Чт, 2024-04-25, 07:59


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Червень » 12 » За пожежу відповідатимуть два керівники нафтобази
16:01
За пожежу відповідатимуть два керівники нафтобази
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

У зв'язку з пожежею на нафтобазі "БРСМ-Нафта" під Васильковом затримано фактичного її керівника Юрія Шквиру, також до відповідальності притягнуть інженера Юрія Южаніна.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, доповідаючи на засіданні уряду у п’ятницю, повідомляє "Українська правда".

"Уже встановлено, що роботи здійснювалися без дотримання правил безпеки, шляхом змішування бензину різних октанових чисел", - сказав він.

Аваков повідомив, що за місцем проживання кількох керівників цього підприємства проведено обшуки, вилучено документи й речі, які мають значення для розслідування.

"Фактичне керівництво нафтобазою здійснював Шквира Юрій Іванович, який офіційно обіймав посаду заступника ТОВ "Укртрансойл" до 2009 року. Учора зазначену особу затримали, відповідно до норм кримінально-процесуального кодексу підготовлено повідомлення про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.273", - заявив голова МВС.

"Також до кримінальної відповідальності притягується головний інженер товариства з обмеженою відповідальністю "Парком-Транс" Южанін Юрій Аркадійович, який відповідав за безпеку праці й експлуатацію нафтосховища. Ця людина зараз лягла в лікарню, й у лікарні з ним спілкуються слідчі й представники прокуратури", - додав Аваков.

У свою чергу голова СБУ Валентин Наливайченко підтвердив, що нафтобаза і АЗС "БРСМ-Нафта" належали екс-міністру енергетики та вугільної промисловості України Едуарду Ставицькому.

"Треба чітко казати, що вся ця нафтобаза і подібні їй належали колишньому міністру енергетики Ставицькому... Друге - ми готові разом з МВС розслідувати, як заступник генпрокурора зупинив розслідування міліції, як він став співвласником такої нафтобази і подібних нафтобаз. А головне, щоб саме ці мільярдери компенсували збитки сім'ям і нашим громадянам, бюджету", - сказав він.

Натомість голова ради директорів фонду FreezeOil (що є співвласником "БРСМ-Нафта") Роланд Піпер заявив, що компанія ніяким чином не пов'язана з екс-міністром Ставицьким. "При покупці ми проводили due diligence - ніяких зв'язків з ним виявлено не було", - сказав він.

Слідство відпрацьовує 4 версії причин пожежі на нафтобазі під Києвом

Міністерство внутрішніх справ України розглядає чотири версії пожежі на нафтобазі "БРСМ-нафта" під Києвом, повідомив Аваков.

"Ми розглядаємо чотири ключові версії пожежі. Перша - це порушення правил безпеки на вибухонебезпечному підприємстві при експлуатації: проведення зварювальних робіт або поводження з вогнем. Друга - недотримання обслуговуючим персоналом технологічного процесу, невідповідність технічного стану устаткування нафтобази. Третя - умисний підпал із метою дискредитації групи компаній БРСМ. І четверта - підпал із метою отримання компенсації", - сказав Аваков на засіданні уряду.

Він також повідомив, що було встановлено, що діяльність із переробки і реалізації нафтопродуктів на зазначеній базі здійснювалася без відповідних дозволів на введення в експлуатацію. Так, за його словами, у державній архітектурно-будівельній комісії відсутня яка-небудь інформація про цей об'єкт.

Крім того, глава МВС озвучив результати допитів співробітників нафтобази. "Під час допиту працівників підприємства вже встановлено, що роботи проводилися без дотримання правил безпеки шляхом змішування бензину різних октанових чисел", - зазначив Аваков.

В БРСМ змішували бензин за підтримки чиновників - Аваков

На підприємствах мережі "БРСМ-Нафта" змішували бензин із присадками й домішками, їх покривали представники органів державної влади й силових структур, заявив міністр внутрішніх справ Аваков, зазначивши, що одну справу Генпрокуратура закрила в жовтні минулого року, а ще одну МВС відкрило в травні цього року.

"Слідчі підрозділи МВС ще в червні 2014 року почали кримінальне провадження щодо посадових осіб групи компаній БРСМ за фактом умисного введення в обіг на ринку України небезпечної продукції (стаття 227 Кримінального кодексу) і незаконних операцій із підакцизними товарами (ч. 3 стаття 204 КК)", - сказав голова МВС.

"Установлено, що впродовж 2013-2014 років під контролем цієї компанії підприємствами, за підтримки окремих представників органів державної влади й силових структур здійснювалося систематичне незаконне виготовлення підакцизних бензинів марок А-95 і А-95-Е шляхом змішування бензину А-92 з різними присадками з недоброякісної сировини, що становило загрозу для життя людей. Це бензол, метанол і такого роду присадки", - сказав він.

За словами Авакова, "зібрано достатню доказову базу – у тому числі, свідчення свідків, висновок експертів про невідповідність бензину державним стандартам, дані, отримані при проведенні негласних слідчих дій".

"На підставі зібраних даних рішенням слідчого судді Печерського району (Києва) планувалося проведення 12 обшуків на об'єктах групи компанії БРСМ: у центральному офісі, 7-ме автозаправних станцій, 4 нафтобазах, у тому числі й нафтобази в Глевасі, яка зараз згоріла", - зазначив голова МВС.

"За результатами слідства, передбачалося припинити незаконну діяльність із виготовлення нафтопродуктів. Однак у жовтні 2014 року матеріали цього провадження були витребувані колишнім керівництвом Генеральної прокуратури й одразу прокурором, процесуальним керівником донесення слідства внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань про його припинення у зв'язку з відсутністю складу злочину", - заявив Аваков

Він додав, що 20 травня цього року Головне слідче управління МВС почало розслідування "у відношенні посадових осіб групи компаній "БРСМ", які впродовж останнього року закуповували нафтопродукти з нафтових родовищ України, проводили їх через фіктивні підприємства за підробленими документами і на території трьох нафтобаз, розташованих у Вінницькій, Полтавській і Київській області (база в Глевасі), виготовляли бензин і паливо "підвищеної" якості з використанням різних присадок і домішок".

"Внаслідок таких махінацій при реалізації й отриманні товароматеріальних цінностей, на наш погляд, за даними слідства, завданий державі збиток становив понад 1 мільярда гривень", - сказав Аваков.

"Зараз дане провадження для перевірки було затребуване Генеральною прокуратурою – ми очікуємо рішення Генпрокуратури", - заявив він.

"У нас ведеться ще низка слідчих дій. Думаю, що інформація досить важлива, загинули люди – і ми будемо говорити про це публічно", - додав голова МВС.

Нагадаємо, 8 червня на нафтобазі "БРСМ-Нафта" у Васильківському районі Київської області виникла пожежа.

9 червня під час гасіння пожежі стався потужний вибух. Пожежа охопила всі 17 резервуарів з пальним. Виникла загроза поширення на сусідню нафтобазу, ліс і військову частину, на якій зберігається арсенал зброї.

Було оголошено евакуацію громадян з двокілометрової зони від кордону пожежі.

Увечері того ж дня епіцентр вогню було локалізовано.

10 червня рятувальники провели пінну атаку і задіяли пожежні танки.

11 червня стався вибух ще двох ємностей з паливом. Рятувальники почали відкачувати нафтопродукти з цистерн, які не розірвалися.

В результаті катастрофи загинуло 5 особи (з них троє – рятувальники), 18 осіб постраждали.

Керівник управління ДСНС у місті Києві зазначив, що пожежі таких масштабів в Україні не було близько півстоліття. У МВС вже назвали ймовірні причини масштабної пожежі.

За фактом загибелі людей міліція відкрила кримінальне провадження за ч.2 ст.275 (порушення правил, що стосуються безпечного використання промислової продукції або безпечної експлуатації будівель і споруд, що спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України. Досудове слідство триває.

Секретар РНБО Олександр Турчинов також повідомив про відкриття кримінального провадження з приводу незаконності розміщення двох нафтобаз у с.Крячки безпосередньо біля військової частини.

Крім того, Турчинов заявляє про несвоєчасне звернення співробітників нафтобази до пожежних у зв'язку з виникненням загоряння: "Проблема полягає в тому, що на нафтобазі проводилися роботи з перекачування нафтопродуктів, і, за інформацією, яка є, під час перекачування нафтопродукти потрапили на електродвигун, що і призвело до загоряння".

Також правоохоронці називають однією з версій навмисний підпал.

Зазначимо, мережу АЗК "БРСМ-Нафта", якій належить згоріла нафтобаза, пов’язують з екс-міністром енергетики Едуардом Ставицьким.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 794 | Додав: adminA | Теги: пожежу відповідатимуть два керівник
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ