Сб, 2024-04-20, 05:07


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Листопад » 22 » Захід не злякався нафтових погроз Ірану і наклав нові санкції
11:50
Захід не злякався нафтових погроз Ірану і наклав нові санкції
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

США, Великобританія і Канада оголосили про запровадження додаткових санкцій проти Ірану, який продовжує розробку своєї ядерної програми. Держсекретар США Хілларі Клінтон назвала ці заходи "ескалацією тиску" на Тегеран, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Британія заявила про розрив усіх контактів з іранськими банками, а Канада заборонила компаніям нафтогазового сектору експорт своєї продукції та технологій в Іран.

У повідомленні сказано, що експерти МАГАТЕ отримали очевидні докази того, що Іран намагається створити ядерну зброю, однак Тегеран це категорично заперечує.

Іранська влада наполягає, що ядерна програма країни має на меті суто мирні цілі.

У доповіді стверджується, що Тегеран провів випробування, що "мають стосунок до розробки ядерного пристрою", однак цей документ не надійшов на розгляд Ради Безпеки ООН через протидію Росії та Китаю.

За словами Хілларі Клінтон, чергові санкції буде спрямовано на хімічну промисловість Ірану, а також нафтовий і газовий сектори.

Виступаючи на конференції у держдепартаменті, вона також повідомила, що в найближчі дні США очікують запровадження додаткових санкцій проти Тегерана і з боку низки інших країн.

Міністр фінансів США Тімоті Гейтнер, в свою чергу, попередив міжнародні банки, щоб вони остерігалися вести будь-які справи з Іраном, оскільки це може допомогти ядерній програмі країни.

З аналогічним попередженням виступив президент США Барак Обама. "Весь банківський сектор Ірану - зокрема й іранський Центробанк - загрожує урядам або фінансовим інститутам, які підтримують з ним бізнес-контакти", - йдеться в заяві Обами.

Міністр фінансів Британії Джордж Осборн також заявив, що всі кредитні і фінансові інститути Великої Британії повинні припинити контакти з іранськими банками від понеділка.

"Ми вважаємо, що іранський режим є значною загрозою національній безпеці Сполученого Королівства і всього міжнародного співтовариства, - сказав Осборн. - Сьогоднішнє оголошення - це ще один крок, спрямований на те, щоб запобігти створенню іранським режимом ядерної зброї".

Нагадаємо, раніше міністр оборони США Леон Панетта заявив, що удар по Ірану, про який заговорили після доповіді МАГАТЕ щодо іранської ядерної програми, може завдати економічної шкоди всьому світу.

На початку листопада президент Ізраїлю Шимон Перес заявив, що Ізраїль схиляється до військового розв'язання іранської загрози більше, ніж до дипломатичного. Тегеран відповів, що у разі військової атаки Ізраїлю на свої ядерні об'єкти іранська армія готова знищити найважливіший ядерний центр супротивника.

Міністр енергетики Ірану Роста Каземі заявив, що Ісламська республіка готова використовувати нафту як політичну зброю у разі конфлікту, пов'язаного з її ядерною програмою.

Санкції США стосовно Ірану стосуватимуться нафтохімічного і банківського секторів

США запроваджують нові санкції щодо Ірану, які стосуються нафтохімічного і банківського сектору економіки Ісламської республіки, йдеться в поширеній у понеділок заяві американського президента Барака Обами, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Нові санкції вперше націлені на нафтохімічний сектор країни, забороняють надання товарів, послуг і технологій цього сектору і встановлюють штрафи щодо будь-яких осіб чи установ, які беруть участь у такій діяльності", - йдеться в документі.

Ці санкції розширюють попередні, ускладнюючи Ірану можливість управляти, утримувати та модернізувати свій нафтовий і газовий сектор, наголошується в заяві.

Вони також спрямовані проти осіб та підприємств, що зіграли роль у створенні ядерної програми Ірану, включаючи програми збагачення урану і програми створення важкої води.

"Ми також зробили наступний важливий крок щодо посилення тиску на Іран, вперше застосовуючи санкції до всього банківського сектору, включаючи Центральний банк Ірану, як загрозу урядам або фінансовим установам, які ведуть бізнес з іранськими банками", - йдеться в заяві.

"До цих дій долучилися Великобританія і Канада, які також відрізали Іран від своєї фінансової системи", - наголошується в документі.

"З моменту вступу на посаду президента я дав ясно зрозуміти, що США готові почати новий розділ у відносинах з Ісламською Республікою Іран, пропонуючи іранському уряду ясний вибір: він повинен виконати свої зобов'язання і таким чином скористатися вигодами економічної і політичної інтеграції з іншими країнами або ж і далі уникати своїх обов'язків і опинитися перед обличчям нових економічних санкцій", - заявив Обама.

"У міру того, як Іран продовжує йти цією небезпечною дорогою, США знаходитимуть шляхи, як у взаємодії з нашими партнерами, так і своїми власними діями, щоб ізолювати і збільшувати тиск на іранський режим", - йдеться в заяві.

"Протягом багатьох років іранський уряд виявився нездатним виконати свої зобов'язання за Договором про ядерне непоширення, порушував резолюції Радбезу ООН і зобов'язання перед МАГАТЕ", - зазначив Барак Обама.

Нові санкції стосовно Ірану розроблялися в тісній координації з партнерами - країнами "шістки", з-поміж них і Росією, заявив неназваний високопоставлений представник американської адміністрації в понеділок.

"Уряд Росії, звичайно, надав критично важливу підтримку для підґрунтя багатосторонніх санкцій, які були введені щодо уряду Ірану", - сказав він у ході телефонної прес-конференції у Вашингтоні.

"Важливо підкреслити, що ми діємо з позицій єдності міжнародної спільноти та країн "шістки" по Ірану, і співпраця з Росією була важлива в зв'язку з цим", - зазначив він.

"Під дію санкцій підпадає низка європейських і азійських компаній, але не можу назвати вам зразу - чи є в цьому списку російські компанії", - заявив представник адміністрації США, відповідаючи на запитання про те, чи будуть застосовуватися нові американські санкції до російських нафтових і газових компаній.

Цей високопоставлений представник американської адміністрації також відзначив важливу роль, яку Росія відіграла в раді директорів МАГАТЕ.

Як заявив неназваний представник американської адміністрації, США поінформували Москву про запроваджувані проти Ірану санкції, бо "цінують відносини з Росією".

За його словами, США проводять постійні консультації з урядом Росії. "Високопоставлені представники адміністрації США часто їздять до Москви для переговорів, і все ретельно обговорюється з урядом Росії", - уточнив він.

Інший представник адміністрації США сказав, що під час недавньої зустрічі в Гонолулу президенти США і РФ Барак Обама і Дмитро Медведєв "провели деякий час, розмовляючи про Іран".

Іран заявляє, що санкції не вплинуть на експорт іранської нафтохімічної продукції до ЄС

Новий пакет санкцій проти Ірану, про які оголосив Вашингтон, не позначиться на експорті іранської нафтохімічної продукції до ЄС, повідомив іранському агентству "Мехр" заступник міністра нафтової промисловості Ірану Абдольхосейн Байят.

"Експорт різних нафтохімічних продуктів до Європи триватиме за будь-яких умов", - повідомив він, додавши, що на Європу припадає 11% іранського нафтохімічного експорту.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1175 | Додав: adminA | Теги: Тегеран, санкції
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ