Сб, 2024-04-20, 06:33


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Червень » 20 » За 4 місяці Нацбанк викупив на ринку мільярд доларів, заявила Гонтарева
21:01
За 4 місяці Нацбанк викупив на ринку мільярд доларів, заявила Гонтарева
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Стабілізація ситуації на фінансовому ринку і ліквідація дисбалансу рахунку поточних операцій дозволили Національному банку України, зберігаючи політику гнучкого обмінного курсу, викупити на ринку за останні чотири місяці 1 млрд дол, поповнивши чисті міжнародні резерви, повідомила голова НБУ Валерія Гонтарєва.

"НАК "Нафтогаз" також почав купувати на ринку і придбав вже близько 0,5 млрд дол, щоб заплатити за газовими контрактами. Можливо вперше за останні 10 років "Нафтогаз" купив щось з ринку", - сказала Гонтарєва в ході відеоконференції на "Українському інвестиційному дні", організованому інвестиційною компанією Concorde Capital у Нью-Йорку в п'ятницю 19 червня, передає "Інтерфакс-Україна".

Вона нагадала, що тільки в минулому році Нацбанк продав "Нафтогазу" більше 8 млрд дол для імпорту газу, погашення єврооблігацій боргу перед "Газпромом".

"Ось чому я думаю, що це справжня революція, і ми формуємо стабільні умови, купуючи валюту для підтримки наших резервів", - зазначила голова НБУ.

Гонтарєва особливо вказала, що основним показником для регулятора виступає поточний рахунок платіжного балансу, який зараз "більш менш збалансований": його негативне сальдо за підсумками січня-квітня склало близько 300 млн дол.

У той же час голова НБУ наголосила, що центробанк має можливість втрутитися ринок у разі необхідності або виникнення надзвичайної ситуації.

Коментуючи пропозиції кредиторів уряду України відмовитися від списання боргу і погасити 8 млрд дол за рахунок резервів Нацбанку, Гонтарева зазначила, що це абсолютно неприйнятно.

"Це абсолютно різна історія - борги Мінфіну та резерви незалежного Нацбанку", - назвала одну з причин відмови глава регулятора.

Вона додала, що незважаючи на збільшення останнім часом валютні резерви Нацбанку залишаються недостатніми: якщо в лютому вони становили 5 млрд дол або менше місяця імпорту, то на кінець травня - 10 млрд дол, і лише до кінця року, згідно з програмою МВФ їх розмір повинен досягти 18 млрд дол, або трьох місяців імпорту, що вважається мінімальною нормою.

Гонтарєва додала, що ще гірше справи йдуть з покриттям резервами короткострокового зовнішнього боргу: за цей рік очікується збільшення цього показника з 17% до 44% при нормі в 100%.

За її словами, навіть після закінчення чотирирічної програми EFF прогнозовані валові резерви України в 38 млрд дол будуть покривати менше 6 місяців імпорту і лише близько 100% зовнішнього короткострокового боргу.

Голова НБУ також закликала звертати увагу не стільки на валові резерви, скільки на чисті, ситуація з якими ще гірше, однак не уточнила конкретних значень.

Як повідомлялося, у травні заступник голови Національного банку України Владислав Рашкован заявив, що українці за останній місяць продовжували продавати значно більше валюти, ніж купувати, а різниця між обсягом купівлі та продажу досягає 6-7 разів.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 770 | Додав: adminA | Теги: ринок, 4 місяці, Гонтарева, мільярд доларів, Нацбанк
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ