Пт, 2024-03-29, 13:19


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Грудень » 8 » "Закон Магнітського" ​​- початок нової холодної війни? - InoPressa
16:32
"Закон Магнітського" ​​- початок нової холодної війни? - InoPressa
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/
У четвер американський Сенат надав Росії статусу нормального торговельного партнера США і водночас ухвалив "Закон Магнітського" - про санкції щодо російських чиновників, причетних до скандальної справи. Конгрес розв'язав пріоритетне завдання американського бізнесу, але заразом "дав Москві по руках за порушення прав людини", коментують ЗМІ. Білл Браудер глибоко схвильований.

The Independent оголошує в заголовку: "США затіяли нову холодну війну через справу Магнітського: США проголосували за те, щоб російські чиновники-корупціонери були поіменно названі і присоромлені, Москва вже висловила своє обурення у Twitter. Яка реакція за межами США? Москва обурюється, а два екс-міністри закордонних справ Великобританії (Мілібенд і Ріфкінд) закликають запровадити подібні санкції на Альбіоні, зазначають журналісти Джером Тейлор і Шон Уокер.

Газета цитує записи в офіційному Twitter МЗС РФ, наприклад: "Мабуть, у Вашингтоні забули, який тепер рік, і все ще вірять, що холодна війна не закінчилася". Російські дипломати також порівнюють санкції з "театром абсурду".

Тим часом британська Палата громад ще навесні закликала уряд схвалити британський аналог "закону Магнітського", продовжує видання. "Але чиновники міністерства закордонних справ завзято пручаються, побоюючись зіпсувати відносини з Москвою", - пише газета. Тепер же британські політики напевно посилять тиск на уряд, вважає видання.

Ріфкінд зауважив в інтерв'ю, що заборона на в'їзд в західні країни вдарить корупціонерів "у найболючіше місце". Він підкреслив, що захід не спрямований проти російського уряду: "Теоретично він мусив би так само непохитно розшукувати тих, хто викрав мільярди рублів у російських платників податків із скарбниці".

Сенатор Джон Маккейн, один з ініціаторів "Закону Магнітського", теж називає його "проросійським": "Це закон про верховенство закону, права людини та підзвітність - цінності, які дорогі росіянам".

"Закон Магнітського" схвалено як додаток до постанови про торгівлю", - інформує заголовок у The Financial Times. Це трапилося в той же день, коли глава російського МЗС Лавров зустрічався з держсекретарем Клінтон і обговорював проблему Сирії, зауважують журналісти Джефф Дайєр і Чарльз Кловер. "Закон перетворився на яблуко розбрату, Москва погрожує вжити заходів у відповідь до чиновників США", - йдеться в статті.

У листопаді заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков сказав в інтерв'ю, що Росія вживе як "дзеркальних заходів" (складе свій список осіб, яким заборонено в'їзд до Росії), так і "асиметричних" - в інших галузях.

"Закон встановлює стандарти, які слід застосовувати в глобальному масштабі", - зауважив один з його ініціаторів сенатор Кардін, але факт той, що Сенат зрештою схвалив версію закону, яка поширюється лише на порушників прав людини в Росії, підкреслюють автори коментаря.

"Росія обурюється ухваленням у Сенаті США "Закону Магнітського", спрямованого на захист прав людини" - констатує The Washington Post. Сенат замінив санкцію, яка примушувала СРСР дозволити еміграцію релігійних меншин, карою у сучасному дусі, пишуть журналісти Кеті Лалл і Вілл Інгланд.

Вимоги скасувати поправку Джексона-Веніка, що завдає шкоди американським експортерам, звучали в США все голосніше, але з ними сусідили болісні суперечки про те, як краще просувати демократію і права людини в Росії і в усьому світі, йдеться в статті.

Зі свого боку, уповноважений РФ з прав людини за кордоном Костянтин Долгов назвав "Закон Магнітського" спробою втручання у внутрішні справи Росії.

Білл Браудер, чия кампанія увінчалася ухваленням "Закону Магнітського" в США, в четвер висловив сподівання, що дії Сенату заохотять подібні заходи в Канаді та Європі.

The Wall Street Journal у заголовку робить акцент на іншому аспекті - "Конгрес проголосував за зняття обмежень на торгівлю з Росією". Тим самим Конгрес вирішив пріоритетне завдання американського бізнесу, але заодно "дав Москві по руках за порушення прав людини", як висловлюється журналіст Судіп Редді.

Сенатор Кардін назвав постанову "прецедентом для торговельних угод у майбутньому, який розповідатиме світові, що злісні порушники прав людини не залишаться безкарними".

МЗС РФ, у свою чергу, заявило, що прийняття закону негативно позначиться на перспективах двостороннього співробітництва.

"У день, коли в Сенаті проходило голосування, російська організація, яка займається незалежним моніторингом виборів, заявила, що змушена звільнити майже всіх своїх співробітників. Раніше Москва звеліла її основному спонсору, Агентству США з міжнародного розвитку, припинити діяльність у Росії", - йдеться в статті.

Сенатори позиціонують скасування поправки Джексона-Веніка як сприяння американським експортерам. "Американський бізнес здобуде більш широкий доступ на ринки, не поступившись нічим натомість", - сказав сенатор Джон Керрі. За оцінками експертів, тепер експорт США до Росії може подвоїтися за 5 років. Компанії США також зможуть регулювати через СОТ суперечливі питання мит, авторського права тощо у відносинах з Росією.

Заголовок в The Boston Globe здається дивним: "Макговерн і Керрі вступили в сутичку з холодною війною". Оглядач Жюльєтт Кайєм нагадує, що батьки-засновники США вважали: Палата представників повинна відати локальними проблемами, а Сенат - стратегічними питаннями, таким чином обидві частини Конгресу зрівноважать одна одну.

"Навряд чи вони очікували, що якийсь сенатор і якийсь конгресмен будуть противагами в суперечці, яка торкнулася холодної війни, єврейської імміграції, компаній з багатомільярдним оборотом і російського юриста, який помер у тюремній камері", - пише автор. Ключові дійові особи - сенатор Джон Керрі і конгресмен Джим Макговерн, а сама історія віддзеркалює устрій Конгресу США і проблеми зовнішньої realpolitik.

Нагадавши, в чому суть постанови про нормалізацію торговельних відносин з Росією і "закону Магнітського", автор нагадує, що Макговерн вніс "закон Магнітського" в Палату представників. Росія різко протестувала. Керрі, голова сенатського комітету з міжнародних справ, міг потенційно організувати компроміс, йдеться в статті.

Суперечки в Конгресі точилися місяцями. Але законодавці можуть чинити хитромудро й ефективно, зауважує автор: "Закон Магнітського пов'язали з тим, що потішить Росію: статусом нормального торговельного партнера". Керрі пропонував пряник, Макговерн - батіг, резюмує автор.

На думку оглядача, реакція Росії неоднозначна. З одного боку, Москва погрожує у відповідь заходами. З іншого боку, "саме на цьому тижні російські офіційні особи зустрічалися з топ-менеджерами Уолл-стрит, намагаючись залучити інвестиції в економіку, і Москва роз'яснила американським капіталістам, що взагалі-то не дуже-то й розсерджена "Законом Магнітського".

Щоправда, автор тут-таки наводить інше пояснення: росіяни, слідом за батьками-засновниками США, визнали, що "поділ влади, який часто вважають прокляттям, іноді працює як годинник".

"Ухвалення закону про торгівлю з Росією - перемога активіста-правозахисника" - стверджує в заголовку Los Angeles Times. Інвестор Білл Браудер глибоко схвильований, зазначає журналіст Дон Лі. Браудера нітрохи не цікавить той факт, що закон зміцнить позиції експортерів типу Caterpillar Inc. і Deere & Co. Він думає лише про ту частину постанови, яка накладає санкції на російських порушників прав людини, а саме на осіб, причетних до смерті Сергія Магнітського, юриста Браудера.

Після смерті Магнітського Браудер витратив багато часу, розповідаючи лідерам різних країн історію Магнітського й описуючи проблеми з правами людини в Росії. Кожні півтора місяця він літав з Лондона до Вашингтона. "За його підрахунками, він зустрівся з кожним третім членом Палати представників і з половиною сенаторів", - йдеться в статті.

Автор повертається до питання про торговельний статус Росії. "Конгрес міг би ще багато років тому надати Росії нормальний статус, але законодавці не бажали нічого міняти, бо це був важіль у відносинах з Росією", - пише він. Лише вступ Росії до СОТ змусив американську сторону скасувати поправку Джексона-Веніка, зауважує Джеффрі Манкофф з вашингтонського Центру статегічних та міжнародних студій (Center for Strategic and International Studies).

Манкофф та інші аналітики вважають, що "Закон Магнітського" - крок радше символічний. "Не думаю, що він змінить те, як діє система", - зауважив Манкофф.

Браудер, навпаки, впевнений в ефективності закону: "Він б'є по їхній ахіллесовій п'яті".

The New York Times звертає увагу, що "Закон Магнітського" підтримала в Конгресі переважна більшість, тобто у Білого дому практично не залишається важелів, щоб змінити ситуацію. До того ж президент Обама не схильний заводити сварку, в якій він ризикує постати захисником інтересів Росії в такому делікатному питанні, підкреслює кореспондент Джеремі Пітерс.

Саме справа Магнітського, а не торговельний статус Росії, стала основною темою обговорення в Сенаті. Сенатор Джон Маккейн не погодився з тим, що "Закон Магнітського" має антиросійський характер: "Врешті-решт ухвалення цього закону чітко поставить США на бік російського народу і правильну сторону російської історії, що наближається, цілком очевидно, до роздоріжжя".

Спочатку Сенат закликали схвалити закон, що карає порушників прав людини у всіх країнах, однак остаточний варіант стосується тільки Росії. Проте сенатор Бен Кардін заявив, що США займають недвозначну позицію щодо порушників прав людини. "Цей закон - зразок для нас, - сказав він. - Світ попереджено".

Переклад InoPressa


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1132 | Додав: adminA | Теги: Закон Магнітського, InoPressa
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ