Сб, 2024-04-27, 00:07


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 9 » Захід не дасть спокою "сільському деспоту" Лукашенку
13:19
Захід не дасть спокою "сільському деспоту" Лукашенку
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/
.

З'явилися нові свідчення про систематичні катування в бєларуських в'язницях. Британська фірма збирається висунути Лукашенку "приватне звинувачення", повідомляють ЗМІ. Драматург Том Стоппард закликає не кидати бєларуську опозицію, незважаючи на "більш фотогенічні" новини з інших країн. Американська журналістка взяла тригодинне інтерв'ю в Лукашенка.

Олександр Лукашенко править останньою диктатурою Європи з залізною хваткою і останні 16 років був нетерпимий навіть до найменшого опору, пише The Independent. "Прихильники Лукашенка стверджують, що йому вдалося вберегти Бєларусь від жахливих економічних потрясінь, через які пройшли її сусіди, наприклад Україна і Молдова, після краху Радянського Союзу. Але величезною ціною такої стабільності стали особисті свободи: Бєларусь на сьогодні вважається найбільшим порушником прав людини і найменш демократичною країною у Європі", - зазначається в статті.

Для проведення більш відкритих виборів Європа пропонувала Бєларусі фінансові стимули, нагадує автор статті, "але очевидно, що уряд Бєларусі з радістю відмовилося від інвестиційних стимулів ЄС на користь свого зміцнення всередині країни шляхом придушення опозиції".

З'явилися нові свідчення про систематичні тортури у бєларуських в'язницях, котрі під управлінням КДБ, пише The Independent в матеріалі Джерома Тейлора. За даними видання, 19 грудня після президентських виборів у Бєларусі було арештовано не менш як 689 осіб, згодом - ще кілька сотень. "Бєларуські та міжнародні правозахисники опитали 205 заарештованих, що вийшли на свободу. Багатьох з цих людей судили в прискореному порядку, без адвокатів, і засудили до невеликих термінів тюремного ув'язнення. Як мінімум 148 з опитаних сказали, що у період попереднього ув'язнення їх били. 57 з них кажуть, що їх били кийками".

Провідна юридична фірма, яка спеціалізується на захисті прав людини, - H20 Law - "заявляє, що збирається висунути Лукашенку й приватне звинувачення, й цивільний позов, якщо він не звільнить усіх політв'язнів", повідомляє видання. Фірма представляє інтереси організації Free Belarus Now, створеної родичами заарештованих опозиціонерів, активістів та журналістів.

Юристи сподіваються, що на основі приватного обвинувачення буде видано ордер на арешт Лукашенка чи його наближених, який буде діяти і в країнах, що не входять в ЄС, але мають з Великобританією угоди про екстрадицію. H2O також має намір подати до Лукашенка позов від імені його жертв і в разі успіху накласти арешт на фінансові активи бєларуського президента у Великобританії та інших країнах світу.

Не можна забувати про бєларуські жорстокості, відвернувшись до інших подій, пише в The Independent відомий драматург Том Стоппард - член Belarus Committee - альянсу неурядових організацій та окремих осіб, які ведуть кампанію на підтримку бєларуської опозиції. "Чи дозволимо ми цьому сільському деспоту відпочити від перевірок і ні за що не відповідати, поки наша увага тимчасово прикута до масштабніших, гучних, сенсаційних і фотогенічних новин в інших країнах?" - запитує Стоппард.

Драматург дружить з одним із заарештованих кандидатів та його дружиною - Андрієм Санниковим та Іриною Халіп. "Я також знайомий із Володимиром Некляєвим, ще одним кандидатом (він був заарештований, сильно побитий і зараз чекає суду під домашнім арештом), який - ви не повірите - є національним поетом Бєларусі", - пише він. На думку Стоппарда, у Лукашенка не було потреби вдаватися до цих кроків.

Стоппард рекомендує ОБСЄ задіяти так званий московський механізм - примусити Бєларусь прийняти місію ОБСЄ, яка розслідує порушення. Можна також подати в цивільному суді позов з приватним звинуваченням особисто Лукашенка, "цей варіант виглядає малоперспективним (потрібно враховувати такий аспект, як національний суверенітет), але минулого тижня з'явився новий фактор - тортури", - зазначає він, маючи на увазі заяву екс- кандидата в президенти Бєларусі Алеся Михалевича.

Формулювання "Лукашенко - останній диктатор Європи" - це дурість, заявив Лукашенко в інтерв'ю Washington Post. "У Бєларусі і Лукашенка немає ресурсів для того, щоб бути диктатурою", - пояснив він у тригодинний бесіді з Лалл Веймут.

Лукашенко дав зрозуміти, що санкції США і ЄС не змусять його переглянути позицію. "Ми сподівалися, що американці і європейці зацікавлені в тому, щоб наша країна була незалежною і суверенною, а також у розвитку відносин у кращий бік. На жаль, після подій 19 грудня ми впевнилися, що ви цього не бажали", - заявив він.

Журналістка сказала, що арешт 7 з 9 екс-кандидатів у президенти - не найкращий спосіб продемонструвати Заходу демократію і відкритість. Вона також зауважила, що обсяги виборчих фондів і ефірний час на ТБ для кандидатів лімітувалися. "Питання не в тому, який ліміт часу був у кандидатів у ЗМІ. Питання в тому, що ці кандидати казали. Вони казали, що Лукашенка треба повісити", - відповів Лукашенко. Він заявив, що "американці вирішили поставитися до результатів виборів украй негативно".

"Чому в 2008 році ви вислали американського посла?" - запитала журналістка. "Навіщо нам посол, який організовує дії "п'ятої колони"?" - відповів Лукашенко запитанням.

Про події в Тунісі та Єгипті Лукашенко сказав, що вони "вийдуть боком" американцям. "Факт той, що вся арабська дуга радикалізується, - сказав Лукашенко. - Це дуже масштабна подія. А ви хочете організувати зміну режиму в Бєларусі. Краще співпрацювати з нами".

"Чому ви не можете дозволити в Бєларусі незалежні ЗМІ?" - запитала журналістка. "Засобів масової інформації я не боюся", - відповів Лукашенко, порадивши журналістці спуститися на перший поверх адміністративної будівлі й купити опозиційну газету.

"Ви подумуєте про те, щоб запровадити тут верховенство закону і зробити кроки, яких США домагаються задля відновлення відносин?" - запитала журналістка. Лукашенко відповів, що не збирається вплутуватися в політичні ігри з американцями чи європейцями. За його словами, Бєларусь зробила кілька кроків у бік Заходу, але її ошукали. Водночас він заявив: "Скажіть американцям, що ми про них дуже високої думки. Ми ніколи не збудуємо "залізної завіси", щоб не допускати їх до Бєларусі".



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 904 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ