Сб, 2024-04-27, 06:58


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Червень » 18 » Заради будівництва олімпійського містечка в російському Сочі український Крим руйнують. ВІДЕО
13:33
Заради будівництва олімпійського містечка в російському Сочі український Крим руйнують. ВІДЕО
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Задля будівництва олімпійського містечка в російському Сочі руйнують український Крим - на берегах видобувають для нього пісок, хоча росіяни у себе це заборонили.

"Україна ратифікувала міжнародну конвенцію про охорону Чорного моря. На цих територіях вести таку діяльність категорично заборонено, абсолютно", - наголошує громадський екологічний інспектор Микола Подоляко.

На цьому рік тому наголошували і російські екологи, коли задля будівництва олімпійського міста в Сочі російська влада хотіла дати добро на видобуток піску в прибережній частині Анапи, що теж в акваторії Чорного моря. Добувати будматеріали під власним берегом російські екологи заборонили. Можливо, саме після того скандалу добувати пісок перейшли до українських берегів і вже півроку його вигрібають на українських курортах.

Із січня місяця цього року двічі на день кораблі звозять пісок до причалу № 237 у Камишовій бухті під Севастополем. Його приймають, очищують і далі вже вивозять вантажівками на будівництво російського олімпійського містечка в Сочі. Видобутком піску у промислових масштабах займається компанія "Суеста".

Але зайти і перевірити законність такої діяльності природоохоронці не можуть. "Нас не допускали на судно в морі, спочатку в Донузлаві, потім у Гурзуфі, згодом в Алушті, далі - в Севастополі. Ми домоглися, щоб спільна комісія була з прокуратурою. Приїхали на територію причалу з природоохоронною прокуратурою - їх теж не пустили", - розповідає Подоляко.

Разом з піском вимивають і мідії та рапани. І це при тому, що чорноморська устриця під захистом Червоної книги, а на вилов мідій та рапан закон встановлює обмеження - до 10 штук на людину.

Та на заклики екологів не зважали 5 місяців. Адже компанія, яка займається видобутком піску, дозвіл на таку діяльність має. На документах красується підпис заступника міністра екології Дмитра Мормуля - це він дозволив приватній компанії добувати в заповідних зонах пісок за ціною по 34 копійки за тонну, тоді як російським сусідам його продають від 150 грн. Можливо, саме тому влада майже півроку не зважала на масштаби і темпи рукотворної катастрофи.

Промисловий видобуток піску вбиває екосистему всього Криму. Приміром, Аспійська бухта одна з найкращих для розмноження дельфінів. Однак тепер про це треба говорити у минулому часі. Бо мертве дно робить її непридатною для життя. Тут найближчі кількасот років не виросте морський планктон, сюди не зайде на нерест риба. У підводних кар'єрах вже накопичується сірководень, від чого гине риба.

Окрім того, піщаний бізнес загрожує життю, адже у глибоченні підводні кар'єри зсуваються цілі пляжі - разом з людьми на них. Екологи прогнозують, що якщо пісок видобуватиметься з такою ж інтенсивністю, уже до середини літа частина берегу може зійти в море. Такі зсуви вже були. На цьому ж місці 2010 року привалило відпочивальників. Тоді троє людей загинули, а налякані місцеві жителі вийшли з протестами. На ньому ж місцеві їм чиновники заприсяглися, що видобуток піску зупинять.

Та насправді браконьєри не зупинилися, а просто від'їхали трохи далі і ретельніше ховаються. "Ось у цьому році вже скільки ми тут були, щодня приходить корабель і намиває пісок. Переважно він уночі припливає", - розповідає відпочивальник Павло.

Тим часом екологічний інспекторам вдалося з'ясувати, що у планах цієї компанії вирити ще 10 млн тонн піску. Цього вистачить на побудову невеликого міста. І - на глибоку могилу для райського куточка України.

Зауважимо, що цьогоріч вперше за 10 років у Криму стався безпрецедентний випадок масової загибелі дельфінів. Мертвих дельфінів знаходили від Судака до Керчі, але найбільше - біля Феодосії. За два тижні море викинуло майже півтори сотні мертвих дельфінів.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 974 | Додав: adminA | Теги: Сочі, український Крим руйнують заради
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ