Пт, 2024-05-03, 19:42


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Березень » 25 » Законопроект по ГТС наділяє КМ повноваженнями "монопольного реформатора"
12:28
Законопроект по ГТС наділяє КМ повноваженнями "монопольного реформатора"
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Законопроект народного депутата від блоку "Наша України - Народна Самооборона" Юрія Кармазіна створює передумови переформатування газового ринку України та подальшої його монополізації. Через відсутність в ньому чітко прописаних напрямів реформування газового ринку може скластися враження, що вектор (європейський чи євразійський) реформування буде залежати виключно від Кабінету міністрів.

Головна мета прийнятого в першому читанні законопроекту № 9429-1 - реформування газового ринку України шляхом реорганізації "Нафтогаза" з метою приведення українського законодавства у відповідність до вимог Другої і Третьої газових директив ЄС - вказана тільки в пояснювальних записках і прямо не закріплена в тексті змін, тобто не сформульована як пряме розпорядження (вказівка) закону.

Про це у своїй статті для тижневика "Дзеркало тижня. Україна" пише юрист Олександр Малиновський, партнер "Грант Торнтон Україна".

Зокрема експерт зазначає, що законопроект Кармазіна № 9429-1 пропонує наділити Кабмін двома додатковими повноваженнями: 1) приймати рішення про реорганізацію "Нафтогазу" і його дочірніх компаній, 2) давати дозвіл на відчуження їх активів.

Однак юридичний аналіз законопроекту № 9429-1 свідчить, зазначає Малиновський, що в ньому прямо не зафіксований його головний сенс - порядок і мета реалізації урядом зазначених повноважень. Таким чином, виходить, що прямі обмеження для Кабміну при реорганізації "Нафтогазу" і його дочірніх компаній і відчуження їх основних фондів (в даному випадку "труби" і газосховищ, - ред.), на законодавчому рівні не передбачені.

"У такій ситуації може скластися враження, що мета і вектор (європейський чи євразійський) реформування газового ринку України будуть залежати винятково від Кабінету міністрів України. Відсутність у прийнятому законопроекті хоча б контурів і напрямів (мети) реформування українського газового ринку може породжувати сумніви в його спрямованості на лібералізацію ринку саме на європейських засадах і може викликати питання про можливість його використання для переформатування газового ринку України в напрямку подальшої його монополізації ", - пише Малиновський.

При цьому він зазначає, що згідно з Конституцією і законодавством України, уряд може реалізовувати свої повноваження - тобто реформувати газовий ринок - тільки способом, який не суперечить міжнародно-правовим зобов'язанням держави (в даному випадку - зобов'язанням України в рамках Європейського енергетичного співтовариства, у тому числі з імплементації в Україні Другої і Третьої газових директив ЄС).

Крім того, законодавство виключає можливість укладення України нових міжнародно-правових (тим більше корпоративних) домовленостей з іншою державою або компанією, що суперечили б Європейському енергетичному співтовариству і, зокрема, ускладнювали б лібералізацію газового ринку України на європейських принципах.

"Разом з тим конкретизація в законопроекті № 9429-1 цілей реалізації Кабміном нових повноважень (внесення положень, які зобов'язують уряд реформувати газовий ринок на європейських принципах) поліпшить якість цього документа і дозволить уникнути ризику реформування газового ринку чином, що суперечить зобов'язанням України перед Європейським Союзом", - резюмує експерт.

За його словами, така конкретизація відповідала б цілі прийнятого законопроекту, задекларованої у пояснювальній записці і підтвердженої в заявах лідера парламентської проурядової більшості.

10 грудня 2011 у деяких ЗМІ повідомлялося, що Україна і Росія домовилися про створення на базі української газотранспортної системи двох спільних з "Газпромом" підприємств в пропорції 50 на 50.

Зазначимо, що на противагу лібералізації європейського газового ринку Росія активно розпочала будівництво власного - євразійського - газового простору. Його юридичним втіленням стала підписана 9 грудня 2010 року між Росією, Бєларуссю та Казахстаном, Угода про правила доступу до послуг природних монополій у сфері транспортування газу.

Нагадаємо, Україна намагається домогтися зниження вартості газу, імпортованого з Росії. Однак у вересні 2011 року Росія погодилася на зниження ціни тільки в разі злиття "Нафтогазу" з "Газпромом"<​​/a> або в обмін на вступ України до Митного союзу.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 869 | Додав: adminA | Теги: км, монопольного реформатора, ГТС
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ