Пт, 2024-03-29, 15:55


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Грудень » 27 » Закриття єдиної в Росії української бібліотеки. "Наша Україна" вимагає пояснень від російської сторони
15:30
Закриття єдиної в Росії української бібліотеки. "Наша Україна" вимагає пояснень від російської сторони
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Партія "Наша Україна" висловлює протест і вимагає офіційних пояснень щодо інформації про закриття бібліотеки української літератури в Москві, повідомляє прес-служба "Нашої України".

"Це справа, в якій уже довгий час панує солдафонська прямота щодо національних громад, яка виходить за межі будь-яких внутрішніх справ Росії і є красномовним сигналом для України, Європи і всього цивілізованого світу", - зазначив голова політради партії Валентин Наливайченко.

На його переконання, ця ситуація показово характеризує ставлення російської влади до національних меншин.

"Після ліквідації Федеральної національно-культурної автономії українців Росії, заяви Володимира Путіна, яка зверхньо применшує роль нашого народу в перемозі у Другій світовій війні, ми бачимо вчорашню подію як складову єдиної і свідомої політики. По суті, це - ляпас, який стосується і української влади, і українців у Росії, і всього нашого народу", - наголосив голова політради "Нашої України".

Він також попросив Міністерство закордонних справ України зажадати чітких пояснень російської сторони щодо дій правоохоронців у Бібліотеці української літератури. Крім того, "Наша Україна" закликала українську владу проявити "тверду державну волю", здатну захистити українців у РФ від "великодержавного шовінізму, свавілля місцевих чиновників і відвертих антиукраїнських сил".

Партія також має намір звернутися за допомогою до верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин, а також інших міжнародних і регіональних структур, покликаних протидіяти ксенофобії та утискам національних громад.

"Ми вимагаємо чесного і справедливого розслідування інциденту з бібліотекою української літератури в Москві і закликаємо світове українство висловити єдину позицію на захист нашої громади в Росії", - резюмував Наливайченко.

Нагадаємо, деякі ЗМІ повідомили, що після другого обшуку бібліотеку української літератури в Москві закрили.23 грудня відділ боротьби з екстремізмом МВС Росії вилучив з Бібліотеки української літератури в Москві понад 50 книг для проведення психолінгвістичної експертизи. Раніше московська прокуратура порушила кримінальну справу за фактом поширення на території української бібліотеки літератури, що містить ознаки національної ненависті.

Кримінальну справу за ст.282 ч.1 КК РФ (розпалювання національної ненависті і ворожнечі) порушено стосовно невідомих, які в період з 2008 по 2010 рік на території Державної установи культури "Бібліотека Української літератури" поширювали друковані видання.

Згідно з висновком психолінгвістичного дослідження Інституту мовознавства РАН, тексти видань містять ознаки розпалювання національної ненависті і ворожнечі.

Водночас посол України в Росії Володимир Єльченко запевняв, що у нинішній ситуації про закриття цієї установи не йдеться. При цьому дипломат зазначав, що бібліотека української літератури є державною установою мерії Москви, і українська сторона не може вирішувати, як має працювати ця бібліотека.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 937 | Додав: news
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ