Нд, 2024-05-19, 16:30


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2023 » Грудень » 14 » Загублений світ з кришталево чистими лагунами виявили у пустелі Атакама
00:40
Загублений світ з кришталево чистими лагунами виявили у пустелі Атакама
Інші останні на сайті holosUA.com/

Дослідники виявили приголомшливу екосистему кришталево чистих лагун і соляних рівнин в аргентинській пустелі Пуна-де-Атакама, яка може запропонувати вікно в раннє життя на Землі та Марсі. Дослідники кажуть, що набір кришталево чистих лагун і величезних соляних рівнин в аргентинській пустелі Пуна-де-Атакама утворює неземну екосистему, яка не схожа на те, що вчені коли-небудь бачили.

Ніколи раніше не бачені лагуни вміщують кургани каміння, покриті мікробами, які, на перший погляд, нагадують деякі з перших відомих форм життя на Землі. Дослідники виявили цей загублений світ випадково, помітивши мережу дивних басейнів на супутникових знімках пустелі на північному заході Аргентини.

Пуна-де-Атакама — це гігантське плато на висоті понад 3660 метрів над рівнем моря на аргентинському кордоні з Чилі. Там велика висота, сухі умови та яскраве сонячне світло поєднуються, щоб утворити суворе середовище, де виживає небагато рослин і тварин.

Браян Хайнек, доцент геологічних наук Університету Колорадо в Боулдері, і Марія Фаріас, мікробіолог і співзасновник екологічної консалтингової компанії PunaBio, пройшли кілька миль безплідним ландшафтом, перш ніж побачили лагуни.

«Це не схоже ні на що, що я коли-небудь бачив, або насправді на те, що бачив будь-який вчений», — сказав Хайнек у заяві.

Згідно із заявою, дванадцять басейнів мілководної кристалічної води, оточених горами, складають нововідкриту інопланетну екосистему, яка простягається на 10 гектарів пустелі. Під поверхнею лагун дослідники помітили невеликі пагорби, вкриті зеленими мікробами.

«Це просто дивовижно, що на нашій планеті все ще можна знайти такі незадокументовані речі», — сказав Хайнек, додавши, що це відкриття є найбільшим моментом еврики в його житті.

“Живі кургани, розміром приблизно 4,6 м у поперечнику та кілька футів у висоту, відкривають вікно в саму ранню стадію життя на Землі та, можливо, навіть у стародавнє життя на Марсі”, – сказав Хайнек. Попередні спостереження вказують на те, що це можуть бути строматоліти — складні спільноти мікробів, виділення яких твердіють у шари гірських порід — подібні до тих, що існували в період історії Землі, званий археєм (від 4 до 2,5 мільярдів років тому), коли в атмосфері не було кисню.

Строматоліти все ще утворюються сьогодні в різних морських і прісноводних середовищах існування, але вони виростають набагато менше, ніж їхні стародавні аналоги. Кургани в лагунах Атакама були близькі за розміром до архейських строматолітів, які, як свідчать знахідки скам’янілостей, виростали до 6 м у висоту. Строматоліти Атаками складалися здебільшого з гіпсу — мінералу, який часто зустрічається у скам’янілих строматолітах, але відсутній у сучасних зразках.

"Ми вважаємо, що ці кургани насправді ростуть із мікробів, що відбувалося з найдавнішими", — сказав Хайнек.

У горбистих утвореннях, просочених солоною кислою водою лагун і випеченою надзвичайною сонячною радіацією, мешкали два типи мікробів, з шарами фотосинтезуючих бактерій, які називаються ціанобактеріями, що вкривали зовнішній вигляд, і спільнотами одноклітинних організмів, відомих як археї, що процвітали на ядро.

«Якби життя коли-небудь розвинулося на Марсі до рівня скам’янілостей, це було б так», — сказав Хайнек. «Розуміння цих сучасних спільнот на Землі може дати нам інформацію про те, що нам слід шукати, коли ми шукаємо подібні особливості в марсіанських породах».

Але дослідникам доведеться діяти швидко, якщо вони хочуть підтвердити ці початкові спостереження, оскільки ділянку було здано в оренду для видобутку літію.

«Вся ця унікальна екосистема може зникнути за кілька років», — сказав Хайнек. «Ми сподіваємося, що зможемо захистити цю місцевість або принаймні детально розповісти про те, що там є, перш ніж вона зникне або порушиться назавжди».

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Переглядів: 296 | Додав: admin | Теги: пустеля, атакама, лагуна
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ