Сб, 2024-04-20, 11:14


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2019 » Квітень » 8 » Заяву Ради Безпеки ООН щодо Лівії Росія заблокувала
09:35
Заяву Ради Безпеки ООН щодо Лівії Росія заблокувала
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Росія заблокувала заяву Ради Безпеки ООН щодо Лівії

Запропонований Великобританією варіант заяви Радбезу ООН для преси, що містив заклик до сил генерала Халіфи Хафтара припинити наступ на Триполі, відмовилась підтримати Росія.

Засідання Ради Безпеки ООН

Росія заблокувала заяву Ради Безпеки ООН із закликом до всіх збройних формувань, що виступають на стороні "Лівійської національної армії" (ЛНА) генерала Халіфи Хафтара, припинити наступ на Триполі. Голосування щодо ухвалення проекту заяви відбулося в неділю, 7 квітня, повідомляє інформаційна агенція AFP.

За даними неназваних джерел агенції в дипломатичних колах, Москва наполягала на тому, щоб заклик припинити бойові дії, який містив запропонований Великобританією проект документа, поширити на всіх учасників конфлікту в Лівії. Натомість внесений британцями текст заяви закликав решту сторін конфлікту лише до деескалації. Відповідні зміни до формулювання документа, на яких наполягали росіяни, не підтримали США.

У ніч на 6 квітня за підсумками закритого засідання Радбез ООН виступив із заявою для преси, в якій вимагав від ЛНА припинення бойових дій. Згодом Великобританія запропонувала 15 країнам-членам Радбезу ООН більш формальний текст документа.

Загострення бойових дій

Тим часом сутички між вірними генералові Хафтару загонами та силами визнаного ООН уряду загострилися. Увечері 7 квітня речник ЛНА повідомив про перші авіаудари сил Хафтара по передмістю Триполі.

Своєю чергою, військові уряду національної єдності Лівії почали контрнаступ у відповідь на атаку ЛНА на Триполі. Під час операції "Вулкан гніву" всі міста повинні бути "звільнені від незаконних бойовиків", заявив у Триполі представник уряду Мохаммед Гнуну.

Водночас, за даними міністерства охорони здоров'я Лівії, від початку наступу сил ЛНА на Триполі загинула вже 21 особа. У повідомленні однак не згадується, чи є серед загиблих цивільні. Ще 27 людей дістали поранень, зазначали в міністерстві. Представники ЛНА повідомляли натомість про загибель 14 своїх бойовиків.

Днем раніше про загибель одного зі своїх співробітників повідомив Лівійський Червоний Півмісяць.

Вашингтон вимагає від Хафтара зупинити наступ на Триполі

На тлі подальшої ескалації конфлікту негайного припинення наступу ЛНА на Триполі зажадав Вашингтон. Про це 7 квітня заявив держсекретар США Майк Помпео.

"Ця одностороння військова акція проти Триполі загрожує мирним жителям і руйнує надію на краще майбутнє для всіх лівійців", - наголосив керівник Держдепу США, якого цитує агенція новин dpa. На думку Помпео, для конфлікту в Лівії немає "військового вирішення". Він також запевнив, що Вашингтон разом зі своїми партнерами й надалі наполягатиме на поверненні до "політичних переговорів" задля вирішення протистояння.

Нагадаємо, що в Лівії зберігається двовладдя. На Заході країни розташований сформований за підтримки ООН уряд національної єдності. Натомість, на сході, у місті Тобрук, розташований парламент. Влада у цій частині країни функціонує незалежно від Триполі та спирається на "Лівійську національну армію" на чолі з Хафтаром.

Сам Хафтар отримує військову підтримку з боку Єгипту та Об'єднаних Арабських Еміратів, які силами ЛНА прагнуть здолати лівійських ісламістів. Його підтримує також і Росія. 4 квітня Хафтар оголосив про початок наступу на Триполі.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 545 | Додав: adminA | Теги: РФ, Лівія, заява Ради Безпеки ООН
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ