУ продавав валюту компанії безпосередньо ("Нафтогаз України" в серпні імпортував природний газ на суму близько 711 млн дол)", - пояснює аналітик компанії "Ренесанс Капітал" Анастасія Головач.

Окрім цього зараз спостерігається зменшення припливу валюти до України. "За серпень НБУ викупив на міжбанку лише 120 млн дол, тоді як раніше інтервенції становили 700-900 млн дол. З одного боку, на ринку зараз спостерігається менший приплив іноземної валюти у зв'язку зі скороченням металургійного і аграрного експорту кілька місяців тому (надходження валютної виручки від експорту зазвичай приходять до України з лагом в 1-3 місяці)", - пояснює директор департаменту аналітики компанії Astrum Investment Management Олексій Блінов.

"З іншого боку, останнім часом приплив капіталу в країну ослаб, оскільки первинний ринок зовнішнього боргу протягом літа залишався неактивним, а відсутність великих приватизаційних конкурсів обмежує потенційний приплив прямих іноземних інвестицій", - додає економіст.

Третім і, мабуть, одним з найвагоміших чинників виявилися кадрові перестановки в НБУ. Нагадаємо, що 1 вересня першим заступником глави НБУ було призначено Сергія Арбузова, він змінив на цій посаді Анатолія Шаповалова. "Валютний курс був у компетенції Шаповалова, і всі банкіри знали, що він прихильник стабільного курсу і дуже поступового зміцнення гривні. Тому багато банків, чекаючи подальшого здешевлення долара, відкрили великі короткі позиції (валютні зобов'язання банків перевищували активи в доларах)", - говорить заступник голови правління банку з іноземним капіталом.

Разом з тим, за його словами, новий заступник голови НБУ Арбузов - виходець з донецького регіону, чия промисловість "заточена" на експорт, тому, хай що б там говорили, донецькому лобі вигідна слабка гривня. "Ця обставина разом з доларом, що зміцнюється, минулого тижня змусила багатьох банкірів подумати, що курсова політика НБУ змінилася, і фінансисти поспішили закрити валютні позиції (купували долари). Це і викликало значне зростання попиту на валюту на цьому тижні", - пояснює банкір.

Учасники ринку кажуть, що масована інтервенція НБУ повинна збити панічні настрої на міжбанку і у разі якщо регулятор і далі буде стабільно присутній на ринку, курс має стабілізуватися вже найближчого дня.

Як повідомлялося, за підсумками торгів 7 вересня на міжбанківській валютній біржі, курс національної валюти продемонстрував падіння щодо долара на 2-4 копійки. Водночас курс гривні до євро зміцнився на 4-6 копійок. Торги на міжбанківському валютному ринку завершилися в діапазоні 7,9470-7,9620 грн/дол. Торги по євро завершилися в діапазоні 10,1366-10,1617 грн/євро, торги по рублю - 0,2580-0,2583 грн/руб.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1027 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ